Quote van de Dag: LPF

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

We moeten niet, zoals de afgelopen jaren, met een erectie gaan zitten dagdromen over een paar zetels in de Tweede Kamer. Eerst maar eens politieke ervaring opdoen in de gemeenten. Maar we hebben wel een toekomst. We zijn nog steeds de enige partij die de naam van Pim Fortuyn mag voeren. Daarmee zijn we verzekerd van mediabelangstelling. Dat mogen we niet zomaar weggooien.

Rudy Reker, gemeenteraadslid voor de LPF in Eindhoven, is het niet eens met het principebesluit van het landelijk bestuur van de LPF om zijn partij op te heffen en probeert zoveel mogelijk leden (aantal onbekend) op te trommelen voor het partijcongres van volgende week. En passant draagt hij zichzelf voor als interim-bestuursvoorzitter. Over het opheffingsbesluit werd eerder al gestemd, maar toen waren er te weinig mensen komen opdagen.

Los van de vraag of de LPF nog wel veel politieke ervaring kan opdoen (actief in vijf gemeenteraden), is de belangrijkste vraag of de LPF nog wel zo relevant is. Voelen de oud-LPF-stemmers zich thuis bij de SP en de PVV, of behoren ze tot de groep mensen die uit ontevredenheid niet stemt, de groep waar de LPF in de begindagen veel stemmen trok?

Reacties (7)

#1 Arnoud

Wanneer leren de LPF-ers nu eens dat Pim Fortuyn de enige reden was dat de LPF ooit bestaan heeft. Pim weg = LPF weg. Het volk is op zoek naar een nieuwe Pim, in Geert Wilders of Jan Marijnissen. Volgens mij heeft de kiezer dat afgelopen november ook wel behoorlijk duidelijk gemaakt.

 • Volgende discussie
#2 Roy

@1: ik denk dat je gelijk hebt.

Uit de statistieken bleek dat Fortuyn publiek aansprak dat sceptisch was over de politiek en eerdere verkiezingen niet had gestemd. Na Balkenende-I werden die mensen weer even sceptisch als tevoren en bleven weer thuis zitten.

Vlak na de verkiezingen in november was er een flink aantal grafieken te zien in de volkskrant, waarin beschreven werd waar de kiezers vandaan kwamen en waar ze heen gingen. Het meest opvallend vond ik dat de SP eigenlijk relatief weinig van de PvdA afsnoepte en dat slechts één van de negen zetels van de PVV van de VVD af kwam. Het bleken vooral de niet-stemmers die nu op de SP en PVV hebben gestemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Je vergeet Rita Verdonk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Roy

@3: Ja, Rita Verdonk had de potentie. Toen ze ingekapseld was in de VVD leidde het nergens toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 calla

Opheffen of niet, niemand die er wakker van ligt. LPF, dan denkt een ieder weer aan het drama met Balk1. De link met Fortuyn is door Heinsbroek of opportunistische Matje wel om zeep geholpen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Obscura

Ik zeg altijd maar zo: 1 foto (zie artikel hierboven) zegt meer dan 1.000 woorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Roy

@6: ja, het is een goeie foto he :)

Het kan natuurlijk ook niet zo zijn dat de LPF met stille trom verdwijnt, er moet altijd weer heibel gemaakt worden.

 • Vorige discussie