QvdD: munitie voor het antisemitisme-wapen

[qvdd]

“De KB levert de munitie voor het wapen waarmee antisemitisme wordt bedreven. […] Het is straks heel gemakkelijk te zoeken hoe de nazi’s dachten over joden.

De Koninklijke Bibliotheek heeft besloten om toch maar al het krantenmateriaal, fascistisch of niet, openbaar te maken en eventuele vervolging af te wachten. Ronnie Naftaniël, van de lobbygroep CIDI, wil blijkbaar niet dat men weet hoe de Nazi’s dachten over joden. Want onwetendheid is een zegen.

 1. 2

  Misschien vindt hij dit omdat in de jaren dertig en veertig de staat Israel totaal geen rol speelde en er een verschil is tussen antisemitisme en kritiek op dat land. Ook bleef in de kranten de holocaust verborgen. Vergelijken van die periode met het heden wordt dan een stuk moeilijker.

 2. 5

  @Inje:
  De betekenis van het gezegde wordt duidelijker wanneer je het als een grap verteld. De minister zei tegen de priester: Ik houd de burgers arm, dan houdt jij ze dom.
  Dat het heeft gewerkt, blijkt wel uit de opkomst van de domme armen die op PVV hebben gestemd.

 3. 6

  Juist van het CIDI zou je toch een heel andere reactie verwachten. Zo kunnen nog meer mensen zien hoe onheus de joden vroeger bejegend werden en dus hoeveel extra steun Israël nu nodig heeft (tenminste dat was tot nu toe toch de standaard gedachtegang bij het CIDI).

 4. 7

  @6 Het CIDI klaagt chronisch over alles, dus ook over dit. Zou die man nou nooit eens moe van zichzelf worden? Hij roept vooral weerzin op, en dat is niet in het belang van de Joodse zaak.

  Anno 2010 is het juist belangrijker dan ooit om deze kranten te ontsluiten, zodat we paralellen kunnen trekken tussen heden en verleden. En dus gewaarschuwd zijn waar welk taalgebruik toe kan leiden.

 5. 9

  @8 In dit geval is het on topic en dat kan van echte Godwins niet gezegd worden. KB wil ze ontsluiten voor de wetenschap, om er lering uit te trekken. Zoiets doe je vooral voor het heden en de toekomst.

 6. 11

  @10. Klopt. Hoe harder mensen dat niet doen, des te harder herhaalt deze zich. En vaak in slow motion bovendien, omdat er voor de uitdijende bevolking slechts dezelfde hoeveelheid intelligentie te verdelen is.