Rechterhand Michael Bloomberg bouwt spanningsboog

Tot en met Super Tuesday nemen we hier af en toe postjes over van de BKB campagnebende. Zij volgende de voorverkiezingen een aantal dagen ter plaatse en interviewen betrokken personen.Obama, Clinton, McCain, allemaal leuk en aardig. Wie denkt nog in partijkandidaten als je ook een echt onafhankelijke president kunt kiezen? Dat is de boodschap die Kevin Sheekey op gezette tijden via alle kanalen de mediawereld inpulst. De Campagnebende kreeg nauwelijks vat op hem.

Besturen gaat over twee dingen. Menselijk contact, en zorgen dat het politieke proces het nemen van besluiten niet compromitteert.” Sheekey laat er geen onduidelijkheid over bestaan: Bloomberg kan Amerika redden. Hem als onafhankelijke kandidaat meedoen aan de verkiezingen lijkt zijn grootste missie. In de Town Hall maakte hij een uur vrij om de BKB Academie te woord te staan.Kevin Sheekey werkt als deputy voor Michael Bloomberg, de huidige burgemeester van New York City. Hij is nu 41 jaar, getrouwd met een milieu-activiste en vader van een tweeling, maar vooral bekend als de politieke rechterhand van Bloomberg, voor wie hij sinds 1997 werkt. Eerst als lobbyist voor het media-imperium van de multimiljardair, en vanaf het moment dat hij gevraagd werd de burgemeestercampagne te organiseren vooral als persoonlijke spindoctor. Ondanks dat niemand hem een kans gaf wist Sheekey in 2001 Bloomberg aan een overwinning te helpen, en organiseerde vier jaar later ook met succes de herverkiezingscampagne. Gratis was het niet. De eerste keer liepen de kosten tegen de 74 miljoen dollar, de tweede keer verstookte hij nog tien miljoen meer. Geld lijkt echter geen belemmering, en aan iedereen die het horen wil laat Sheekey doorschemeren dat de mediamagnaat zonder problemen een miljard wil vrijmaken voor een eventuele presidentscampagne, meer dan de partijgebonden kandidaten bij elkaar.

Bloombergs is de enige kandidaat die echt in staat is om de brug tussen republikeinen en democraten te slaan, vindt Sheekey. “Zestig procent van de amerikanen kan een kandidaat steunen die echte oplossingen biedt. Iemand die met de twee partijen kan werken. Bloomberg wil de komende jaren zijn miljarden investeren in oplossingen, en dat kan natuurlijk ook door president te worden. Het partijsysteem leidt tot stagnatie van de politiek. Daarom is het tijd voor een kandidaat die niet gebonden is door politieke banden. En Bloombergs plan B is nog altijd veel beter dan ieder ander’s plan A.

Wat een president Bloomberg voor de Amerikanen zou betekenen vertelt Sheekey niet precies. Hij is pro-choice, pro-gay rights en er komt een crackdown op illegal guns. Progressief over sociale onderwerpen, maar conservatief over dingen die de economie aangaan. “Niemand wil conservatief zijn als het aankomt op economische beslissingen. Ik kan ook driehonderd republikeinen, vijftig democraten en een kudde schapen bijeen roepen om te beslissen vijfhonderd miljard extra uit te geven. Maar vierhonderd politici samenbrengen om evenveel te besparen, dat is veel moeilijker.

Het scenario voor de Bloomberg ‘08 campagne heeft hij al in zijn hoofd. “Als het gebeurt moeten we zo laat mogelijk instappen. Let them beat the crap out of each other first. Daarna gaan we weer hetzelfde doen als in New York. Eerst halen we de datasets op met de naam van kiezers, het adres, geslacht en stemgedrag van de laatste verkiezingen. Dan koppelen we dat aan een dataset over of mensen bijvoorbeeld een creditcard hebben, en wat voor tijdschriften ze lezen. Dan kijken we wie we hoe moeten benaderen en doen dat. In de laatste week van de burgemeestersverkiezingen hebben we op een miljoen deuren geklopt. We wisten precies waar we moesten zijn, en wie er op de deur moest kloppen.

Hoewel de Academie niet alle vragen beantwoord kreeg, bleef Sheekey toch langer praten dan zijn lichaamshouding aanvankelijk aangaf. Zijn secretaresse wuift hij uiteindelijk vier keer weg, steeds gebarend dat het nog vijf minuten zal duren. Hij praat onrustig, springt zo nu en dan ineens naar een ander onderwerp, en heeft duidelijke voorkeuren voor bepaalde vraagstellers. Maria en Roos zijn niet nederlands genoeg, en Wibe is als business-student de enige die ooit geld gaat verdienen. Op de meeste vragen gaat hij wel in, maar meandert al snel naar zijn eigen boodschap toe, en besluit na een van zijn eigen antwoorden met een wedervraag: ‘Vind jij het ook altijd zo onuitstaanbaar als iemand je vraag niet beantwoordt?’

Mocht het tot een poging van Bloomberg komen, dan moet dat voor zes maart gebeuren. Dan moeten de handtekeningen binnen zijn voor onafhankelijke kandidaten in Texas, de andere staten zouden dan in de loop van de zomer volgen. Gaat het gebeuren? Sheekey weet het nog niet, maar hij houdt de spanning er nog even in. Hij lijkt de media-aandacht in ieder geval geen probleem te vinden.

Zie voor een recent artikel over Sheekey ook Observer.Oorspronkelijk artikel

 1. 2

  Overigens is BKB een boevenbende eerste klas.

  Ik zou het interessanter vinden als BKB eens meer openheid van zaken geeft over haar inkomsten en uitgaven.

 2. 6

  @Crachàt, #4: Gedeeltelijk mee eens. Namelijk dat Bloomberg’s rechterhand krankjorum is ;)

  @Steeph, #5: Dan was dat achteraf uitgelekt en had je je moeten verantwoorden :D :D :D

  @Mescaline, #3: Nou, dan leren ze daar verdomd weinig. Het bleek juist ’t CDA te zijn dat veel van de smerige Amerikaanse trucjes heeft gejat.

 3. 7

  @ steeph, het stuk is interessant om te lezen. Het is ook écht een leuk en opzienbarend stukje vind ik eigenlijk.

  óók vind ik het interessant om te weten wát bkb daar precies leert.

  En buiten dat blijf ik erbij dat de rol van BKB in de campagne van de PvdA helder en transparant gemaakt moet worden, en vooral: de geldstromen binnen BKB en waar die naartoe afvloeien.

 4. 10

  Het zijn wel twee ijzersterke en eeuwige merken van je bestaan, Democraat of Republikein. Dat ruil je niet zomaar in tijdens een presidentverkiezing voor een Onafhankelijke. Het idéé…

 5. 11

  @ steeph misschien n goed idee.

  Dan zou ik jaarverslag van BKB bij de KVK op moeten halen, zij het niet dat BKB af en toe optreedt als stichting en dan weer als bedrijf. Stichtingen hebben niet zo’n zware rapportage last, duidelijkheid is niet zo makkelijk te verkrijgen.

  De opdrachtgevers van BKB zijn overwegend bevriende relaties bij (semi-) overheidsinstellingen. Wederom stichtingen en instituten die er vaak zelf belang bij hebben niet al te helder uit de doeken te doen hoe zij met de zelfbenoemde campagnebende samenwerken.

  Het speurwerk van de Pers stuitte ook al op moeilijkheden om de financiele gegevens van méér dan één jaar op te vragen bij BKB en NCDO.