Quote van de Dag: Hak Polaks neus eraf

“Waarom verliest de NOS de realiteit… en rode neuzen op een lijn… en wij hebben niks te vertellen. Wat gaan we doen?”

PVV-kamerlid Martin Bosma:

“Ik zou die neuzen gaan afhakken. Ooh, ik zie Clairy Polak al liggen…”

Het journaille is voor het eerst aanwezig bij een partijbijeenkomst van de PVV in Ahoy. Tot nu toe waren de bijeenkomsten besloten en alleen prooi voor mollen en symphatisanten. De xenofobe en nogal wereldvreemde vijftig-plussers in Ahoy die zich aanhangers van Wilders noemen, mogen vragen stellen en de kamerleden van de PVV koppen de voorzetten maar al te graag in. Bovenstaande quote doet me erg denken aan een imam die oproept om homo’s headfirst van flatgebouwen te gooien. Mark Rutte, is dit nu oproepen tot geweld?

 1. 1

  ?Je bent nog niet aan het woord of de wegwerpgebaren beginnen al, of het gesis. Maar dat interesseert ons geen biet. Als de mensen in het land ons maar serieus nemen.?

  Jammer, maar helaas Sietse Fritsma: samen met je partijgenoot Dion ‘The Penguin’ Graus ben je het minst serieus genomen kamerlid, speciaal geselecteerd door de grote blonde leider op een combinatie van gebrek aan intelligentie en volgzaamheid.

 2. 2

  Het taalgebruik van Wilders c.s. begint net zo militant te worden als dat van sommige door hem zo verfoeide koranverzen.

  Nu zijn we een kleine knokploeg die iedere dag de Kamer binnenloopt.

  Dit en dat van die neuzen is natuurlijk beeldspraak, maar wat mij betreft wel nare beeldspraak.

  Zo, weer een paar dagen opwinding over Wilders taalgebruik. Even afwachten wat hij volgende week weer zegt.

 3. 3

  Ik krijg zo langzamerhand de indruk op de topics hier:
  waar het hart vol van is, loopt de mond van over.
  Waar blijven de artikelen over al die prachtige, hoogstaande opvattingen van al die andere partijen, die we door te debateren en discussieren op een nog hoger en voor de PVV onnavolgbaar niveau kunnen brengen?

 4. 4

  Nu zijn we een kleine knokploeg die iedere dag de Kamer binnenloopt

  Hihi. Als iemand van buiten de PVV die vergelijking zou maken, zouden Telegraaf, Elsevier en GS weer te hoop lopen om deze vergelijking te veroordelen.

 5. 5

  ”De xenofobe en nogal wereldvreemde vijftig-plussers in Ahoy die zich aanhangers van Wilders noemen” Volgens het NRC,Volkskrant en Telegraaf waren het juist jong en oud, ondernemers, leraren en een mix van alles..(wel vooral autochtone mannen)
  Dit is nou de morele arrogantie waar veel mensen een hekel aan hebben. Wanneer je op Wilders stemt, ben je direct xenofood, wereldvreemd, dom en noem maar op… Daarmee sterk je deze mensen juist in hun gevoel niet serieus genomen te worden.

 6. 6

  Tja, dat is een probleem natuurlijk. De andere partijen komen nauwelijks boven het geschreeuw van Wilders uit. En ze hebben niet zoveel. Ik heb daar laatst nog een stuk over geschreven.

  Over het lawaai:
  -Marijnissen roept “flapdrol”. Dat komt in het journaal. Waar ging het debat over?
  -Wilders heeft het over een journaliste. Dat komt in het journaal. Waar ging het debat over?
  -NRC vergelijkt Rutte met Le Pen. Balkenende kapittelt Rutte. Holocaust, holocaust. Maar wat staat er in het voorstel van Rutte?

  @pedro: tja, in de jaren 90 hadden de linkser georienteerde journalisten de overhand, nu de rechtsere journalisten. In de jaren negentig was een journalist bang om niet politiek correct te zijn, nu is een journalist bang om links te zijn.

