Quotes van de Dag: Europa in Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Politici worden gemakkelijk verleid tot het claimen van Europese politieke successen als zuiver eigen verdiensten, terwijl politieke problemen juist aan ?Brussel? worden gewijt. (…)

Dit vacuüm wordt in Nederland nog eens vergroot doordat het tot dusver ontbreekt aan een debat onder politieke zwaargewichten met uiteenlopende visies op de huidige en toekomstige betekenis van de EU voor Nederland (…)

De schaarse pogingen tot Europa-debat, zoals rondom het Europese referendum in 2005, blijven hangen in grove vereenvoudigingen(…)

Het WRR-rapport “Europa in Nederland” laat zich kritisch uit over het Europa-referendum, de voorbereiding ervan en de inzet van politici. Ook zou de Minister-President wat de WRR betreft een grotere rol moeten spelen in het Europa-debat.

In reactie op het rapport zei Balkenende dat er weldegelijk veel is gebeurd sinds het Nederlandse referendum. Ook herinnerde hij aan het succes dat het vorige kabinet boekte door de Nederlandse bijdrage aan de EU te verlagen.

Reacties (4)

#1 Joost

“Ook herinnerde hij aan het succes dat het vorige kabinet boekte door de Nederlandse bijdrage aan de EU te verlagen.”

Mag ik een teiltje? De enige reden dat dat gelukt is was door het Nederlandse “Nee”.

  • Volgende discussie
#2 Roy

Balkenende liet daarmee volgens mij ook zien dat de WRR het helemaal niet zo verkeerd ziet (zie quote 1).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ja, inderdaad. Lol :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 annoesjka

Balkenende stelde de Europese Grondwet voor en dus was Nederland tegen. Als het was gegaan om bepaalde elementen van die grondwet en niet meteen die hele grondwet, dan waren er een hoop meer mensen geweest die wél voor waren geweest. Sterker nog, ik denk dat dan zelfs de Fransen ‘oui’ hadden gestemd.

Wat zo enorm sukkelig is geweest, is dat de EU bijna 2 jaar op hun achterhoofd heeft lopen krabben wat ze nu moesten doen, na de ‘nee’ en de ‘non’.

De EU heeft een imagoprobleem. Niet alleen in Nederland, maar in alle Europese landen. Alle binnenlandse politici, van Italie tot Denemarken, kloppen zich op de borst op het moment dat er een Europees politiek succes is geboekt. Daar is Nederland absoluut niet uniek in. Ik zeg: laten ze eerst iets doen aan dat imagoprobleem voor ze echte gezamenlijke regels gaan opzetten in de vorm van een grondwet.

  • Vorige discussie