Quotes du Jour – “Fantastische actie”

gedode IsraeliIsraël en de Palestijnen maken zich op voor een nieuwe geweldadige clash nu een Israëlische militair is ontvoerd door militante Palestijnen. Gisteren kropen middenin een Israëlische legerpost acht tot de tanden bewapende leden van de regeringspartij Hamas uit een tunnel. Twee Israëli’s werden gedood, een derde soldaat werd ontvoerd naar de Gazastrook. Het Israëlische leger eist dat de soldaat heelhuids terugkomt en wacht nog twee dagen met de vergelding.
Quote du Jour • De Israëlische premier Ehud Olmert sprak van ‘een ernstige terreurdaad van Hamas’ (Volkskrant). • De Palestijnse president Abbas, die op het ogenblik in Gaza is, heeft Hamas verantwoordelijk gesteld voor de overval. Woordvoerders van Hamas in Gaza en Ramallah en parlementsleden complimenteerden de militanten vandaag met hun „fantastische” actie (NRC)

 1. 3

  lekker laconiek mescaline,
  maar zou u in de kistjes van deze jongen willen staan?
  [img]http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/41811000/jpg/_41811044_getty_shalit203x.jpg[/img]
  ja hij ziet er wat onnozel uit, met zo’n Woody Allen montuur, maar gekidnapped door een stel Hamasleden dat wens je toch niemand toe?

 2. 4

  Ik snap die Palestijnen ook niet. Je weet toch dat dit soort acties alleen maar weer een excuus vormen voor Israel om de Gazastrook straks weer opnieuw in te nemen. En die Hamas regering: je kunt de staat Israel wel weigeren te erkennen, maar dat is gewoon niet handig. Israel gaat echt niet weg en militair win je het ook nooit van ze. Onderhandelen en de internationale sympathie kaart zo goed mogelijk uitspelen, daar win je nog het meeste mee. Maar internationale sympathie win je niet door continu met elkaar rollebollend over de straat te gaan en dit soort acties in Israel uit te voeren.

 3. 6

  Sorry Carlos, maar dat is me te Libelle. Ik heb het over een aanval op een militaire post, op militairen, door militia. Die aanval betekent strategisch niets en wordt door beide partijen absurd uitvergroot. En dan, wat een werk zo’n tunnel is, waar ben je dan mee bezig.

 4. 8

  Als die jongen geschokt en wel weer wordt teruggebracht, de debriefing, daar ben ik wel bang voor. Wat gaan ze dan met hem doen, de Israëli’s.

 5. 11

  mescaline: Ik ben bang dat de actie voortkomt uit onmacht. De Israeli’s schieten een palestijn bij willekeur neer, als een flits uit de hemel midden in zijn auto of huis. Als Palestijn ben je nergens veilig en je kunt niets terugdoen; De Israeli’s zitten veilig ver weg in een helicopter, straaljager of fregat. Dan ga je alles doen en aangrijpen om ook maar het kleinste gaatje in die onkwetsbaarheid te vinden. Het is als vechten tegen goden: Als je er eentje kunt te pakken krijgen, bewijs je dat ze niet onkrenkbaar zijn.

 6. 14

  mescaline: heel zielig inderdaad, maar nog zieliger is het dat je als godenbestrijder tegenwoordig altijd het etiket terrorist krijgt opgeplakt, ook al doodt je tegenstander (logischerwijs) veel meer mensen. Als de Israeli’s weer eens een “liquidatie” (lekker eufemisme is dat) uitvoeren en daarbij ook wat “collatoral damage” (nog zo’n mooi eufemisme) meenemen is er nooit zo’n opwinding. Het is net alsof de media Israelische levens belangrijker vinden dan palestijnse.

 7. 15

  In dit soort gevallen geeft de Israelische pers vaak nog neutraler commentaar dan de meeste Westerse kranten, zoals dit:
  “Israel Defense Forces Chief of Staff Dan Halutz described yesterday’s Palestinian attack on IDF positions near Kerem Shalom as an “act of terror.” But the incident on the Gaza border was more of a guerrilla attack than a terror attack: A small, skilled force managed to surprise high-level IDF troops, to kill two soldiers, to kidnap another soldier and to sustain relatively few losses.
  Taking into consideration the ease with which the Hamas and Popular Resistance Committees members acted, it appears that they could easily have also infiltrated the neighboring kibbutz and massacred civilians.” Haaretz
  Inderdaad, een aanval op burgers zou terrorisme zijn, dit is gewoon oorlog.

  Gisteren was in Haaretz ook al te lezen dat er een groeiende kloof is tussen de politieke en de militaire takken van Hamas. De militaire tak wordt geleid door Khaled Meshal vanuit Damascus en ziet weinig in onderhandelingen. Deze aanval was dan ook getimed om zowel de aangekondigde top tussen de Palestijnse president Abbas en de Israelische premier Olmert onderuit te halen, als de aangekondigde overeenstemming van Hamas met het ‘prisoner’s document’ te saboteren, aldus Haaretz.

 8. 16

  Vind het wel grappig dat als een Palestijn ontvoerd word dit compleet genegeerd word, en nu is het plotseling zielig voor dat menneke uit Israel. Van welke politieke partij is’tie eigenlijk lid? Van de Israelische tegenhanger van Hamas? Bijna dagelijk worden er door die onnozele Woody Allen montuurdragende figuren Palestijnen ontvoerd. Wie kan de namen opnoemen van de mensen die de afgelopen week door de IDF zijn ontvoerd? Niemand toch. Nou dan is het dus ook geen probleem.

  Maar schrikken dat ze doen als ze zelf een keertje ontvoerd worden. Want dat kan natuurlijk niet. Want zij voeren een rechtvoordige oorlog. Dus gelijk een fototje in de media verspreiden en zielig gaan doen.

