Quote van de Dag: Gezinsnota en Seks

“Dit gaat niet om kleinigheden, het is echt een zeer ernstig probleem aan het worden. En echt niet alleen in de Bijlmer. Veel ouders weten vaak niet eens wat hun kinderen allemaal bezighoudt.

Als het gaat om reljongeren, vindt iedereen dat we niet hard genoeg kunnen optreden als overheid. Maar als kinderen zichzelf de vernieling in helpen, halen we nog te gemakkelijk de schouders op.”

Minister Rouvoet (CU) verdedigt zijn Gezinsnota en stelt dat een deel van de jeugd een verknipt beeld heeft van seksualiteit. Ondersteuning voor die stelling komt van de documentaire Sex Sells.

 1. 2

  @1 De vader van Ballin (met twee ll’en, trouwens) overleefde – na aanvankelijke ontberingen in kamp Buchenwald – als Joodse onderduiker de oorlog. Nu zijn vergelijkingen met Nazi’s sowieso ongepast, maar om een kind van een oorlogsslachtoffer zo te duiden verlies je ieder respect van mij. Daar moet ík nu van kotsen.

  On topic: In de docu werd een tamelijk schokkend beeld geschetst aan de hand van enkele groepjes jongeren in Nederland. Ik vond dat beeld niet erg representatief, maar de verhalen waren desalniettemin schokkend. Het meest leerzame vond ik de verklaring voor seks in de mistroostige kelderboxen. Die verklaring is vooral heel praktisch: de jongens (en meisjes) van deze Surinaamse-Antilliaanse gezinnen kennen in hun te kleine huizen met grote families te weinig privacy om het op hun kamer te doen (ze delen deze met broertjes en zusjes). Vandaar dat kelderboxen uitkomst bieden.

  Tja. Ik had mijn eerste ervaringen ook niet bij mijzelf thuis (maar in een parkeergarage in Utrecht). Thuis liep ik het gevaar betrapt te worden, dus ik zocht naar iets anoniemers en veiligers.

 2. 3

  Ik ben geen type van Zwartkous Rouvoet, maar hij heeft volkomen en helemaal gelijk! De zaak is inderdaad veel te ver doorgeschoten. Opzouten die handel!

 3. 5

  @2 Dan zou je toch verwachten dat EHB wat meer respect zou kunnen opbrengen voor andersdenkenden. Ik heb toch wel genoeg debatten met deze engerd gezien om die vergelijking niet in te willen trekken. Het is een hele nare man.

  Ik heb ook familie verloren in de oorlog (en aan kanker), maar dat weerhoud mij niet met dit soort zwarte humor te proberen mijn verstand te bewaren in dit aardse tranendal.

 4. 8

  Aan de andere kant, dit soort verhalen hoorde je ook wel toen ik nog in die leeftijd zat (alhoewel wel iets minder geloof ik) en zo zijn er ook zulke verhalen over de jaren zestig.

  Het zijn schokkende verhalen en er moet zeker wat aan gedaan worden, maar om nou te zeggen dat ‘de hele jeugd een verknipt beeld heeft’.

 5. 9

  “Als de mentaliteit onder jongeren is dat je even naar een garagebox gaat en een meisje pakt als je zin hebt in seks, dan verdwijnt toch elk normaal zicht op relaties?”

  Ik weet Rouvoet’s volgende verbod:
  Als de mentaliteit onder volwassenen is dat je even naar een bordeel gaat en een hoer pakt als je zin hebt in seks, dan verdwijnt toch elk normaal zicht op relaties?

 6. 10

  @2. Het beeld dat geschetst wordt door de docu mag misschien niet geheel representatief zijn maar het probleem dat het aan de kaak stelt is zeer wezenlijk.

  Je kunt potverdorie tegenwoordig beter een “willekeurige” kroeg populair onder studenten binnenstappen dan naar de hoeren gaan mocht je sex willen. En heb je een nacht sex tegen een paar drankjes.

  Voorbeelden zijn talloos wat ik hier Groningen vol afgrijzen om mij heen heb zien gebeuren: Pijpen op de grote markt met als tegenprestatie ruil van een taxi, om niet lang in de kou te moeten wachten spant de kroon, naast een glas pis drinken in ruil voor een drankje in “De 3.” Ik vraag mij af, wat er nodig zal zijn om dit verdorven moraal bij te sturen. 99% van de boodschap schiet zijn doel voorbij en binnen de groep krijgen ze alleen maar meer status door het te gaan demoniseren.

 7. 11

  @10 Daar ben ik het wel mee eens, dat het een wezenlijk probleem lijkt te gaan worden. Dat wil zeggen, als je vindt dat seksualiteit een probleem is. Het wordt pas een probleem als het als een probleem wordt ervaren. Is seks verkeerd? Nee. Zeker niet als het volwassen studenten betreft, zoals jij nu aanhaalt.
  Maar het wordt natuurlijk wel een probleem bij minderjarigen (in de docu ging dat van 11 tot 15 jaar), die soms door naiviteit of groepsdwang tot daden komen waar ze later spijt van krijgen. Op dat punt hebben vooral de ouders een taak, en de overheid moet hen faciliteren middels voorlichting, onderwijs en steunpunten.

 8. 13

  @12 Mijn formulering was incorrect, wellicht, maar ik bedoelde dat het verkeerd is als jongeren door groepsdwang of naiviteit dingen doen waar ze later spijt van krijgen. En hoe jonger ze zijn, hoe vatbaarder ze zijn voor die gevaren. Lijkt me. Dus daar moeten de ouders een vinger aan de pols houden.

