Quote van de Dag: In Spanje staat een huis

Ons is onduidelijk wat Rochdale precies van plan is. Je mag als corporatie niet zomaar in het buitenland bouwen met geld dat is bedoeld voor de Nederlandse woningmarkt.

Aldus de woordvoerder van de Minister van Wonen, Ella Vogelaar, over de plannen van een Amsterdamse woningbouwcorporatie om 120 ‘betaalbare woningen’ te bouwen in Spanje voor Nederlandse ouderen.

 1. 1

  een beetje kapitaalvlucht is altijd goed, zeker als de overheid belasting wil heffen op vermogen! 1ste in spanje beginnen en je kan zo naar afrika oversteken.Nu de banken in Liechtenstein niet meer zo veilig bleken te zijn als men dacht, kunje maar beter de euro-economische zone verlaten. hoe ver hoe beter.

 2. 2

  Rochdale denkt als een ondernemer: NL klanten willen graag in Spanje wonen, niet iedereen heeft zin in de complicaties van de Spaanse koopmarkt of heeft daar het geld voor, dus aanbieden van huurwoningen ligt voor de hand. Gaat niet automatisch ten koste van de NL woningvoorraad; een groot deel van de huurders zal blij zijn definitief in Spanje te kunnen gaan wonen zodat hun huurwoningen vrijkomen. Bouwen is in Spanje goedkoper dan hier, de inkomsten uit de verhuur komen naar Nederland terug. Lijkt mij dus een nuttig experiment. Over hoeveel eenheden praten we hier eigenlijk?

 3. 3

  @2: “Gaat niet automatisch ten koste van de NL woningvoorraad; een groot deel van de huurders zal blij zijn definitief in Spanje te kunnen gaan wonen zodat hun huurwoningen vrijkomen.”

  Dat is dus maar de vraag. Gaan daar alleen maar mensen wonen die anders niet naar Spanje waren gegaan en betrekken die mensen nu hier huurwoningen? Als dat niet voor ál die woningen geldt, wordt er geld niet gebruikt zoals bedoeld.

  Overigens ben ik van mening dat een aantal corporaties al lang niet meer bezig is met hetgeen waar ze zoveel geld voor gekregen hebben: Goedkope huurwoningen bouwen (in Nederland).

 4. 4

  @3 sterker nog. de corpraties, bijna alle, verkopen het betaalbare aanbod om te beleggen in gewoon commerciële projecten: het zijn gewoon vastgoed jongens geworden.