Quote van de Dag: Klokkenluiders

Pastoor Schilder is derhalve verplicht als behoeder van de rechten van de kerk de willekeur van de gemeente te weerstaan en het dan maar aan te laten komen op een rechterlijke uitspraak.

Deze zaak maakt naar mijn vaste overtuiging eens te meer duidelijk dat het militante heidendom steeds verder op rukt. Het verdraagt geen christelijke uitingen en stelt er zicht tegen te weer.

Cor Mennen, pastoor te Oss en liturgiechef van het bisdom Den Bosch vindt dat kerkklokken ongehinderd geluid moeten kunnen worden, ook ’s nachts. Dat pastoor Schilder dat in Tilburg niet meer mag is natuurlijk een grove schande.

Wordt de christelijke moraal aan één stuk belachelijk gemaakt door oprukkende hordes heidenen, of zijn de harde noten van het klokkenspel des Heeren simpelweg slaapverdrijvende herrie?

 1. 2

  Naar mijn stellige overtuiging rukken juist de Christenen in hordes op in het publieke domein, de laatste tijd. Zich daarbij geen rekenschap gevend van het feit dat er velen zijn die het geloof niet (meer) met hen delen. Die toon ook in Mennen’s column, en de arrogantie waarmee hij de eerste klager te woord heeft gestaan… Dat hij daar trots op kan zijn.

  Voor het overige heeft Astronaut het, zoals vaker, goed samengevat in #1.

 2. 3

  Zou mooi zijn als ze tegenover de kerk een moskee oprichten en de dienst van de kerk verstoren door 5x per dag tot gebed op te roepen. Wedden dat ze dan weer voor gelijkheid volgens wettelijke normen zijn?

 3. 4

  Ik las net dat de klokken 83 dB aan geluid produceren. De grens is 70 dB. 83 dB zou volgens mijn Binasboekje neerkomen op vier snelwegen op 25 meter afstand, wat me heel erg veel lijkt om kwart over zeven ’s ochtends.

  Ik ben het eens met Obscura, het lijkt erop dat religieuzen de laatste tijd weer meer te zeggen willen hebben.

 4. 5

  De moderne vinex-bewoner wil niet meer lastiggevallen worden door kerkklokken, een haan, of vogels in de vroege ochtend die zijn privé-leven verstoren. Niks mis mee om moslims geitenneukers te noemen, Beatrix een hoer, of ander verbaal geweld. Maar, ojee, die kerkklokken! Doet me denken aan een interview met Jan Siebelink, waarin hij vertelde hoe heerlijk hij het vond toen hij in Berlijn op een zondag eindelijk weer eens wakker werd temidden van klokgebeier, en hoe jammer hij het vond dat dit gebeier in Nederland langzaamaan verdwijnt. Yuppen willen niet gestoord worden.

 5. 6

  @Dave: Nu vind ik Jan Siebelink tekortschieten als illustratie, omdat de beste man leeft en schrijft als een door eerder misbruik kromgetrokken en vastlopende plaat.

  Maar goed, elke ochtend het gebeier om je heen dat qua geluid niet onderdoet voor vier snelwegen op 25 meter afstand is misschien toch wat fors, denk je niet?

 6. 7

  @5 De omwonenden staan in hun recht; het staat immers in de wet. Daar komt bij dat de mis waarvoor de klokken luiden, volgens berichten, slechts 5 tot 15 bezoekers trekt. Dat weegt in geen geval op tegen de omwonenden, van wie er 100 een petitie tekenden. Welk REDELIJK argument, behalve het feit dat Vinexbewoners niet zo moeten klagen, stel jij daar tegenover? Dat het al honderden jaren gebeurt? Sommige slechte dingen verdwijnen nu eenmaal in de loop der tijd, zoals polio (behalve bij sommige gelovigen) en vrouwen die thuis moeten blijven (behalve bij sommige gelovigen).

 7. 8

  Ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik hiervan moet denken. Zelf heb ik niets met geen enkel geloof, en ik vind ook dat je in je goed recht staat dat je zoiets niet wilt horen. Aan de andere kant heeft 5 ook wel een punt dat tegenwoordig echt niets meer mag en alles maar wegen geluidsoverlast wordt weg geprotesteerd. Tot en met dat kinderen niet meer buiten mogen spelen om skates omdat ze dan teveel herrie zouden maken. Soms het ik wel eens een beetje het gevoel dat het is doorgeslagen.

  Maar wat ik mij ook afvraag is wie was er eerder. En dan bedoel ik niet de traditie van de kerk. Maar luide deze kerk al jaren zijn klokken zo en zijn de klagers er terwijl dit al zo gebeurde er daarna pas naast komen te wonen? Dan vind ik het namelijk wat hypocriet. Je zou zelfs kunnen zeggen dan dat de huizen misschien wel goedkoper waren vanwege de “geluidsoverlast” toen men het kocht.

