QvdD: Godsdienstvrijheid opschorten

De islam is niet gevaarlijk door het heilige boek. Het gevaar komt van mensen die zich, op grond van wat de Koran zegt, het recht aanmeten om als God te beschikken over leven en dood van anderen. Zij die met geweld hun religie willen laten overwinnen, moeten uitgesloten worden van de godsdienstvrijheid.

Arabist Hans Jansen, bijzonder hoogleraar voor ‘het hedendaags islamitisch denken’ aan de Universiteit van Utrecht.

 1. 1

  Dat is weer een voorstel voor gedachtenpolitie. Werkt niet en is niet nodig. “Zij die met geweld hun religie willen laten overwinnen” moet aangepakt worden op dat geweld. Hoeft helemaal niks voor aan de wet veranderd te worden.

 2. 2

  Beter alle godsdiensten voor onbepaalde tijd op te schorten tot men kan beredeneren waarom God het weeffoutje
  “Mens” door Zijn censuur heeft laten komen.

 3. 3

  Eigenlijk kan je stellen dat godsdienst op zich niets speciaals is en daarom als zodanig uit wetten e.d. kan verdwijnen. Nu wordt het nog gebruikt als een ontoerekeningsvatbaarverkaring alsof een geestesziekte is.

 4. 5

  Godsdienst is voor de zelfverklaarde profeten, uitleggers en verklaarders, de manier om met een beroep op iets wat niet van deze wereld heet te zijn, macht te verwerven in het hier en nu van deze wereld. Hun volgelingen wordt opgeroepen niet meer na te denken (letterlijk), en maar te geloven.

  Voorts ontlenen mensen aan dat ‘geloof’ superioriteitsgevoelens ten aanzien van mensen zonder dat of een ander geloof. Beste (en meest gruwelijke, want als minister van justitie gegeven) voorbeeld is natuurlijk Donner, die zich op het standpunt stelt dat de gevoelens van gelovigen (waar dan ook in geloofd wordt) dieper gaan en beschermenswaardiger zijn dan van niet-gelovigen. Met andere woorden: gelovigen zijn meer mens dan niet gelovigen.

  Van mij mag iedereen op zijn eigen manier zalig worden, en geloven waarin hij maar wil, mits men er jegens anderen geen rechten (afdwingen bepaald gedrag) aan wenst te ontlenen. En met dat laatste gaat het altijd weer fout, niet alleen de gelovigen, maar iedereen dient zich aan de door de gelovigen ontworpen regels te houden.

  De drie grote monotheistische religies zijn alle in de woestijn ontstaan. Alleen al gezien de inhoud van die religies, rijst de vraag waarom de diagnose ‘zonnesteek’ niet al eeuwen eerder is gesteld. En gelet op de praktijk: is het juist niet in de woestijnen waar de religies ontstonden, dat ook vandaag de dag nog de minst beschaafde en meest agressieve volken wonen?

  Maar die vragen stellen, dat lijkt op nadenken, en dat mag dus niet als je gelooft. En als je niet gelooft, dan mag het uiteraard ook niet, want dan ben je beledigend bezig. Zo lust ik er nog wel een.

 5. 6

  ”Arabist Hans Jansen, bijzonder hoogleraar voor ‘het hedendaags islamitisch denken'”

  Ik dacht dat het probleem met moslims nou juist was dat ze niet hedendaags konden denken.
  [/sarcasme]