Quotes du Jour | Hell freezes over…

Quote du Jour“De hel is in al zijn furie over Victoria en zijn bewoners neergedaald.” (Australische premier Kevin Rudd)
“Tijdens deze korte wandeling van twee uur hebben wij temperatuurverschillen meegemaakt die je anders weinig tegenkomt.” (Willem-Alexander)

Het contrast kan bijna niet groter. Hitte, droogte en harde wind in het zuid-oosten van Australië, ruim honderd doden, tientallen dorpen zijn uitgebrand. De ergste bosbranden ooit op dit continent. In het noordoostelijk gelegen Queensland juist zeldzaam hevige overstromingen. En beide natuurrampen met slechte vooruitzichten voor de komende dagen.
Onderwijl zit onze kroonprins met zijn Maxima en minister Plasterk ergens op een Antarctisch schiereiland, mede om aandacht te vragen voor de gevolgen van de opwarming van de aarde en de afkalvende ijsmassa’s. Voor de rest evenwel een leuk uitje, getuige de weblog die Alex erop nahoudt. Niet dat dat er toe doet, want meer dan een paar door de RVD ingefluisterde opstellen met populair-wetenschappelijke inhoud valt daar niet te beleven.
Maar goed, een prins die zich zoveel gelegen laat liggen aan watermanagement en klimaatverandering…had die niet beter stante pede het vliegtuig richting Australië moeten nemen om daar de wérkelijke gevolgen van klimatologische extremiteiten in ogenschouw te nemen? Die recreatieve afdalingen in diepe gletsjerspleten en andere Zuidpoolgenoegens kunnen wel even wachten.

 1. 1

  “Maar goed, een prins die zich zoveel gelegen laat liggen aan watermanagement en klimaatverandering…had die niet beter stante pede het vliegtuig richting Australië moeten nemen om daar de wérkelijke gevolgen van klimatologische extremiteiten in ogenschouw te nemen?”

  Ja; precies. Ze hadden zo ergens boven de Mid Atlantic het roer van Lucht Macht Eén om moeten gooien om straight naar Down Under te vliegen. Met een beetje mazzel hadden ze voor aankomst nog een hap water op kunnen scheppen om over de branden uit te storten.

  Ik denk dat Australie dan wel uit de Commonwealth was gestapt en tot het Koninkrijk der Nederlanden was toegetreden. Gemiste kans.

  [/sarcasme]

 2. 2

  @0 Tssssss, inderdaad, dat had-ie niet. Ze hebben er nu even wat beters te doen dan een programma voor een koninklijke ramptoerist te bedenken. WA snapt dat en blijft uit de buurt. Sommige mensen….

 3. 3

  Peren wie koopt er peren!! (heeft mandje met appels).

  De flora en fauna zijn juist zo uniek omdat er zo veel mega-branden zijn geweest poster, miljoenen jaren lang. Veel zaden kunnen pas ontkiemen na een bosbrand. Heeft helegaar niks van doen met vermeende antropogene invloeden. Het waren de laarzen van de Engelsen, die hebben veel verpest,

 4. 4

  Het combineren van twee ongerelateerde zaken (in dit geval de bosbranden in Australië en het bezoekje van WA aan Antarctica) is populair in columns. Het lijkt een juiste polemische techniek om ogenschijnlijk gerelateerde zaken de juiste aandacht te geven.

  In werkelijkheid is het een stupide methode om twee boeiende onderwerpen in de stront van domheid weg te laten zakken met een nietszeggend statement en daarmee [inhoudelijke] discussie onmogelijk te maken.

  Ergo: dit logje kun je net zo goed verwijderen als het plaatje dat deze zelfde auteur een korte tijd geleden publiceerde.

 5. 11

  bianconero is terug. Is je schorsing voorbij? (Ik signaleer en confronteer)

  Ik hoorde trouwens dat de helft van de bosbranden is aangestoken. De opwarming van de aarde leidt als vanzelf tot pyromanie?

 6. 12

  @10: ik denk niet dat iemand er iets op tegen heeft dat je een mening hebt. Het is natuurlijk wel zo dat je, als je je mening op een weblog met reactiemogelijkheid uit, daar reacties op kunt verwachten. En wanneer je een redelijk boude stelling formuleert, kun je daar misschien ook wel boude reacties op terugkrijgen.

  @11: dat die fikkies konden ontaarden in zo’n inferno, heeft natuurlijk te maken met een tekort aan water. Als watermanagementdeskundige had W.A. daarom stante pede zijn hulp moeten aanbieden aan de Australiërs. Ofzo.

 7. 14

  Een prins die zich zoveel gelegen laat liggen aan watermanagement en klimaatverandering blijft thuis en stuurt echte wetenschappers die daar niet de toerist uit gaan hangen.

 8. 20

  Bianconero denkt kennelijk dat bosbranden het gevolg zijn van de klimaatvrandering. Wel even het nieuws bijhouden kerel: de branden daar zijn vermoedelijk aangestoken door een stelletje oliedommen. Dat de extreem hoge temperaturen -die dan wel het gevolg zijn van- en de zeer sterke wind vervolgens dat vuur de hele regio doorjaagt is een treurige zaak uiteraard. Oorzaak, samenloop van omstandigheden, en gevolg. Ooit van gehoord?

 9. 22

  #20 Het gaat mij om contrasten en extreme natuurverschijnselen, even los van de rol van de klimaatverandering. Maar toch even dit: heeft iemand het ooit over de co2-uitstoot als gevolg van een dergelijke ramp? En in hoeverre worden alle goedbedoelde emissie-reducties door deze effecten in één klap teniet gedaan?

 10. 23

  @22: met alle respect: bull. Bosbranden komen al voor zolang de aarde bestaat. Dus zal het met die co2-uitstoot door bosbranden wel meevallen, anders was vermoedelijk Darwin nooit toegekomen aan het schrijven van zijn theorie. Domweg omdat hij niet zou hebben bestaan. De enige theorie die dan nog zou kunnen kloppen is die der bijbelvasten. Die god van ze was er immers volgens hun rotsvaste overtuiging al voor deze aardkloot. Hij had dus ongelooflijk mazzel: geen last van co2-uitstoot. Tenzij het reeds aanwezige (?) hellevuur….. Nou ja, laat maar. Leg dat maar eens uit aan de gelovigen in dit land. Een cross-over tussen evolutieleer en het scheppingsverhaal. Ik zou zeggen: doe eens een poging, heb je misschien weer een leuke bijdrage aan dit onvolprezen weblog.

 11. 24

  Klimaatverandering heeft vermoedelijk sterk bijgedragen aan de huidige problemen. Australiers behoren, per hoofd van de bevolking, tot de grootste vernielers (als ze al niet nummer een zijn) van het milieu op deze aarde. Kijk maar eens naar het Murray-Darling basin (wiki). ABC (Australische NOS) heeft een tijdje geleden een zeer fraaie rapportage daarover gemaakt. Zie met name het intervieuw met dr. Geoff Cary die een model heeft gebouwd wat de invloed van droogte en temperatuursstijging heeft op de hoeveelheid bosbranden.
  Dat er branden zijn aangestoken is natuurlijk vreselijk. Uiteraard is men zeer terecht daarover vreselijk verontwaardig, maar de collectieve schuld lijkt veel groter.

  (nb De site wordt vermoedelijk veel opgevraagd nu. Begin van de middag (onze tijd) is misschien de beste tijd om hem te bekijken).