  En zo komt dat hier op Sargasso terecht.

  Overigens zijn de eisen aan de Israelishe ontvoerders vrij redelijk. Het IDF hoeft slechts de vrouwen en kinderen vrij te laten. En zelfs dat is voor deze criminelen al te veel.

 9. 17

  @Luc:

  Vind het wel grappig dat als een Palestijn ontvoerd word dit compleet genegeerd word,

  Em… wanneer is dat dan voor het laatst gebeurd? Ohja, het wordt natuurlijk altijd geneerd dus je weet het eigenlijk niet.

  Overigens zijn de eisen aan de Israelishe ontvoerders vrij redelijk. Het IDF hoeft slechts de vrouwen en kinderen vrij te laten. En zelfs dat is voor deze criminelen al te veel.

  Vrouwen en kinderen vrij laten? IDF? Huh?
  Wil je het schuim uit je mondhoeken vegen en dan opnieuw beginnen met typen?

 10. 18

  @JSK,

  “Vrouwen en kinderen vrij laten? IDF? Huh?”

  Tja, waarom zouden ze. Veel leuker om ze gevangen te houden.

  Twee keer klikken en je vind dit soort berichtjes in de Israelische media:

  “According to recent figures, Israel currently has 95 Palestinian women and 313 under-18s in its prisons.”

  In de regel ontvoerd door het Israelische leger, en vastgehouden zonder proces.

 11. 19

  “Jonger dan 18 jaar” is heel wat anders dan “kinderen”. Het volk dat elk weekend menig kleinstedelijk uitgaancentrum verwoest is ook niet te typeren als kinderen. Maar goed, doe eens een link: ik weet niet waar jij even twee keer klikt.

 12. 20

  @JSK Israel ontvoert bijna dagelijks Palestijnen uit de West Bank en onlangs nog 2 uit de Gaza Strook, in de pers wordt dit dan ‘arrestaties’ genoemd, maar het is in wezen natuurlijk hetzelfde. Vooral als ze vervolgens zonder aanklacht worden vastgehouden. Volgens B’Tselem werden in januari 2006 741 gevangenen zonder aanklacht maar met goedkeuring van een rechter vastgehouden, plus nog een 53 waarvoor nog geen toestemming van de rechter was. Dat zijn de meest recente cijfers.

 13. 21

  Hier zijn trouwens de cijfers voor minderjarigen in ‘Aministrative Detention’ over 2005:
  [url=http://www.btselem.org/english/statistics/Minors_in_IDF_Detention.asp]B’Tselem[url]

  In de maand augustus, de meest recente cijfers, waren dat er 276

 14. 22

  @Tzombo:

  Israel ontvoert bijna dagelijks Palestijnen uit de West Bank en onlangs nog 2 uit de Gaza Strook, in de pers wordt dit dan ‘arrestaties’ genoemd, maar het is in wezen natuurlijk hetzelfde. Vooral als ze vervolgens zonder aanklacht worden vastgehouden.

  Oh… dus je bedoelt dat er 741 Palestijnen in voorarrest zitten. Al het feit dat B’Tselem deze cijfers kon opvragen terwijl de Israelische soldaat in kwestie meegenomen is door een groep mannen met wapens, maakt de vergelijking tussen de IDF en de Hamas-militanten volledig onzinnig. Je stelt toch ook niet de Belastingdienst en de Russische maffia aan elkaar gelijk omdat ze beiden geld van je willen?

  En zoals ik al zei: lang niet elke minderjarige is een “kind”. Zeker niet in het Midden-Oosten.

  Ik ben zelf geen Isreal-fan maar laten we wel wezen: de Israelische staat is een stukje (niet veel overigens) beschaafder dan de directe regio, inclusief Palestina.

 15. 23

  Nee, ik bedoel niet dat er 741 Palestijnen in voorarrest zitten, ik bedoel dat er 741 Palestijnen vastzitten zonder aanklacht in het Guantanamo van Israel. Israel houdt al tientallen jaren Palestijnen vast zonder enige aanklacht. Meestal wordt die aanklacht nooit ingediend en worden de gevangen pas na maanden vrijgelaten, soms pas na jaren. Bovendien worden ze overgebracht naar Israel zelf wat op zichzelf al een schending is van het internationaal recht.

  De Israelische staat is absoluut niet beschaafder dan de directe regio. De enige staat in de directe regio die minder beschaafd is, is Syrie. Laten we wel wezen: Israel mag dan een democratie zijn naar de eigen inwoners, voor de Palestijnen geldt al 40 jaar een bruut bezettingsregime. Als je vertrouwt op wat de pers je daarover vertelt, kom je erg veel niet te weten. Kijk maar eens rond bij B’Tselem of bij Gush Shalom of [url=http://www.icahd.org/eng/]ICAHD[url]. Of nog beter, ga er zelf eens kijken.

 16. 26

  Ha, nou er is als altijd bij joodse opvattingen een hardnekkige tegenstroom hoor @Larie. Het http://www.niw.nl zorgt altijd voor gebalanceerde ruimte tussen voor- en tegenstanders van eajg. En nog ietsje meer ruimte aan: tegen.

 17. 27

  Een van de hoofdpersonen van Gush Shalom is ook een Nederlandse, Beate Zilverschmidt (sp?). Maar goed, ja dat is wel het goede van Israel, in die zin is het wel een democratie, er is veel ruimte voor tegenstanders. Maar de Palestijnse protesten worden drastisch aangepakt. Als er geen Israeli’s of buitenlanders bij zijn wordt er met scherp geschoten. Als die er wel zijn met ‘rubber kogels’ (ijzeren ballen met een laagje rubber).