Quotes van de Dag: Populisme

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

We moeten populistischer worden en minder academisch.

Draaien. Tak! Polarisatie. Tak! Populisme. TAK! Wouter Bos is, bij gebrek aan een politieke TomTom, hard op zoek naar een manier om de PvdA uit het slop te halen en omarmt het populisme als instrument daarvoor.

Zijn collega-vice-premier Rouvoet denkt daar toch iets anders over:

Populisme leidt alleen nog maar tot meer teleurstelling in de politiek.

Reacties (6)

#1 Peter

Het zou al een stuk schelen als Wouter Bos geen dingen zegt, die hij net meent.
De vox populi neemt hij met een flinke korrel zout. En dus kan-ie goed door één deur mer Rouvoet.
Bos werd tijdens de presentatie van het regeerakkoord gevraagd hoe dat luisteren naar de samenleving in zijn werk zou gaan.
Hij zei toen dat het natuurlijk niet wordt van ‘u vraagt, wij draaien’ en ‘we laten onze oren natuurlijk niet hangen naar de samenleving’.
Toen al is weinig mensen die zinssnede opgevallen. Maar was-ie duidelijk of niet?

  • Volgende discussie
#2 Johan

Het moge duidelijk zijn dat de situatie geschetst in de wouter tapes nog steeds onderdeel is van de ideologie/denkrichting van de PvdA.

Wie frist mijn geheugen even specifiek op en herinnert me de letterlijke uitspraak van Bos als hij zijn mede-campagne-leden om een goed idee vraagt en er hierna een veelzeggende en ijzige stilte valt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 RB

Wij (de wereld) verwachten een zekere autofriscapaciteit van je, Johan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Johan

Ja, wij… verwachten… tssk! Dat zou dan betekenen dat ik (voor het eerst overigens, ik heb alleen delen uit de docu voorbij zien komen op tv) de wouter tapes zou moeten gaan bekijken om het memorabele moment weer voorbij te zien komen!!1!!! Zonde van m’n tijd!

Helaasch houdt m’n autofris op bij de bovenstaande beschrijving. En laat die vraag van Bos eigenlijk ook maar in het midden. Het ging vooral om het antwoord, of eigenlijk het ontbreken daarvan.. Hij lijkt in ieder geval nog steeds zijn intuïtie kwijt te zijn, of was het in het begin gewoon ‘beginnersgeluk’? :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Lenin Strawskim

Beste Wouter, doen dan maar een keertje populistisch. Kun je je dat referendum over Europa nog herinneren, dat je later zo smerig onder de mat geveegd hebt? Je ideale kans om alsnog te bewijzen dat je als een echte populist naar het volk kunt luisteren. Dus bel Balk en zeg dat de grondwet niet doorgaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

@lenin: “Je ideale kans om alsnog te bewijzen dat je als een echte populist naar het volk kunt luisteren”?

´Luisteren naar het volk´ heeft niks met populisme te maken. Populisme is een ´populaire, oppervlakkige, enigszins demagogische betoogtrant. Je hoeft dus helemaal niet naar het volk te luisteren, als je het volk wijs weet te maken, dat jij de oplossing voor hun problemen hebt. Populistisch gesproken is populisme gewoon borrelpraat.

En het is wel erg jammer, dat Bos wil, dat de PvdA (nog) populistischer wordt, in plaats van zich meer te richten op echte oplossingen.

  • Vorige discussie