Rampspoed, bijgeloof en hartzeer

7e aflevering in de serie “Polska Revisited”
GW-day vandaag, V13e-day morgen, V-day overmorgen. Kan het nog erger? Soms wens ik een paar dagen over te slaan. Hier in Polen liggen ze niet echt wakker van blonde Geert. Maar vrijdag de 13e heeft wel degelijk betekenis. En V’day is qua impact beslist nog heel veel erger in dit land!Vertaling: Dit jaar dus géén fucking Valentijn!
Vrijdag de 13e is in het land waar ik nu verblijf een gevreesde datum, want Polen zijn over het algemeen nog zeer bijgelovig. Overstekende zwarte katten, onder ladders doorlopen en het angstvallig ontwijken van schoorsteenvegers – zomaar een greep uit de compulsieve angsten. Waar het geloof nog zeer heerst, blijkt het bijgeloof eveneens hardnekkig.
Maar het ergste is hier toch de komende zaterdag en ik weiger ten enen male deze dag onafgekort in het Nederlands te benoemen. ‘Walentynki’ noemen de Poolse burgers hier de dag die door een van de meest abjecte kleuren wordt gedomineerd. De Amerikanen zijn ongetwijfeld de meesters in dit meest hypocriete festijn ooit. Maar NL lust er tegenwoordig ook pap van en het schijnt dat secret love daar een grote rol speelt. In Polen is het roze-hartengedoe volstrekt doorgeslagen, temeer omdat het geen enkele traditie heeft in het land zelf….

Hoezo bijgelovig?

Een jaar of 10 geleden is het vanuit de VS naar het toen al America-minded Polska overgewaaid. Met alle superkitsch vandien. Zaterdag uitgaan betekent dat je in alle restaurants en pubs wordt doodgegooid met de meest aversieve uitingen van een feest, overladen met valse pretenties. Waarin de liefde in de uitverkoop gaat en werkelijke affectie plaats moet maken voor het materialisme van wederzijdse blingbling-geschenken. En natuurlijk veel drank.

Kan het nog erger? Ja, in Nederland. Dikke kans dat vrijdag de 13e omslaat in B-day: onze premier die waarschijnlijk het H-woord manmoedig ontwijkt maar voorts onze harten zal vervullen met aanstaande massieve financieel-economische vaatvernauwingen. Hoezo bijgelovig?

Eerdere bijdragen in de serie “Polska Revisited”:

Poolse bacchanalen
De Polen hebben het even verdomde moeilijk
Klimaattop legt Poznan’s openbare leven plat
Shit happens
Menig Pool geneert zich voor het destructief gedrag van president Lech Kaczynski
Poolse perikelen: de tocht begint

 1. 3

  Wat heb je toch met angsten Bianconero ?

  Vandaag leerde ik dat de eerste drie dagen na het nieuwe Chinese jaar er niet geveegd mag worden. Vooral alles wat rood is moet je afblijven.

  Rood verjaagd boze geesten, vegen binnen de drie dagen termijn is een heel ongunstig voorteken.

  Vuurwerkrestanten (die megaknallers) zijn rood.

  Onlangs zag ik bij een Chinese restaurant eengevoelig ding op weg naar huis. Schoonmaakploeg van de gemeente die aan het vegen was en tegelijkertijd opzijgeschoven gordijnen met angstig kijkende Chinese mensen.

  Nu begrijp ik waarom, angst. Morgen ga ik het goedmaken en krijgen ze vis en manderijnen van me om de onbeholpenheid van de grote neuzen ietwat goed te maken.

  (grote neuzen staat voor ieder die geen Chinees is)

  Angst en Zwartwit, er is meer dan de randvoorwaarden hoor;)

  Mój przyjaciel utrzymuje przybywać