 9. 14

  Bij dit soort problemen vraag ik me altijd eerst af: hoe groot is het probleem precies? Er wordt geclaimd dat het “heus niet alleen in de Bijlmer” is, maar waar is bijvoorbeeld informatie van de people on the ground, zoals hulpverleners of bezorgde ouders?

 10. 15

  @2 en 6: Tja, soms doe je in een vlaag van machteloze woede uitspraken waar je beter wat langer over na had kunnen denken. De onderbouwing is geloof ik niet geheel volgens de huisregels…

  Inmiddels heb ik er behoorlijk over gepiekerd, en ik ben er nog niet uit.

  In de eerste plaats, waarom zou ik geen Godwin mogen gebruiken? Mag je niets vergelijken met dingen die in het verleden zijn voorgevallen? Ik vind dat dat moet kunnen. If it quacks like a duck and walks like a duck….(goed ik had dus beter Stasi dan Gestapo kunnen gebruiken?)
  En wat mag dan wel, kruistochten wel? uitroeing van aborigionals niet? etc etc… Of is dit afhankelijk van wat de voorouders van betrokkene hebben doorgemaakt?
  Terwijl ik dit type heb ik al mogelijke risico’s in het achterhoofd dat ik wellicht opgepakt kan worden als ik iets te ver ga met mijn woordkeus. Lekker die vrijheid van meningsuiting, die is in goede handen bij dit kabinet!

  In de tweede plaats, waarom gebruik ik die “Godwin”. Eerlijk gezegd, om mijn machteloze woede en frustratie te uiten over de onzin die uitgekraamd word. Die kwetst mij, en ik probeer terug te kwetsen. Aangezien emails en brieven (nee, die waren wel netjes en genuanceerd) schrijven aan de ministers geen enkele zin heeft (“uw reactie is ter kennisgeving voorgelegd”), en op een andere partij stemmen tot nu toe ook niet hielp, rest mij niets dan ergens op internet wat te schrijven waarvan ik de ijdele hoop koester dat mijn doelwit het leest en zich gekwetst voelt.

  Maar mag dat nog wel?
  Hier dus het punt waar ik nog mee worstel, de huisregels verbieden het niet, maar je hebt zo een AT op je stoep tegenwoordig. Ik noem het dus maar humor, want dan mag hoop ik wat meer.

  Ten slotte: de vergelijking van EHB met Stasi en Gestapo is niet door mij verzonnen, en veel en algemeen gebruikt.

  Sorry voor het ontsporen van dit draadje. Mijn Gristenallergie speelde even op.

  Nu nog even on topic: het breezersletjesverhaal is toch al zeker 5 jaar oud, wat een onzinverhaal, de reacties bij ome reet zijn stuk voor stuk genuanceerder en verstandiger dan hetgeen Rouvoet uitkraamt, bv ”Prima als-ie daar wat aan wil doen, …. , en dat ’t eigenlijk neerkomt op heropvoeding van complete buurten.”

 11. 16

  Tja. Ook AT5 zet op z’n Teletext pagina 100 “100% hete en 100% geile meisjes” of zoiets. Meot deze soort van publieke omroep kennelijk toch met sekx wat bijverdienen?

 12. 17

  ze kunnen dit niet hard genoeg aanpakken. waar ik wel van schik, is de verbaasdheid van Minister Rouvoet. Dit patroon van neuken voor breezers is al heel wat jaren bekend.

 13. 18

  @13: Dan kan je je beter op groepsdruk richten. Uit naïviteit dingen doen waar je later spijt van krijgt hoort bij het leerproces, dat iedereen moet doormaken en dat je ook nog op je 60ste kan overkomen (en net zo schadelijk kan zijn).

  Ik weiger om sex onder pubers als een probleem te zien. Juist pubers horen te experimenteren met sex, daar draait die hele fase om. Veel van de schade die ontstaat hangt ook niet zozeer samen met de sex an sich, alswel met de taboesfeer die er omheen hangt en het gebrek aan goede voorlichting/open communicatie als gevolg daarvan.

 14. 21

  @20

  Simpel. Je bent overduidelijk een volwassen man. Voorts is de kans dat iemand die verstandige teksten post op meer dan één verstandige-mensen-blogs voor zijn éénentwintigste seks heeft is nagenoeg nihil. Ergo, je bent een volwassen man die seksuele ervaringen heeft beleeft met meerdere 15-jarigen. Een dergelijk persoon kan geclassificeerd worden als ‘pedofiel’, afgekort pedo. Pedofilie wordt in de huidige Nederlandse samenleving als ‘onsmakelijk’ beschouwd, wat kan worden uitgedrukt in de krachtterm ‘gadverdamme’. Dus vandaar.

 15. 23

  Dat vind ik een nogal vreemde conclusie uit de woorden “Net alsof 15-jarigen minder graag aan sex doen dan volwassenen (mijn eigen ervaring is tegenovergesteld).”

  Een normaal mens leest daaruit: Op mijn 15e had ik meer zin in sex dan na mijn 18e. Hoe kan ik van eigen ervaring over gevoelens (graag aan sex doen) spreken als ik het niet over mezelf heb? Maar mogelijk zit jouw belevingswereld wat anders in elkaar (of is er sprake van projectie)?