Quote van de Dag: Welaan gij rijken

“Welaan nu, gij rijken! Weent en huilt over uwe ellendigheden, die over u komen. Uw rijkdom is verrot, en uwe kleederen zijn van de motten gegeten geworden: Uw goud en zilver is verroest: en hun roest zal u zijn tot een getuigenis, en zal uw vleesch als een vuur verteren: gij hebt schatten vergaderd in de laatste dagen.

Zie het loon der werklieden, die uwe landen gemaaid hebben, welke van u verkort is, roept: en het geschrei dergenen, die geoogst hebben is gekomen tot in de oren van den Heere Sabaoth.
Gij hebt lekkerlijk geleefd op de aarde, en wellusten gevolgd: hij hebt uwe harten gevoed als in eenen dag der slachting.”

Jakobus 5:1-6. Niet alleen Das Kapital heeft opmerkelijk toepasselijke passages voor de kredietcrisis.

 1. 1

  Alleen Das Kapital heeft die enorme slavernij van de massa in Rusland veroorzaakt terwijl een paar partijbonzen wentelden in weelde.

 2. 5

  Voor gristenen, moslims en socialisten ben ik ongeneeselijk HARAM, vrees ik

  ik verdien lekker met m’n toko,
  ik ben geheel zelfvoorzienend,
  ik geef het liefst geld uit aan glanzende en lekker ruikende spullen,

  hebzucht is mijn grootste drijfveer,
  kapitalisme is de tiet waaraan ik me met volle overgave aan laaf,

  groetjes van
  piefpafpoef,
  uw hedonistisch anti-idealist

 3. 6

  [email protected]
  Maar dan moeten al degenen die die koppen eraf hakken + de rest van de bevolking instemmen met jouw opvattingen. Wat theoretisch en praktisch onmogelijk is. Wat overblijft is een diep gestoord volk, dat diep in holen in de grond wegkruipt.

  – Redactie: Hier werd gereageerd op een reactie van Jim Morrisson die wéér over eugenetica ging en niet over het onderwerp en daarom is verwijderd –

 4. 7

  @5: “ik ben geheel zelfvoorzienend”….

  Zeg je dit uit domheid, arrogantie of maak je maar een grapje? Als je geheel zelfvoorzienend bent, heb je niemand nodig, en ook geen geld, anders ben je niet geheel zelfvoorzienend.

 5. 8

  Koppen afhakken?

  Doet me denken aan de haat van het volk naar de rijken.

  Bij Groningen gebeurde dat in deze vorm dat na een verloren voetbalwedstrijd. De ramen van de exclusieve studentensoos Vindicat werden ingegooid!

  De Nederlandse sociale welvaartstaat is mede uitgedacht door de rijkeren omdat zij vreesden voor het gepeupel. Komt nog bij dat de werkgever altijd betrokken is geweest en zo beter werknemers hoopten te krijgen.

 6. 9

  Je had ook die hele tekst uit de bijbel kunnen nemen die gaat over het aanbidden van het Gouden Kalf.

  Kunnen jullie nog herinneren hoe blij jullie waren met al die “bonussen”, want het waren zulke slimme jongentjes die bij die banken werkten.

  Kunnen jullie nog herrineren hoe jullie achter al die privatiseringen aanliepen ?

  Dan maken ze toch gewoon KARTEL afspraken. Nellie heeft het er druk mee.

  Doet me ook denken aan mijn eerste werkdag bij de KPN. Toen werd ons verteld dat de KPN 80% van de Nederlandse telecom markt in handen heeft.

  Dus wat zijn we ermee opgeschoten met die privaterseringen en bonussen ?

  Mischien eens niet de hebzuch aanbidden ?

  Misschien gewoon wat minder bellen ? Minder onzin ? Hoef je ook niet veel te betalen met of zonder privatisering.

  :)

  Elk volk krijgt de leiders die het verdiend. Ga nu maar hard werken om je schuld aan Amerika af te betalen stelletje hebberds.

 7. 12

  @koos: misschien begrijp ik je verkeerd, maar “De Nederlandse sociale welvaartstaat is mede uitgedacht door de rijkeren omdat zij vreesden voor het gepeupel”??? De oude Drees als vertegenwoordiger van de rijken? Dat de werkgevers onder druk van het georganiseerde proletariaat in de loop der tijden betere lonen zijn gaan betalen en dat na WOII onze sociale welvaartsstaat in is gericht door m.n. Drees en co om op die manier de voedingsbodem voor communisme, fascisme en andere extreme theorieën weg te nemen, mag je de vrees voor het gepeupel noemen, maar die vrees is dan ook geheel terecht en volkomen logisch verklaarbaar. Voor en tussen de wereldoorlogen was al gebleken, dat het gepeupel zich maar tot op zekere hoogte uit laat buiten en daarna het recht in eigen hand neemt. Sinds de inrichting van de sociale welvaartsstaat is die angst niet meer nodig gebleken. je zou het dus ook gewoon gezond verstand kunnen noemen.

