Rebooten heerst!

Charlie Brooker spuugt in The Guardian op de hippe, religieuze adepten van de meest overgewaardeerde en dure computers, en breekt een lans voor de PC.

I hate Macs. I have always hated Macs. I hate people who use Macs. I even hate people who don’t use Macs but sometimes wish they did. Macs are glorified Fisher-Price activity centres for adults; computers for scaredy cats too nervous to learn how proper computers work; computers for people who earnestly believe in feng shui.

If you truly believe you need to pick a mobile phone that “says something” about your personality, don’t bother. You don’t have a personality. A mental illness, maybe – but not a personality.

 1. 3

  Jaja. En je je op die manier er tegen af zetten, dat is niet net zo erg dan?

  Anyway, sinds ik d’r eentje heb, heb ik precies 0 minuten besteed aan virusscannen, defragmenteren en overig onderhoud. Zoals ’t hoort, eigelijk…

 2. 9

  Tja, keer op keer, en dat al tiental jaren lang, kwijlen mijn bezoekers over mijn keyboard als ze een demonstratie hebben gezien van wat mijn Mac kan.

  Ik gebruik de Mac al sinds haar begin en heb never nooit een freeze,virus trojan horse or whatever gehad..

  Windows zuigt en wat er goed aan is is gewoon gestolen..

  Jullie doen maar..sukkels.

 3. 10

  Als je een os moet maken voor een beperkte hoeveelheid hardware is het relatief makkelijk om het systeem heel stabiel te maken. Als je liever zelf bepaalt welke hardware je van wie koopt zal je met wat minder stabiliteit genoegen moeten nemen.

 4. 11

  @larie: inderdaad, vooral dat sukkels, helemaal mee eens, al moet ik zeggen dat ik laatst wel onder de indruk was van hoe snel je met visual studio een volledige AJAX site gebouwd hebt, en ik de compatibiliteit van Windows met derde partij spullen ook wel waardeer, en ik die freeze met de DVD/CD van een Mac soms wel irritant vindt, een force eject knop had wel gemogen, en ook wel jammer dat je voor de helft van de bruikbare software een VIrtual PC nodig hebt op een Mac, en qua Games als je in Games bent is op een PC wel cooler, als je in een hippe coffee shop zit in NY is het wel genant dat iedereen er met een Mac laptop zit, dat moet ik dan wel toegeven.

 5. 13

  Nog afgezien van het gebrek aan inhoud: wat dacht je van al die lui die OS X gebruiken als alternatief voor Linux omdat ’t gewoon Unix is maar dan met MS Office, Photoshop en al die andere “professionele” software die je slechts met moeite op Linux aan de praat krijgt?

  Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die om die reden zichzelf zo’n – inderdaad nogal overdreven gelikt – wit dingetje heeft aangeschaft.

 6. 14

  Kwas even in hogere sferen @ MP (pakweg 1200mtr:)

  Maar @Caprio, virtual pc..?…helegaar niemeer nodig hoor met de Intel Core 2 Duo processor op het moederboard.

 7. 16

  De discussie over Operating Systems is eentje die vooral door politieke en economische motieven wordt beheerst.

  Linux heeft zo’n moeilijk imago maar dat valt in de praktijk erg mee tegenwoordig. Installeren kan binnen het half uur en dan heb je tal van applicaties er op zitten en werkt de meeste randapparatuur.

  Ik heb geen ervaring met mac.

 8. 19

  @larie: minpuntje is Macs zoveel duurder zijn dan PCs, terwijl je er dezelfde capaciteit voor terugkrijgt. Een PC is gewoon veel kosten effectiever. En die ondoorzichtigheid van OS X om alles net weer op een andere plek te installeren dan gebruikelijk is, please.

  @matthijs: probeer OpenOffice en GIMP eens, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

 9. 20

  Even los van de inhoudelijke argumenten: Macs worden toch veelal door juppen gekocht die zich graag wat willen afzetten tegen het plebs

 10. 23

  @Caprio #19: Helaas verslikken GIMP en OO zich nogal eens in de bestanden die collega’s, klanten en toeleveranciers menen te moeten aanleveren (been there, done that – ik heb een poosje gewerkt in een bedrijf waar OO en GIMP de norm waren, met voortdurend geruzie met klanten tot gevolg). Vergeleken met de tijd die dat kost, uitgedrukt in uurloon, is de meerprijs van een Mac een schijntje.

  Vooral aangezien die meerprijs betaald werd door de baas ;-)

 11. 24

  10 jaar vóór 1993 (Doom) waren de echte blitse computers met fantastisch beeld, geluid, en tonnen vol spelletjes de Commodore Amiga en de Atari ST.

  PC en Mac stonden daar heel ver bij in de schaduw.

  Toch wonnen die de strijd om de markt.

 12. 25

  @matthijs, ik heb het in 1995 meegemaakt dat een zorgvuldig gecorrigeerd en opgemaakt WP51-document naar Indonesie was gegaan om daar geprint te worden. Op een bijna-compatibele laserprinter. Shift-F7, 1 weet je wel. Het woordenboek kwam uit, veel regels in gepaarde kolommen waren verschoven. Ramp.

 13. 26

  Ach, zolang er geen verschil is tussen vi voor de mac, vi voor de pc, en vi voor *nix, zijn OS wars een tamelijk potsierlijk ritueel.

 14. 30

  Er zijn mensen die het leuk vinden om aan de motor van hun auto te werken, telkens ze willen rijden.

  Er zijn mensen die wel nooit van design zullen genieten.

