Quote van de Dag: Meningendemocratie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“We moeten waakzaam zijn voor een meningendemocratie. Het komt meer voor dan vroeger. Het kan voorkomen dat ik of mijn collega’s ter verantwoording worden geroepen, omdat iemand een mening over iets heeft. Het is dan niet van belang kennelijk hoe zwaar we die mening moeten wegen en of dat ook gestaafd wordt door onderzoek.”

Minister Rouvoet waarschuwt voor de meningendemocratie. Verder denkt hij dat de kloof tussen burger en politiek niet groter is geworden. Integendeel:

“We moeten uitkijken dat de afstand juist niet zo klein is geworden dat regering en parlement direct reageren op de veronderstelde mening van de bevolking.”

Reacties (9)

#1 Teun

Hij heeft makkelijk praten want hij hoeft noch een eigen mening te vormen, noch naar het volk te luisteren. Wat Rouvoet moet vinden staat immers allemaal al in een Boekje!

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Maar hij heeft wel gelijk, de kloof tussen de politiek en de burger is veel te klein.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 pedro

@2: over de meningendemocratie ook. Feiten en meningen lijken tegenwoordig vaak even zwaar te tellen. Er reageren hier ook diverse mensen, die mij regelmatig verwijten, dat ik te veel om wetenschappelijke onderzoeken (= op feiten gebaseerd) vraag. Ze zetten er dan af en toe zelfs ‘speciaal voor pedro’ bij, waar ik me altijd zeer vereerd door voel (zal niet altijd positief bedoeld zijn, maar zo weet ik in elk geval, dat ik gehoord ben).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rob

Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is ben ik het eens met Rouvoet. Vraag me af waarom hij nog niet bij D66 zit.

@1 Ik denk zelf dat het voor een Christen die niet zo hardvochtig vasthoudt aan de Bijbel zoals bijv. bij de SGP gebeurt, het juist een extra uitdaging is om een gefundeerde mening te vormen. Je moet aan de ene kant, je waarden in stand houden en aan de andere kant zo redeneren dat bijvoorbeeld ook liberalen jouw visie kunnen accepteren.
Ga er maar eens aanstaan :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jonas

@4. Bij D66. Die hebben geen principes dus die sluiten zich overal bij aan. De CU kan heel goed door 1 deur met het CDA en de PVDA, niets met die verderfelijke onrustzaaiende liberaleren.

De sociaal-christelijke politiek waar het gezin centraal staat bij Rouvoet en de opgroeiende jeugd beschermd moet worden tegen de wereld.

Geen coffeeshops, geen krakers, geen porno, echte liefde en genegenheid, niet dat egoïstische zelfdoen, nee, samen deze wereld door elkaar steunen en elkaar vertrouwen. Dat is CU.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Teun

@4 OK; een voorbeeld. Weet je waarom Rouvoet vierkant achter Israel staat? Omdat hij zonder met zijn ogen te knipperen gelooft dat haar inwoners de uitverkorenen zijn als de Apocalypse komt. Kortom: hij is mede verantwoordelijk voor de hel op aarde voor duizenden omdat hij denkt dat hij zo zijn eigen plekje in de hemel kan verdienen. Daar helpt geen enkel Nespresso apparaat hem onderuit als hij aan de hemelpoort staat…

@5 echte liefde en genegenheid, my arse.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rob

@5 “Bij D66. Die hebben geen principes dus die sluiten zich overal bij aan.”

Wat een populistische kletspraat.

@6 Je interpreteert Rouvoet’s positie rijkelijk eendimensionaal. Dat Rouvoet het idee heeft dat de Joden een rechtmatige claim hebben zegt toch weinig over het conflict daar. Om even duidelijk te zijn, vrijwel alle claims op land zijn tot op een zekere hoogte arbitrair. Het is maar net hoever terug je in de tijd wilt kijken. Wat is nu exact een redelijke claim op land?

Daarbij, zoals je weet staan er in heilige geschriften ook hele nare dingen. Volgens welke rationale maakt Rouvoet naar jouw inzien een onderscheid tussen zaken die hij wel en niet acceptabel vindt? Het boek komt niet met een extra handleiding over welke zinnen je wel serieus moet nemen.

Ik denk dat je de beste man tekort doet wanneer je hem beschrijft als een puppet on a string.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jonas

@7. Kletspraat? Dat heeft D66 zelf bewezen. Grappig dat jij CU zo dicht bij D66 zet. Afgezien van kwesties als Israël, zijn er belangrijkere zaken bij CU zoals euthanasie en abortus en zondagsopening winkels die uit zullen lopen op slaande ruzies bij samenwerking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rob

@8 Even wachten hoor, je gaat aan de haal met een uitspraak van mij terwijl ik deze niet zo bedoel. De CU en zeker ook Rouvoet verschilt wel degelijk van D66. Maar op een heel behoorlijk aantal punten vind ik Rouvoet’s positie weloverwogen, democratisch sterk en zeer redelijk. Daarom zie ik in hem een prima democraat.

Betreffende de kwestie van abortus en euthanasie doe je alsof de CU een principiëlere mening heeft dan D66. Nu heb ik nieuws voor je: ze hebben een andere mening. Maar deze is zeker niet principiëler of juister dan die van D66. Dat D66 een partij zonder principes is dan ook te belachelijk voor woorden.

 • Vorige discussie