 7. 11

  Ik ben vooral verbaasd. Waar komt al die boosheid vandaan? En hoe zien PVV’ers de wereld, want ik snap niet hoe ze hun ideeën vol kunnen houden in het licht van de feiten. De SGP is zelfs minder radicaal, want die zijn er eerlijk in dat hun waarheid een geopenbaarde waarheid is geen empirische. PVV’ers beweren zich op empirische observatie te baseren.

 8. 12

  @ 11

  Lees op dit moment de bovenste kop maar eens op: Volkskrant.nl
  Een hoogleraar criminilogie ondersteund daar precies het PVV gedachtengoed met emperisch bewijs. (45% van marokkaanse jongeren tussen 12-24 komen in aanmerking met de politie op verdenking van delict, 90% van deze mensen recidiveert)

 9. 13

  @12:

  op verdenking van delict

  Dat zegt al wel wat. Net zoals het commentaar van de onderzoeker zelf jouw voorbarige conclusie tegenspreekt.

  ’Misdaad meer dan etnische kwestie'.

  Hij ondersteunt dat gedachtegoed dus juist niet.

  Toch keert hij zich tegen de ?welhaast onweerstaanbare Nederlandse neiging om de misdaad in de multiculturele samenleving te herleiden tot een etnisch of cultureel probleem

  Het gaat om groepen die zich bevinden in de laagste sociaal-economische positie

  de criminaliteit van jongeren schiet pas echt uit wanneer het ontbreekt aan sociale controle

  Zijn conclusie:

  Beleid tegen misdaad moet niet geënt zijn op cultuur, vindt Bovenkerk

 10. 14

  @ 13.
  Oke, je bent van mening dat het dus sociaal-economisch gerelateerd moet zijn. Maar!, wat is de reden van deze sociaal-economsche achterstand?
  Daar zijn dus verschillende meningen over. Wilders vindt dus bijvoorbeeld dat deze achterstand veroorzaakt is door de desbetreffende cultuur. Hoe kun je anders verklaren dat vele andere migrantengroepen niet sociaal-economisch achtergesteld zijn en dus ook niet oververtegenwoordigt zijn in de misdaad?
  Daar ligt de kern van dit probleem. Hoe komt het dat deze etniciteiten zo achtergesteld zijn? Als we dat nou eens wetenschappelijk konden vaststellen, lag de oplossing waarschijnlijk zeer voor de hand.

 11. 15

  @14: net als de professor en het onderzoek, dat je aanhaalt, is dat mijn mening ja.

  Hoe komt het dat deze etniciteiten zo achtergesteld zijn?Als we dat nou eens wetenschappelijk konden vaststellen, lag de oplossing waarschijnlijk zeer voor de hand

  Daar gaat het hier niet over, maar daar zijn wel voldoende onderzoeken over. Zelfs zonder onderzoek weet trouwens iedereen voor welk soort banen deze groepen allochtonen naar ons land zijn gehaald. Dat heeft voor een lage ses van de groep gezorgd. Dat andere groepen niet s-e achtergesteld zijn, ligt aan het feit, dat ze dat als groep ook nooit geweest zijn.

 12. 17

  @ 15.

  Er zijn anders heel wat onderzoekers die beweren dat cultuur en religie zeker wel bepalend zijn voor de welvaart van een volk. Zo zijn vele van menig dat de Westerse welvaart en kapitalisme voortkomen uit de christelijk geschiedenis waarin hard werken en het beperkt genieten van je verworven vrucht hoog in het vaandel staan. Het succes van China heeft bijvoorbeeld te maken met het gedeeltelijk opzij zetten van Cunfusiaanse denkbeelden en het omarmen van kapitalisme. Dus het is helemaal niet zo’n vreemd om van mening te zijn dat de achtergesteldheid van Amrokkanen misschien wel te maken heeft met hun religieuze en culturele opvattingen. Ik spreek hier geen waardeoordeel over uit, slecht een waarschijnlijke constatering.
  Ik ben het zoiezo niet met jouw eens dat het komt omdat deze groepen gehaald zijn mo ”laag” werk op te knappen. De tweede,derde, en vierde generatie heeft namelijk net als iedereen onderwijs genoten en dergelijke…