  Er zijn 50 million people die Helmut Lotti goed vinden, en 8 dagen lang naar een uitverkochte tempel Clouseau gaan kijken.

  Er heerst heel wat jalouzie en burgerlijk gedrag tegenover de uitvinders van de cursor.

  Er zijn mensen die een operating system uitbrengen en daarin TRANSPARANTE WINDOWS helemaal zelf uitgevonden hebben, en hun WIDGETS GADGETS noemen.

  Er zijn mensen die dit belangrijk vinden.

  Ik verdenk de maker van deze post ervan het zich geen barst te kunnen schelen wat wie dan ook gebruikt, maar gelukkig weet dat het reactie genoeg opbrengt, en dat is niet slecht.

 15. 31

  Idd pre-pdf. Alleen TeX/LaTeX garandeerde toen outputdevice-onafhankelijke ehh…. output.

  En misschien was het goed gegaan als printerdownloadable softfonts AAN had gestaan…

 16. 32

  … en toen kwam Apple -gelieerde (en tegenwoordig hoererende Adobe) met pdf, om van dat gezeik vanaf te zijn, inderdaad.

  Soit, me go shut eye.

  Druk dan op Quit, ipv Start.

 17. 33

  Ach, dames heren..kweenie veel van 0110001 maar het is net alsof mijn Mac dat goed aanvoelt en ik aldoende mijn ding kan doen…ik druk op een knopje linksonder een wit bolleteje en de rest gaat als het ware vanzelf.

 18. 36

  @ NoName: Achja, dat “mac kills my inner child”-filmpje. Was ik alweer helemaal vergeten.

  “I like the handle here. That’s so you can attach a chain and use it as a BOATANCHOR!”

 19. 37

  Wat ik wel ernstig vind bij Windows is die kloterige registry die alsmaar volloopt met fouten. Probeer je allerlei obscure cleaners om dat te repareren en dan blijkt je systeem niet meer goed te werken…de kogel voor de bedenker van de registry! ;)

 20. 38

  Die is goed @mescaline van 010 naar 015 naar 020 naar 0317, met lange uitstapjes uiteraard. De binaire code van deze getallen kan ik niet meer uit de mouw schudden.

  @Steeph, de essentie is, als ik zo vrij mag zijn, werken op een pc zoals je de dagelijkse dingen doet.zoals MacOsX is ingericht eigenlijk. Naar mij idee dan.

 21. 39

  Dat registry is inderdaad een slechte uitvinding: loopt vanzelf vol naarmate je je systeem langer gebruikt. Aangezien dat ding bij wijze van spreke voor elke muisklik geraadpleegd moet worden, wordt je systeem ook steeds langzamer…..
  zoeken in 1 grote doos met rotzooi is nu eenmaal traag

 22. 40

  Heee, ingeving! Wat als we eens een universele markup taal zouden uitvinden die alle conversie problemen op zou lossen, zeg maar een metataal, een markup standaard taal of zoiets? Moet wel iedereen zich daaraan houden natuurlijk, maar dat lijkt me een kleinigheid aangezien we hier een algemeen goed dat voor iedereen alleen maar voordelen heeft voor handen zouden hebben. Dan komt er wereldvrede en leeft iedereen in harmonie, en omdat iedereen gelukkig is, stagneert alle vooruitgang en verdwijnt onze welvaart als sneeuw voor de zon enne …. laat ook maar eigenlijk, het was maar een idee.

 23. 41

  Wel grappig trouwens, heb je hier met bloed, zweet en tranen een kwaliteitslog voor de massa uit de grond gestampt met heel veel pagina hits en erkenning van de oude media, plaats je zo’n ouderwets kutstukkie over een digitale platform oorlog waar toch alleen maar nerds in geinteresseerd zijn, ontspint zich opeens een ellenlange discussiedraad, ha! …. grappig.

 24. 43

  Vergeet ik een van mijn weinige regeltjes, op de digital travels: niet loelen omtrent OSytems. Mijn bijdrage(s) in wens ik dus als gewist beschouwd graag, inderdaad.
  EN flink werken vandaag, ja!

 25. 44

  Even voor de statistieken:

  Dat de Mac regelmatig crashte is ongeveer tien jaar geleden.

  Dat je voor non Mac software een PC nodig had is van voor de core duo processor.

  PC fetishisten:
  BLIJFT ALLEN OP UW LELIJKE TROLLEN WERKEN! Als niet overtuigde PC gebruikers massal macs gaan gebruiken komt ook al die slecht geschreven software en horrable interfaces ook onze kant op… dank U!

 26. 45

  @41:

  waar toch alleen maar nerds in geinteresseerd zijn

  Je zit op internet… Nerds zijn daar nog steeds oververtegenwoordigd.

  Overigens valt dat nerdgehalte hier gezien de richting van de discussie nog wel mee, echte nerds branden kuddematig windows af.

 27. 46

  Charlie verdient gewoon te weinig bij zijn krantje, ik heb die gillende leeghoofden die hun leven als journalist slijten en ook nog op macs lopen te zieken altijd geidentificeerd als loze klaplopers.

  Met de mac en Parallels kun je hybride beide systemen moeiteloos naast elkaar draaien, dat zou toch ook leeghoofdje Charlie aan moeten spreken ;-)

 28. 47

  @44: eej, mijn PC’s zet ik met veel zorg en liefde in elkaar uit onderdelen, die deels nieuw, deels 2e-hands en deels zelfs afgedankt zijn. Ze zien er misschien niet blits of designer uit (mijn laatste aanwinst heeft niet eens een kast), maar het zijn zeker geen trollen.