Quote van de Dag: Regeerakkoordeel

Gisteren lekte een deel van het nieuwe regeerakkoord uit. Vandaag wordt het officieel gepresenteerd. Hier op GeenCommentaar.nl is de discussie ook alvast begonnen. Voorlopig oordeel: niet echt een juichakkoord, met overduidelijke trekken van compromissen op vele terreinen. En de vraag is wat er gebeurt met de koffieshops…

De (voor)oordelen uit de Haagse kaasstolp zijn ook deels al binnen. De fractievoorzitters van een aantal oppositiepartijen slijpen alvast de messen.

Terechte kritiek?

´Het conceptregeerakkoord zet op medisch-ethisch gebied stappen terug in de tijd en is veel te weinig ambitieus bij het aanpakken van de vergrijzing.´

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

´Het generaal pardon dat de partijen willen overeenkomen brengt het land aan de rand van de afgrond, doordat nu tienduizenden die gelogen en bedrogen hebben aan een verblijfsvergunning worden geholpen.´

PvV-fractievoorzitter Geert Wilders.

´Er wordt alleen maar gepolderd.´

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte.

 1. 1

  Verder vindt GL dat men het milieu niet serieus neemt, de SP had van PvdA een parlementair onderzoek naar Irak-oorlog verwacht, en zegt Rutte dat het geld in het aflossen van de staatsschuld had gemoeten en dat de 100 miljoen voor mobiliteit niets oplost.

 2. 3

  Dat er besloten wordt tot het niet houden van een parlementair onderzoek is erg vreemd: zoiets bepaalt het parlement en niet de op handen zijnde regering. Door dit in het regeerakkoord te zetten, en de fracties moeten ja of nee zeggen daartegen, zet je het parlement rondom een parlemenentaire enquete buiten spel. Dat heet monisme, en doet denken aan de tijd van de regenten.

 3. 4

  Knut

  De noclaim wordt afgeschaft en eigen risico weer ingevoerd.

  Als we nog ff geduld hebben wordt zometeen ook weer het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier ingevoerd.

  Ik vond de reactie van dame Thieme wel heel opvallend, zucht, niets goed. Wat wil je, moet er overal een beest genoemd worden?

  Jan Marijnissen was zeer matig, ben benieuwd hoe hij de PvdA gaat aanpakken en verder was de reactie van Rutte heel voorspelbaar … “ze maken alles van Gerrit Zalm stuk ….”.

 4. 5

  @4 Mijn inschatting: De 250E no-claim die je terug kreeg per jaar, wordt uit het systeem gehaald. De overheid wil een beetje financieel voordeel (zeg 50E) en de verzekeraar komt al te kort dus die neemt ook ca 50E. Uiteindelijk zal onze premie dalen met 150E maar hebben we een eigenrisico van 250E.

 5. 6

  @3: dat werd niet besloten toch? De SP zou dat graag hebben gewild, maar inderdaad kan alleen het parlement dat besluiten. Edoch, als het Kabinet het wil is de kans groot dat een meerderheid van het parlement het wil via de invloed die Kabinet op haar partijen heeft.

 6. 7

  @ ThinkTank
  De partijen hebben het regeerakkoord goedgekeurd. Een totaalplan waar de enquete een klein onderdeel is, maar wel cruciaal: een nee tegen dat onderdeel is een nee tegen het totaalplan, en dus een nee tegen het formeren van een regering. Dus zijn PvdA ja, want ze hebben andere punten binnengehaald. In het parlement zal de PvdA, net als CDA en CU, dus tegen iedere enquete stemmen, omdat in het regeerakkoord staat dat deze er niet komt. Dat is monisme van de bovenste plank.