 13. 18

  @12: Lees op dit moment de bovenste kop maar eens op: Volkskrant.nl

  Tsja, waar begin ik. Zet eerst eens deze problemen op volgorde van belangrijkheid:
  – De opwarming van de aarde
  – De economische crisis
  – De vergrijzing en de stijgende kosten van de gezondheidszorg
  – De files
  – De achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs
  – Jeugdcriminelen al dan niet van Marokkaanse afkomst

  Vraag je ook eens af: hoeveel doden zijn er in Nederland gevallen door moslimterroristen? En hoeveel mensen worden er elk jaar plat gereden of overlijden vroegtijdig door het volgens velen oh zo belachelijke meeroken?

  Etc, etc.

 14. 19

  @17: graag zie ik links naar die onderzoeken.

  En wat vind je van de westerse waarden van slavernij en kolonialisme die in de Gouden Eeuw voor Nederlandse Welvaart zorgde? Of de waarden van Saudie-Arabie? Doet het ook niet slecht qua economie.

  Ik wil maar zeggen: zo zwart-wit ligt het echt niet.

  De achterstand van Marokkanen heeft veel waarschijnlijker als oorzaak dat de 1e generatie nauwelijks geschoold was, hier alleen in fabrieken heeft gewerkt, en de taal niet heeft geleerd. Heeft weinig met cultuur en religie te maken.

 15. 21

  @17: uit het door jou geciteerde onderzoek blijkt ook, dat culturele verschillen wel degelijk een rol spelen, maar ook dat dat niet de belangrijkste en niet de hoofdoorzaak zijn.

  Culturele verschillen hebben invloed op de hoeveelheid sociale controle binnen een groep en zodoende op het vermogen van die groep om de pubers wat in toom te houden, bijvoorbeeld. Zoiets noemen we dan een generatieconflict, wat bij 2e en 3e generaties immigranten vaak voorkomt De jongeren zelf zitten tussen 2 culturen en komen al, zoals je net hebt toegegeven, uit gezinnen uit de laagste sociale groepen. Het inkomen van de ouders verandert immers niet door te wijzen op het feit, dat latere generaties hier niet meer naar toe zijn gehaald om ons vuile werk op te knappen.

  Zo zijn vele van menig dat de Westerse welvaart en kapitalisme voortkomen uit de christelijk geschiedenis waarin hard werken en het beperkt genieten van je verworven vrucht hoog in het vaandel staan

  Mooi verkiezingspraatje voor het CDA, maar niet echt op feiten gebaseerd. De keuze voor een economisch systeem heeft weinig met een geloof te maken. En volgens mij zouden we niet in een redelijk vrije kapitalistische samenleving met een stevige sociale component leven, als het christendom hier vel invloed op zou hebben gehad. Dan zouden we imho namelijk eerder in een corporatistische samenleving leven.

  Het succes van China heeft bijvoorbeeld te maken met het gedeeltelijk opzij zetten van Cunfusiaanse denkbeelden en het omarmen van kapitalisme

  Confusianisme? Dat is toch al een hele poos geleden hoor. Ze zijn op dit moment gedeeltelijk het communisme daar aan het ontmantelen.

 16. 22

  Ik ben geen xenofoob en ook niet
  wereldvreemd en toch heb ik op de PVV
  gestemd in de hoop dat het elitaire
  stel in het kabinet zo snel mogelijk
  verdwijnt!

 17. 23

  @22: Wat versta je onder ‘elitair’? Blijkbaar niet de gebruikelijke betekenis van ‘de allerbesten’, want dan zou je de regering niet weg willen hebben.

