Quote van de Dag: Rouvoet versus Halsema

[qvdd]

Waar haalt een politica het recht vandaan om te stellen dat godsdienst niet vrij is als deze gepaard gaat met een groot aantal leefregels en voorschriften die moeten worden nageleefd?

Aldus André Rouvoet, politiek leider van de ChristenUnie, in reactie op de – in Rouvoets ogen – instrumentele visie van Halsema op grondrechten: inbreuken op juridische vrijheden kunnen deel uitmaken van een strategie gericht op andere doelen, zoals emancipatie. Rouvoet zet daar naar eigen zeggen een constitutionele visie op grondrechten tegenover: grondrechten zijn bedoeld om de politiek en de overheid op afstand van het privédomein te houden; de uitoefening en invulling ervan is aan de mensen zelf, uiteraard ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet’.

 1. 1

  “Waar haalt een politica het recht vandaan om te stellen dat godsdienst niet vrij is als deze gepaard gaat met een groot aantal leefregels en voorschriften die moeten worden nageleefd?”

  Het is natuurlijk een beetje de vraag wat ´moeten´ precies inhoudt.

 2. 2

  Rouvoet, was dat niet de man die de overheid ook achter de voordeur wilde laten optreden om kinderen te beschermen? Zou hij nu uitgerekend ingrijpen in het privédomein tegen de aantasting van kinderrechten op religieuze gronden willen verbieden?

 3. 3

  Tja, zolang religieuze politieke partijen zijn toegestaan moet men er rekening mee houden dat er wat vreemde gedachten worden geventileerd.
  Zolang men die achterlijkheid niet dwingend aan anderen voorschrijft, zal het mij worst zijn.
  Persoonlijk zie ik liever partijen die vrijheid van “gekheid” toestaan; mits niet in het openbaar ;-)