Quote van de Dag: Californië en homohuwelijk

[qvdd]

“Proposition 8 fails to advance any rational basis in singling out gay men and lesbians for denial of a marriage license. Indeed, the evidence shows Proposition 8 does nothing more than enshrine in the California Constitution the notion that opposite sex couples are superior to same-sex couples. Because California has no interest in discriminating against gay men and lesbians, and because Proposition 8 prevents California from fulfilling its constitutional obligation to provide marriages on an equal basis, the court concludes that Proposition 8 is unconstitutional.”

Rechter Vaughn R. Walker van het Californische District Court bepaalde tevens dat de ban op homohuwelijken opgeheven moet worden en dat er vanaf 18 augustus weer huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht gesloten mogen worden. Het begin van een liberale wind vanuit de vanouds vrijzinnige westkust?

 1. 1

  Ik heb begrepen dat de rechter in kwestie uitermate conservatief is, wellicht is het meer een toetsen-aan-de-grondwet wind dan een liberale. Getrouwd worden mag er trouwens nog niet, dat kan pas over een week en tegen die tijd is er al weer een hoger beroep.

 2. 3

  @1 Ook een van de advocaten is (Olson) is van conservatieve huize. Heeft zelfs tegenover zijn collega (die nu aan de zelfde kant staat dus) gestaan in de zaak Bush v Gore – de grootste rechtelijke miskleun van deze eeuw die Bush aan de macht bracht.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_v._Gore

  Het kan wonderlijk lopen.

  Ik heb de indruk dat veel conservatieven/libertariers afstand beginnen te nemen van de Evangelicals (die ze nu tegen de haren in strijken dus). Maar ze kunnen niet zonder als ze aan de macht willen komen. Ben benieuwd hoe dit verder gaat.

  Het vonnis van de rechter is overigens de moeite waard om te lezen. (zou je normaal niet verwachten) Zie: http://scr.bi/dnv6vs