Quote van de Dag: Vrij personenverkeer

[qvdd]

Deze ontwikkeling is gevaarlijk. Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen. […] Tot nu toe is de relatie goed, maar dit is wel een heel onverwacht en onaangenaam geluid. Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland.

De Poolse minister van economische zaken Waldemar Pawlak maakt zich zorgen over het Nederlandse voornemen Poolse arbeiders zonder uitzicht op werk terug te sturen naar Polen.

 1. 1

  Hoe kunnen er werkloze Polen in Nederland zijn terwijl de tuinbouw tegelijkertijd moord en brand roept om Roemenen en Bulgaren naar Nederland te halen?

 2. 4

  Ik was al een beetje bang voor dat soort antwoorden. In dat geval lijkt me Polen wegsturen nou niet echt het juiste antwoord. Zorg er liever voor dat iedereen, ongeacht afkomst het Nederlandse minimumloon krijgt. Dan hoeven we ook geen wetten te omzeilen om “Hongaarse” Roemenen naar Nederland te halen (wat volgt straks, “Duitse” en “Poolse” Oekraïners? “Griekse” Kaukasiërs en Centraalaziaten?).

 3. 6

  @5: Waarschijnlijk de meeste wel, maar Kamp wil gewoon graag meedoen met de xenofobe fanfare. Daarnaast goh, vind je het vreemd als een deel van de Polen gewoon blijft? Dat is de consequentie van vrij verkeer van goederen én personen. Zolang die Pool in Nederland betere kansen op een baan heeft dan in Polen is het volstrekt logisch dat hij blijft.

 4. 7

  @6: nee, ik vind dat niet vreemd, maar dat werd altijd (tegen mij) aangevoerd als argument, als ik er op wees, dat de Oost Europeanen het nieuwe allochtonenprobleem zouden worden, wanneer niet voldoende geïnvesteerd wordt in de integratie van de Oost Europeanen.

 5. 9

  @8: dat klopt, maar vind ik eigenlijk wel vreemd. De partijen die om het hardst geroepen hebben (op de SP na), dat een geweldig integratieprobleem was, waar wat aan gedaan moest worden, kappen de integratieprojecten af. Zou de integratie nu dan inmiddels al een succes geworden zijn?