Recensie: eX

Met eX heeft de Vlaamse schrijver Thomas Blondeau een overweldigend debuut afgeleverd

Stel: Je bent jong en je wilt wat. Niet alleen Veronica is groot geworden met die thematiek, we zien het ook terug in diverse literaire meesterwerken als De Avonden, The Catcher in the Rye en Fight Club. eX van Thomas Blondeau gaat ook over dadendrang in een grijze wereld, en misstaat niet in het rijtje.

Het boek vertelt het verhaal van David Quispel, die wanhopig op zoek is naar iets dat zijn leven betekenis kan geven. Samen met zijn vrienden richt hij een culturele actiegroep op – evenzeer om zichzelf te bewijzen aan de wereld als om indruk te maken op een prachtige reportagemaakster. Als uiteindelijk het ‘iets’ gebeurt, vindt Quispel zijn rol, maar verliest hij zichzelf en zijn vrienden erin.

Blondeau vertoont een prachtige taalvirtuoosheid: soms schrijft hij barok en soms Hemmingwayesk, maar altijd in balans. eX is een indrukwekkende debuutroman: als dit het boek is waarin Blondeau zijn puberteit van zich afschrijft, staat de Nederlandse literatuur nog wat te wachten bij zijn komende boeken.

Update: GeenCommentaar heeft de handen weten te leggen op een gesigneerd exemplaar, dat we onder de lezers mogen verloten. Stuur een mailtje naar [email protected] om kans te maken. Uiteraard beloven we plechtig om de adressen nergens anders voor te gebruiken.

Inschrijving is gesloten!

Update 2: En de uitslag is er: Chinaman is de gelukkige.

 1. 1

  Ha, ha, ha, ha, ha!! Mijn huisadres?
  Zeg WasHetMaarWat, zo wordt-het-nooit-wat.
  Ben overigens erg benieuwd hoeveel adressen je weet te verzamelen. Maar wel een grappige poging. Ga ik ook eens proberen, want ik wil nou wel eens weten waar iedereen woont die op mijn weblog op bezoek komt.
  En wil je mijn adres echt weten. steek dan je licht eens op bij de AIVD. Die hebben ondertussen een aardig adresenbestand, waar menig weblogger in voorkomt.

 2. 2

  Tsja, Peter, als jij hem komt ophalen mag je hem ook hebben, hoor. Maar van een scherm lezen zuigt zo hard dat het per e-mail sturen van boeken voorlopig niet interessant is.

  Maar als je denkt dat GeenCommentaar een dekmantel van de AIVD is, dan is dit boek misschien niet zo geschikt voor je…

 3. 4

  Zolang ik van (bijna) niemand van de redactie het huisadres heb, vind ik dat een goede idee. ;-)

  Alternatief: Gewoon een mailtje sturen, dan nemen wij contact op met de winnaar. Dan mag die een postadres op de bahama’s opgeven waar we het heensturen :-)

 4. 13

  @Spuyt: ik weet wat je bedoelt, maar dit is oprecht een prachtboek. In de andere recensie waar mijn onafhankelijkheid in twijfel zou kunnen worden getrokken, was ik juist een stuk kritischer dan de recensenten op papier, remember?

  Kan je nu ook voorspellen welk boek er volgende week besproken wordt?

 5. 15

  Trouwens, tot nog toe loopt je actie “win een boek” niet zo goed. Tenzij je hem naar China wilt sturen zou ik nog maar even wat meer reclame gaan maken…

 6. 23

  Service hier is wel lekker snel.
  Kunnen jullie de belastingdienst niet eens gaan helpen? Krijg al een behoorlijk tijdje geld van ze terug…