Quote van de Dag: We kunnen niet zonder kerken

“Het is geen zwart-witverhaal. Ik zie de cijfers maar ik zie ook dat mensen niet zonder geloof kunnen. […]Mensen voelen aan dat kerken veel betekenen, we [kunnen] niet zonder kerken. Want als je gelooft, doe je dat niet alleen maar met anderen. En bij het gezamenlijk beleven heb je de kerk nodig.”

Balkenende denkt te weten dat we niet zonder kerken kunnen.

Hij reageert op dit onderzoek van de RKK.

 1. 1

  Correctie: JP kan niet zonder de kerk. Mooie institutie, hoor, “de kerk” maar wanneer leert onze MP dat zijn (bron van) wijsheid niet die van alle Nederlanders is?

  Het gaat om het vinden van gemeenschappelijke normen, niet om het aandragen van een instituut wat misschien wel veel van die normen uitdraagt, maar ook een hele hoop andere waar de rest van Nederland niet op zit te wachten.

 2. 2

  Nederland is steeds meer een land van “16 miljoen geloven”. Mensen zitten denk ik niet zozeer te wachten op het gemeenschappelijk belijden van een geloof. De kerken lopen niet voor niets leeg.

  De gemiddelde Nederlander stelt zich bij een kerk denk ik zo’n oude geval met torenspits voor. Kerken weg staat dan gelijk aan cultuurgoed vernietigen.

 3. 3

  De kwalificatie ‘Pseudo-Geen Commentaar’ is inmiddels van toepassing op Sargasso. Het onderwerp van hun quote van de dag, ruim een half uur later geplaatst, vertoont bepaalde overeenkomsten. (Update:) ;-)

 4. 4

  Ik denk dat JP bedoeld kan hebben dat GELOVIGEN niet zonder een plek kunnen om samen te komen.

  @Astro: zo’n sneer lijkt me onterecht en onnodig. We vissen nu eenmaal in dezelfde vijver. Ik haal soms ook inspiratie uit dingen die ik op S. lees. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Carlos in dit geval op het idee voor die quote is gekomen via GC. Onze thema’s overlappen nu eenmaal.

  Of bedoelde je het humoristisch? Dan mis ik de smiley :-)

 5. 6

  Mooie quote. Laat duidelijk een verkeerde redenatie zien.

  JPB heeft blijkbaar moeite om de subgroep gelovingen niet te verwarren met de totale groep.

  Zo te horen heeft JPB “The god delusion” nog niet gelezen.

  Vanochtend ook al 2 jehova’s het goede boek aangeraden. Ze hadden waarschijnlijk geen tijd om boeken te lezen. Zal je altijd zien.

 6. 7

  Ik ga binnenkort maar weer eens ‘Life of Brian’ bekijken, voor de broodnodige relativering van onze christenbroeders.

  The Crowd: The Messiah! The Messiah! Show us the Messiah!
  Brian’s mother: The who?
  The Crowd: The Messiah!
  Brian’s mother: There’s no Messiah in here. There’s a mess all right, but no Messiah. Now go away!

 7. 12

  @Ouwe Dit is wel een hele domme edoch typische van JP. Een terechte QvdD.

  Daarnaast: ik heb geen opvallende christian-bashing opgemerkt. Misschien komt dat omdat de religo’s het nieuws de laatste tijd zelf vaak opzoeken: bikini-postertje, gewetensbezwaren, geen mededelingen op zondag doen, wel mededelingen over het belang van de kerk doen, etc.

 8. 13

  Haal dat misschien maar weg.

  @8: Waarom betitel je het stuk van Spuyt eigenlijk meteen als een teken van een fobie waarmee je aangeeft dat dat hij een ongegronde angst zou hebben?