  “Komt nog bij dat de werkgever altijd betrokken is geweest en zo beter werknemers hoopten te krijgen”? Dat gaat dan niet meer over de sociale verzorgingsstaat, toch?

 8. 13

  Pedro, denk je dat Drees dat alleen heeft uitgedacht. Nooit! Nu geven we al die zaken een naam als sociale verzekeringen. Mijn mening niets anders dan een poldermodel-oplossing.

 9. 14

  Dat is een andere discussie, Koos. Wie je onder en co verstaat of over welk tijdperk dat gaat mag je zelf invullen. Ik noem Drees omdat die een belangrijk deel in heeft gevuld (AOW bijv). Het ging er mij meer om, dat de sociale welvaartsstaat niet ´door de rijken´ uit is gedacht. Het georganiseerde proletariaat heeft daar jarenlang voor moeten strijden en ´de rijken´ hebben zich daar lange tijd tegen verzet.

 10. 15

  Oke, dan jij wil het woordje ‘mede’. Dat staat al bij opmerking 8.

  Mij gaat het om het benoemen van belangen. En in de politiek zijn er zeer veel onverwachte en ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen.

 11. 16

  We have fed you all for a thousand years
  And you hail us still unfed,
  Though there’s never a dollar of all your wealth
  But marks the workers’ dead.
  We have yielded our best to give you rest
  And you lie on crimson wool.
  Then if blood be the price of all your wealth,
  Good God! We have paid it in full!

  There is never a mine blown skyward now
  But we’re buried alive for you.
  There’s never a wreck drifts shoreward now
  But we are its ghastly crew.
  Go reckon our dead by the forges red
  And the factories where we spin.
  If blood be the price of your cursed wealth,
  Good God! We have paid it in!

  We have fed you all a thousand years-
  For that was our doom, you know,
  From the days when you chained us in your fields
  To the strike a week ago.
  You have taken our lives, and our babies and wives,
  And we’re told it’s your legal share,
  But if blood be the price of your lawful wealth,
  Good God! We bought it fair!

 12. 17

  @15: ik schreef al, misschien begrijp ik je verkeerd. “mede uitgedacht door de rijkeren omdat zij vreesden voor het gepeupel” betekent dus, dat ´het gepeupel´ (vertegenwoordigers daarvan) dat ook mede uit heeft gedacht. Het gepeupel is net zo verantwoordelijk voor de sociale welvaartstaat als de rijkeren en beide groepen hebben er belang bij.

 13. 18

  Als het aan “de rijken” zou liggen dan gooiden ze je gewoon in de hakselaar op het moment dat je op geen andere manier meer van economisch nut zou zijn.

  Je kan altijd nog dienen als mest.

  Nee er is echt niks mis met een beetje sociaal-democratie (ook al denken sommigen dat Hitler een sociaal-democraat was).

 14. 19

  17. Ongeveer, de rijkeren hadden ook belangen. En of het volk danwel gepeupel echt is vertegenwoordigd door Drees, ik denk het wel.

  Een oudere kroegmaat van mij is een oud-CPN-er uit de Pijp. Hij zei dat bijna de hele wijk daar op stemde tot midden jaren 50, want de CPN werd in de Koude Oorlog als gevaar beschouwd.

  Hij laat door zijn verhalen zien hoe er een strijd soms letterlijk op straat werd uitgevochten tegen de gevestigde orde voor meer arbeidsrechten. Stakingen, rellen tegen de Telegraaf, oproer tegen politie-optreden tijdens toespaken, enz enz.

  In zijn ogen is nu enige teleurstelling omdat we veel te materialistisch zijn geworden. Ook de zogenaamde arbeiderskinderen.

  Daarom denk ik ook dat links enigszins failliet is, en juist ook weer niet. Want dat zie je weer bij bijv de SP.

 15. 20

  Het Kapitaal ie niet de uitbuiter van het proletariaat maar de academische bourgeoisie, die zichzelf socialist noemt maar ondertussen alles doet om het proletariaat te schaden.

  Niet de rijken van geld, maar de rijken van kennis zijn de echte KLASSEVIJAND.
  Niet de miljonair, maar de academicus is de ware KLASSEVIJAND.

  De academicus heeft het marxisme verbasterd tot een idioterie van dwazen.

 16. 21

  “Niet de rijken van geld, maar de rijken van kennis zijn de echte KLASSEVIJAND.”

  Fraaie analyse, Hulagu. Ik zou geen risico’s nemen en voor de zekerheid alle brildragers en iedereen die kan lezen en schrijven tegen de muur zetten. Daar zijn in het verleden grootse proletarische successen mee gehaald.