 18. 25

  In aanvulling op @18: hoorde paar dagen terug dat de politie “charges” moest uitvoeren op een groep mensen.

  Betrof het een meute marokkaanse schoffies? Islamitische terroristen of demonstranten? Nee, het waren de roomblanke voetbalsupporters van Cambuur Leeuwarden. Hun cluppie had een wedstrijdje verloren.

 19. 26

  @13: In het gelinkte volkskrantartikel lijkt t alsof Bovenkerk geschrokken is van de reacties op het eerdere artikel.
  Uit zijn onderzoek blijkt een verband tussen criminaliteit en etniciteit. Hij zegt daarna dat het eigenlijk niet een cultureel/etnische oorzaak heeft en geeft dan als mogelijke oorzaak van lagere criminaliteitscijfers onder Turken de grotere interne sociale controle binnen die gemeenschap wat mij een regelrechte etnisch/culturele oorzaak lijkt. Beetje wazig.

 20. 27

  @18: Zet eerst eens deze problemen op volgorde van belangrijkheid: …
  Dat is jouw volgorde van belangrijkheid.

  @16; Smakeloze opmerking
  Ja. Sommige PVV’ers proberen hun baas te overtreffen. Niet doen. Daarbij dat gejeremieer over cordon sanitaire … ze beginnen een beetje te lijken op marokkanen die zielig doen over discriminatie of belediging van allah.

 21. 28

  @27: zo’n opsomming is natuurlijk altijd subjectief, maar ik denk dat het standpunt dat er ergere problemen zijn vrij gemakkelijk te verdedigen is. Tenzij je een PVV stemmer bent, want bij hen is de Islam/buitenlander de schuld van alles.

 22. 29

  @28: Het belangrijkste ‘probleem’ is nog steeds wat jij het belangrijkste ‘probleem’ vindt, subjectief dus. Nog niet bewust van wetenschappelijk inzicht in de grootte/kwaliteit van problemen.

  want bij hen is de Islam/buitenlander de schuld van alles.
  Absoluut. Zo’n 16% – en bij ons 22% – van de kiezers is overtuigd van het feit dat baardige moslimjurken, capuchons en hoofddoekjes schuld hebben aan de opwarming van de aarde. En dat is natuurlijk ook zo. Zo’n stuk stof houdt overdag warmte vast en geeft dat ’s nachts weer af aan de *natuur* waardoor het relatief dan minder afkoelt terwijl de opgenomen warmte overdag – op weg naar Aldi, nieuwe leuke scooter of moskee – relatief minder zorgt voor afkoeling overdag vanwege – eh – luchtvochtigheid.

 23. 30

  @28: Sterker nog, ik durf de stelling aan dat zelfs als je vindt dat de islam het grootste probleem van dit moment is, je op een andere politiek zou uitkomen dan die van de PVV. Ik zou in dat geval sterk inzetten op het militaire ingrijpen in Afghanistan en voor de zekerheid ook in Pakistan op zijn minst een sterke NAVO-macht opbouwen. Verder zou ik sterk inzetten op energiepolitiek om onafhankelijk te worden van olie uit islamitische landen. Ook zou ik Europese samenwerking om samen een blok tegen de EU te vormen sterk toejuichen. En Turkije mag lid worden van de EU, mits het zoals de kemalisten willen de AKP verbiedt.

 24. 31

  @29
  LOL; kan je nog zo een aantal bedenken!
  De one-issue hoax kan nu ook wel in de prullenbak.
  @30
  1. terugtrekken met terugwerkende kracht uit Afghanistan;
  2. Pakistan aan India overlaten;
  3. aan Rusland Essent, Nuon en Eneco schenken. Probleem opgelost;
  4. de EU mag lid worden van Turkije als de PVV zich eruit terugtrekt

 25. 32

  @29: Het belangrijkste ‘probleem’ is nog steeds wat jij het belangrijkste ‘probleem’ vindt, subjectief dus.

