Quote van de dag: stoppen met Kamervragen

Het is goed dat er vragen worden gesteld, maar zoals het nu gebeurt stelt het niks voor. Je kan niet met een minister in debat gaan.

Je stelt je vraag, na drie minuten ga je weer zitten, dan zijn er vier interrupties en dat is het. De bewindslieden komen gillend van de lach naar de Tweede Kamer.

Ik zou het liefst morgen stoppen met de Kamervragen. Ik zou veel liever een onderwerp agenderen en er dan vier uur met de bewindslieden over praten. Laat het debat dan maar vrijelijk plaats vinden, los van eerder ingenomen standpunten. Het gaat er om dat je luistert naar de ander en dat die naar jou luistert.

Als het aan PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar ligt, behoren kamervragen binnenkort tot het verleden.

 1. 1

  Mwah. Moet je je eens voorstellen, voor elke vraag een debat. In plaats van een ambtenaartje is de minister zelf er dan mee bezig. Hij zou geen tijd meer hebben voor andere dingen.

  slecht idee.

 2. 2

  Jaaaaaa! Vooooor! Misschien niet afschaffen, maar wel de mogelijkheid voor de minister om – met goede reden – de vraag naast zich neer te leggen.

 3. 3

  Ik zie zelf ook maar weinig verbetering aan Tichelaars plan om per onderwerp een debat te organiseren (dat moet tenslotte weer over deelgebiedjes worden verdeeld), maar het systeem van Kamervragen legt nu veel beslag op het ambtelijk apparaat en leidt ertoe dat (onder druk van media, die een kamervraag bijna geformuleerd en al bij een kamerlid in het postvakje duwen) de Tweedekamerpolitiek teveel op de waan van de dag gericht is.

 4. 8

  @7: dat is zeker waar, een tekort aan info heeft de PvdA niet meer, maar dat wil nog niet zeggen dat de idee “Kamervragen” zoals op het moment wordt opgevat niet werkbaar is.

  Alleen al het aantal kamervragen zorgt ervoor dat de aandacht voor een specifiek probleem nooit blijft hangen, ook niet bij bewindslieden.

 5. 9

  Roy, het is zo doorzichtig? Tichelaar heeft voor mij in een keer afgedaan als serieus politicus. Ze regeren, hebben redelijk de agenda van de kamer in de hand. Krijgen hun informatie wel via de ministers. En ja, iedereen weet dat kamervragen van de PvdA nu een compleet nutteloze exercitie zijn. De vraag is al beantwoord in de ministerraad, de PvdA bewindslieden daar hebben ingestemd met de reactie en enig gevolg is al lang en breed uitgewerkt en goedgekeurd door de partijtop. Natuurlijk lachen de (PvdA) bewindslieden zich de ballen uit de broek als die Tichelaar met een serieus gezicht een sociale misstand aan gaat kaarten.

  Voor de oppositie is het misschien wel anders. Bos deed geloof ik ook graag mee met het wekelijks uitgezonden uurtje tweedekamer toneelvoorstelling. Maar ja, toen kreeg hij niets zomaar op de agenda.

 6. 14

  Als fractieleider heb je meer aan pitbull (CDA met Verhagen vorige periode) dan aan winnaars van dressuurwedstrijden (de laatste .. fractie leiders bij de VVD). We zullen zien hoe Tichelaar zich redt

 7. 15

  Tichelaar is een bedriegelijk persoon. Hij laat in dat interview uit zijn mond rustig optekenen “volgens mij heeft de SP nog nooit een vredesmissie gesteund”, terwijl een simpel google opdrachtje toch echt het tegendeel laat zien.

  http://www.google.co.uk/search?hl=en&q=sp+vredesmissies&meta=

  Vervolgens gaat Tichelaar in dat zelfde interview klagen over journalisten die niet aan waarheidsvinding doen.

  Als Tichelaar in de kamer mislukt kan ie zo bij Sargasso gaan werken.