Quote van de Dag: Het Libische momentum

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Aanvankelijk lag het momentum bij de tegenpartij. Dat is nu aan het veranderen.

Directeur Ronald Burgess van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst heeft weinig hoop voor de Libische opstandelingen. Volgens de dienst zal Gadaffi – in ieder geval militair – aan het langste eind trekken.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Ligt wel voor de hand. Tactisch heeft hij precies alles goed gedaan. Munitie voor de opstandelingen gebombardeerd, huurlingen uit Afrika ingehaald om de straatgevechten in Tripoli te doen, zelf nog wat vluchtjes naar Minsk laten uitgaan om zich te bevoorraden, zijn clangenoten in Sirte voldoende gesteund om een stop tegen opdringen vanuit het Oosten te vormen, waardoor de opstandelingen in het Westen geïsoleerd bleven. Daar kan hij nu rustig de opstand met huurlingen in bloed smoren, terwijl artillerie en luchtmacht in de woestijn de opstandelingen in het Westen bezig houden. Als hij Tripolitanië dan onder controle heeft, kan hij oprukken naar Cyrenaica.

  • Volgende discussie
#2 rgvk

@1 Zonder interventie is het inderdaad vrij duidelijk welke kant de strijd op gaat. Doen de “No foreign intervention, Libyan people can manage it alone” posters je ook zo denken aan Bush’s “Mission accomplished” spandoek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Eerlijk gezegd niet nee. Het is niet dat de opstandelingen een vergelijkbare strategische planning of informatievoorziening ter beschikking hebben. Het is zelfs maar de vraag of die posters er namens alle opstandelingen hangen, want ik heb eigenlijk al weken elke dag de opstandelingen om een no-fly zone horen vragen.

Daar scheen buiten Libië menigeen problemen mee te hebben en nu is het misschien te laat. Ik ben bang voor een enorme humanitaire ramp, want Gadaffi gaat het alleen maar winnen als hij bereid is enorm veel bloed te vergieten (en tot dusver ziet het er naar uit dat hij daar wel toe bereid is).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 cerridwen

Het momentum kantelt, maar zo hard ook weer niet. Vergeet niet, Gadaffi voert oorlog tegen zijn eigen bevolking. Dus du moment dat de soldaten weg zijn, is de stad weer verloren. Ik moet nog zien hoe lang hij Zawiya in handen houdt.

Zelfs met groot materiaal kost het de grootste moeite om Ras Lanuf in handen te krijgen; genoeg gemotiveerde mensen in het oosten van Libië die willen vechten, ze hebben immers weinig te verliezen.

Internationaal verzwakt zijn positie steeds verder.

Gadaffi is er in geslaagd er een burgeroorlog van te maken, waar vreedzaam protest geen middel meer is. Hier is hij in het voordeel, maar echt goed ziet het er toch nog niet voor hem uit.

  • Vorige discussie