Quote van de Dag: Gestolen verkiezingen

“Mousavi en de leider Khamenei werden na de sluiting van stembussen op basis van prognoses geïnformeerd dat Mousavi de onbetwistbare winnaar is. Naar aanleiding daarvan riep Mousavi zich als winnaar uit.”

“Terwijl Mousawi zijn overwinningsspeech aan het schrijven is, komt een aantal opperbevelhebbers van de Revolutionaire Garde bij hem met een brief van de Iraanse leider Khamenei. In die brief staat: ‘Ik laat het niet toe dat uw groene revolutie overwint. De grote nederlaag van Ahmadinedjad zal ook mijn nederlaag zijn.’ Een van die opperbevelhebbers zegt tegen Mousavi dat hij zich rustig moet houden. Daar hoort Mousavi dat over een paar uur een staatsgreep zouden worden gepleegd.”

De situatie is grimmig in Teheran.

 1. 2

  @Mark Misschien moet je er even bij vertellen dat dit een quote van Afshin Ellian is, en dat die zelf al zegt:

  ”Ik baseer me daarbij op open bronnen en gesprekken met inwoners uit Teheran.”

  Kortom: neem het maar met een zoutvlakte. Ik wil best geloven dat er fraude gepleegd is en misschien wel dat Ahmadinedjad wel verloren heeft, maar als een dergelijke brief bestaan heeft, dan zou hij nu toch wel openbaar zijn. Plus: heeft Khamenei zijn lot écht zo aan dat van Ahmadinedjad verbonden? Dit neigt naar een complottheorie.

 2. 4

  @2: Khamenei is de baas in Iran (hoogste leider). Die wordt overigens niet democratisch gekozen (het is meer een religieuze caucus). De president is niet veel meer dan het internationale uithangbordje van Iran. Die mag gaan praten met buitenlandse regeringsvoerders, terwijl in Iran Khamenei de werkelijke agenda beheerst.

  Wie de president is, doet eigenlijk niet zo heel erg ter zake, het is niet veel meer dan een populariteitscontest. De vorige president (Khatami) was progressief, maar dat heeft geen invloed van betekenis gehad op het Iraanse nationale of internationale beleid (ook niet mbt. nucleaire beleid).

 3. 7

  Ahmadinejad lag wat voor en was ook de verwachte winnaar, maar 63% en winnen in één ronde was totaal onverwacht. Zeker omdat de opkomst voor dezelfde officiële cijfers erg hoog was en dat betekent dat er veel hervormingsgezinde jongeren gestemd zouden moeten hebben.

 4. 8

  @2: hij zegt zelf dat het een citaat is:

  De Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf fungeerde zaterdag als de internationale woordvoerder van Mousavi. In een interview met de Franse radio en Roozonline in Parijs reconstrueert hij de gebeurtenissen als volgt:

  … en dan volgen de quotes in mijn artikeltje

 5. 10

  @7: De grap is dat Ahmedinnejad juist veel stemmen onder de jongeren trekt (volgens polls scoort hij het hoogst onder de twintigers) en ook onder mensen die graag hervormingen zien.

 6. 11

  @10: die informatie komt uit die ene peiling waar het voortdurend over gaat, en je doet niet eens de moeite ernaar te linken. De basis voor jouw als ‘feit’ geponeerde stelling is dus flinterdun. Het is zeker geen algemene basiskennis van Iran.