Quote van de Dag: Rode potlood versus stemcomputer

[qvdd]

Het stemmen met een rood potlood is bijzonder omslachtig en er worden veel fouten gemaakt’.

Verschillende burgemeesters willen het rode potlood weer inleveren en de stemcomputer terug. De redenen die zij aandragen: minder omslachtig en minder kans op fouten. Maar wat wilt u als kiezer eigenlijk?

 1. 1

  Poeh, dit is een beetje het klein risico met grote gevolgen vs groter risico met kleine gevolgen-dilemma.

  Het mag misschien heel moeilijk en onwaarschijnlijk zijn om met stemcomputers te frauderen, maar zodra het gebeurt zijn de gevolgen er groot.

  Bij stemmen met potlood lijkt er meer foutgevoeligheid te zijn, maar een fout heeft veel minder gevolgen omdat er geen systeemrisico is is.

  Dat iets ‘omslachtig’ is mag niet uitmaken in dergelijke kwesties. Al duurt het een week voordat de uitslag binnen is, het gaat erom dat je kiest voor een procedure die zorgvuldig en betrouwbaar is.

 2. 2

  Het is veel te gemakkelijk om te frauderen met een stemcomputer, en als het gebeurt, valt dat zelf al moeilijk te detecteren, laat staan te achterhalen wat de oorspronkelijke stemming is geweest.

  Doe mij maar dat potlood. Dan zijn er misschien ook onregelmatigheden, maar je kunt dan altijd achteraf de stemmen nog een keer natellen.

 3. 3

  Potlood! Maar dan wel met gordijntje aub.
  Het stembiljet in mijn gemeente (Amsterdam) was erg groot en het was dan ook erg zichtbaar voor wachtenden achter mij dat ik niet op Lijst 1 heb gestemd. Nu stonden er geen vervelende mensen achter mij, maar toch: mijn wijkgenoten gaat het geen snars aan dat ik niet op de PvdA heb gestemd.

 4. 5

  @Rob, #1 Het mag misschien heel moeilijk en onwaarschijnlijk zijn om met stemcomputers te frauderen, maar zodra het gebeurt zijn de gevolgen er groot.

  Er is al ten minste een keer gefraudeerd met stemcomputers. Gelukkig op zo’n domme manier dat het niet te missen was; belachelijk veel stemmen gingen namelijk naar het lid van het stembureau dat de stemcomputer bediende, Guus te Meerman uit Landerd. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur.

  Hoeveel meer fraude heeft plaatsgevonden zullen we nooit weten. Nooit meer stemcomputers alstublieft dankuwel.