  Overigens vind ik ook wel dat dit buitengewoon veel aandacht om niets is omdat het hier toevallig een kerk betreft. Als ik kijk wat hier in de buurt gebeurd is waar ik woon vind ik dat er wel ergere zaken zijn. Door een beetje te herzonen heeft de gemeente leiden net 1 straat van een woongebied tot “winkel gebied” verklaard, waardoor 1 kroeg midden tussen de woonhuizen is komen te staan. Het huis ernaast staat inmiddels wanhopig al 5 jaar te koop (zit enkel dunne tussenmuur tussen dat huis en de kroeg), het geluid draagt over de gehele singels heen, de vorige kroeg eigenaar heeft moeten stoppen omdat ze teveel herrie maakte buiten de vergunning om. Dus nu zit er een nieuwe met vergunning. Ik heb begrepen dat het klachten regent, mensen die niet soms wat klokken horen, maar die hele nachten lang wakker worden gehouden. Een gemeente die zich niet aan haar eigen klachten procedures houd, etc. En dat is allemaal okay wettelijk gezien. Vind dat die mensen veel meer te klagen hebben door iets wat achteraf in hun wijk gebouwd is (nee zelf heb ik er geen last van), dan een misschien eeuwen oude kerk die 1 keer per week kort luid?

 8. 9

  @ Roy
  Ik vind Sieblink anders vrij normaal overkomen.

  Het geluid van 4 snelwegen vind ik nogal meevallen. Het vervelende van een snelweg is niet zozeer dat het geluid extreem hard is, maar dat het continu is, en nooit ophoudt. Die klokken luiden maar 1 minuut.

  @Obscura
  Tja, wat is REDELIJK? Is het redelijk om te klagen over kerkklokken? Ik vind van niet, de ander vindt van wel. Je hoort de klokken, wordt wakker, en je slaapt weer verder als je zin hebt. Ik wordt soms wakker van de vogels. Heerlijk! Uiteindelijk gaat het hier echter niet om wat redelijk is, maar om gevoelens.

 9. 10

  @Dave: Jij mag vier snelwegen op 25 meter afstand misschien niet veel geluid vinden, ik vind dat wel. En de wet vindt dat ook, anders had er niet ingestaan dat het maximumgeluidsniveau rond die tijd 70 dB mag zijn. De overeenkomstige geluidsintensiteit is minder dan 1/16 van wat die kerkklok produceert (mijn eerdere berekening klopt niet: het is 2^4, dus 16 snelwegen op 25 meter afstand).

  Natuurlijk moeten mensen niet zo zeuren over dingen die in hun omgeving (al langere tijd) gebeuren, maar een overschrijding van 13 dB is niet niks. Als er niet geklaagd zou worden, zou er geen probleem zijn, maar er wordt kennelijk geklaagd…Jij hebt het over gevoelens, die mensen die klagen waarschijnlijk ook.

 10. 11

  @ Roy
  Ik moet toegeven dat ik geen verstand heb van decibellen. Maar op Wikipedia wordt het geluid van 70 decibel vergeleken met ‘busy traffic’, en 80 met een ‘average factory’.

 11. 12

  @Dave: de dB-schaal is een logaritmische. Ongeveer elke 3 dB is een intensiteitsverdubbeling. In jouw voorbeeld zou dat dus betekenen 2 fabrieken. Is fors. En ruim boven de geluidslimiet van 1/8 fabriek ;-)

 12. 13

  @8 en 9: Ik geef toe: er wordt wel erg veel gezeurd in Nederland. Over skates, dat vind ik een treffend voorbeeld. Ik vind ook dat een kerk best mag beieren, maar 7 uur s ochtends gedurende lange tijd vind ik onredelijk (gezien het aantal mensen dat dit kennelijk aanspreekt). En als het dan ook nog tegen de wet is, dan vind ik dat de kerk moet inbinden. En de toon die Mennen aanslaat, is werkelijk om onpasselijk van te worden. Dat geldt trouwens voor meer van zijn columns, las ik. Van de weersomstuit werd ik net ook wat al te hatelijk.

 13. 14

  @ Roy
  Je hebt helemaal gelijk. Dat is inderdaad erg veel. Dus wellicht klagen de bewoners terecht. Ik zou het eigenlijk zelf wel eens willen horen, maar om daar nou helemaal voor naar Tilburg af te reizen vind ik ook weer zowat.

 14. 17

  Daarnaast is je associatie met die dieseltrein natuurlijk anders: die kom je tegen op het treinstation, waar het onrustig is door allerlei passagiers en treinbewegingen.

  Stel je voor dat je in een tentje in de wei ligt te slapen en ineens (je had de spoorlijn niet gezien) komt er een trein langs met 70 kilometer per uur. Daar schrik je toch even van.

 15. 18

  Ik heb op 50 meter afstand van het spoor gewoond, en sliep ‘s-zomers met de ramen open. Ik heb het niet echt als schokkend ervaren, en ben nooit bang geweest dat er een trein ’s nacht naar binnen kwam rijden.
  Binnen is het geluid volgens de tabel vergelijkbaar met een blender.

 16. 19

  Treinen hebben een bepaalde regelmaat waar je (vermoed ik) aan went. Klokken gaan heel plotseling herrie maken, ik vermoed dat dat ook het wakker worden veroorzaakt vs. niet wakker worden naast een trein.

  Het is moeilijk om nu precies een voorstelling te maken van hoeveel geluid nu precies X decibel is, maar we mogen toch wel aannemen dat de wettelijke grens een redelijke is.

  Als je vergelijking met een blender zou kloppen, waarom zouden zoveel mensen dan klagen? Als je in het centrum van Tilburg woont zijn er denkelijk ook andere geluiden, dus ben je wel wat gewend.