Quote van de Dag: Praten met de Taliban

“If you talk to General Petraeus, I think he would argue that part of the success in Iraq involved reaching out to people that we would consider to be Islamic fundamentalists, but who were willing to work with us because they had been completely alienated by the tactics of Al Qaeda in Iraq”

Obama denkt duidelijk na over praten met de Taliban om de oorlog in Afghanistan – welke de VS aan het verliezen zijn volgens de president – tot een goed einde te brengen.

 1. 1

  Nu lees ik “deel van succes”. Ik hoorde gisteren nog het succes van Irak. Kun je na 7 jaar (ellende) nog van succes spreken. Dat succes zal Obama dan misschien krijgen. Maar meer dan een succesje zal het niet zijn. Hij moet natuurlijk redden wat er te redden valt. Het blamage wat Amerika heeft opgelopen is natuurlijk allang een feit. Dus moet hij wel praten met de Taliban. Een gezichtsverlies voor Amerika. In Irak is ook niks gewonnen. Weer bloedige aanslagen. Als je het mij vraagt was dit de zoveelste zinloze oorlog van Amerika. Na die 2de WO dan. Die zijn zij niet begonnen. Obama gaat het geen 4 jaar redden. Die verdwijnt in de recessie.

 2. 2

  @1: Je kan in zoverre van succes in Irak spreken dat het geweld afneemt, terwijl er minder Amerikaanse troepen nodig zijn om dat te bewerkstelligen. Een compleet succes (vanuit Amerikaans oogpunt) zou betekenen dat alle troepen weg kunnen, zonder dat er een burgeroorlog uitbreekt. Als ze accepteren dat daarvoor een wat minder democratische/meer fundamentalistische regering Irak bestuurt, kan de VS dat succes inderdaad bereiken. In zekere zin geldt hetzelfde voor Afghanistan (met dien verstande dat er momenteel, met oorlog, ook geen democratische regering zit).

 3. 3

  Hèhè. Eindelijk een president, die toegeeft, dat het geweld in Irak pas aanzienlijk is verminderd, nadat met het Iraakse verzet (en ze niet langer meer op één hoop met Al Qaïda werden gegooid) zelf is gepraat, de Awakening Councils de dagelijkse zorg voor orde en veiligheid in de Soennitische steden over hebben genomen en de Amerikaanse troepen grotendeels uit het stadsbeeld verwijderd zijn.

 4. 4

  Mag het Pedro ?
  Na hoeveel doden ?
  Operatie geslaagd: geen overlevenden.
  Desondanks gaan de bomaanslagen gewoon door.
  Zij het iets minder.