  Wat me meer brengt bij mijn punt dat ik niet snap hoe al die PVV-stemmers naar de wereld kijken. Vroeger was het de de VVD tegen de PvdA. Dat ging er best wel hard aan toe over de wat beste oplossingen waren, maar dan wel voor dezelfde problemen. Veel PVV’ers leven in een soort alternatieve werkelijkheid waarin ‘de staatsmedia’, ‘de grachtengordelelite’ en ‘de moslims’ samenspannen met als enkel doel ‘het gewone volk’ lekker te treiteren.

 26. 33

  @32
  Zou het niet zo kunnen zijn dat ze toch wel een beetje gelijk hebben.
  En dat zeg ik als buitenstaander.
  Op BVN zag ik vanavond nog op het NOS journaal hoe de winnaar van gisteren toch wel aardig belachelijk werd gemaakt!
  Over het gedrag van Agnes Kant en Pechtold in het debat maar te zwijgen.
  Het valt onder de noemer: bedrijfsblindheid.
  Respect begint bij jezelf. Als je het niet terugkrijgt, dan heb je pas reden om met verwijten enz. te strooien.

 27. 34

  @33: Flikker toch op; buitenstaander. Totaal nutteloos begrip. Het Racistisch Verbond is natuurlijk goed in het benoemen van problemen, maar hun oplossingen (uitzetten, door de knieën schieten) zorgen voor een grotere discrepantie tussen moslims en niet-moslims dan we ooit gehad hebben in Nederland.

  Bovendien moet je als selectief lezer niet iemand anders betichten van bedrijfsblindheid. Ieder leeft in zijn eigen werkelijkheid, maar de jouwe ligt bezijden de waarheid.

 28. 35

  @34
  Buitenstaander betekent dat ik op zo’n 4000 km afstand de gebeurtenissen volg. Een zeer verstandig man nl. Tumanian heeft eens een parabel geschreven. In het kort komt het erop neer dat een vrouw zit te huilen om haar kind dat uit een boom gevallen is en er zeer slecht aan toe is. Even later staat het hele dorp er te huilen en wenen. Dan blijkt dat het om een fantasie gaat over wat er in de toekomst eventueel met haar nog niet geboren kind zou kan gaan gebeuren.
  In Nederland gebeurt hetzelfde. Er zijn grote problemen veroorzaakt door de traditionele partijen. En iedereen zit te janken, te huilen, een eventuele opvolger (de brenger van de slechte boodschap) te beschuldigen van van alles terwijl deze nog geen enkele verantwoordelijkheid gedragen heeft.
  Jullie hebben het over wat er allemaal zou kunnen gebeuren, terwijl Nederland nu en in de toekomst nog altijd een rechtsstaat is in Europees verband.
  Met het gebruiken van nazi-vergelijkingen en woorden als “racistische partij” zijn jullie meer verachtelijk dan de partij van Wilders.
  Robert, die kon stemmen, maar niet gestemd heeft.

 29. 37

  @26:

  In het gelinkte volkskrantartikel lijkt t alsof Bovenkerk geschrokken is van de reacties op het eerdere artikel

  Dat is jouw interpretatie daarvan en is niet gebaseerd op de uitspraken van Bovenkerk zelf. Hij zal idd geschrokken van de reacties, die allemaal de verkeerde interpretatie van zijn onderzoek gaven, en wil die in dit interview even recht zetten. Als hij het met de interpretatie van de straat (“zie je wel: de allochtonen zijn allemaal criminelen”) eens zou zijn geweest, was er geen reden om dit in het interview tegen te spreken.

  Maar als je wil mag je natuurlijk vast houden aan de borrelpraat interpretatie, die de professor zelf tegenspreekt.

 30. 38

  @26: lijkt t alsof Bovenkerk geschrokken is van de reacties

  @37: Hij zal idd geschrokken van de reacties …

  pedro, we zijn het eens!