Quote van de Dag: Geroepen door het volk

[qvdd]

“Het is niet dat ik mezelf graag als president zie, maar ik voel dat ik ertoe geroepen wordt door het volk.”

Wyclef Jean wil president worden van Haïti. Tot zijn negende woonde hij in het land. De zanger, vooral bekend als lid van de succesvolle band Fugees, plaatste zelf een filmpje van zijn aankomst in het land:

 1. 1

  Een echte populist, lijkt op oud-voetballer Georg Weah bij Liberia.

  Beroemd en rijk. Maar verstand van zaken?

  Overigens, Weah is geen president geworden.

 2. 2

  Ach verstand van zaken wordt overgewaardeerd. Ik heb de indruk dat hij het goed bedoelt, dat zou voor Haïti al een enorme stap vooruit zijn.

 3. 4

  Dat zul je mij niet horen beweren, ze zijn niet voor niets rijk geworden. Maar ik denk dat dhr. Jean in elk geval een stuk eerlijker aan z’n geld is gekomen dan veel andere rijken.

  Ik geef ‘m gewoon ’t voordeel van de twijfel, ben best bereid mijn mening te herzien als ik me vergis, heb ik wel vaker moeten doen. En ’t zal een flinke opgave voor ‘m worden als-ie z’n voorgangers in graaizucht wil overtreffen.

 4. 6

  Oprechter en transparanter?

  Gewoon een machtsgeile gozer die leuke dingen zegt en doet zoals elke kandidaat voor een presidentschap.

 5. 9

  @6: Préval was voor haïtiaanse begrippen zeker geen slechte president, maar die komt niet terug en ik heb weinig kijk op de andere kandidaten; gelet op de geschiedenis van Haïti zie ik echter weinig reden om die op voorhand meer te vertrouwen dan dhr Jean.
  In elk geval heeft Jean financieel wel iets te verliezen bij een slecht imago buiten Haïti. Om nou hard te gaan staan juichen lijkt me wat overdreven, maar ik zie ook niet waarom je er zo negatief over zou doen.

 6. 10

  @9: Het voordeel is dat hij van buiten komt. Haïti is natuurlijk zo een land met een paar van die elitaire klieks die al decennia de buit onder elkaar verdelen. Of zit ik dan helemaal mis?

 7. 11

  @10. Hij komt van buiten en gelijk heeft hij het bestuurlijk en bureacratisch apparaat volledig achter zich staan? Een aantal competente adviseurs? Amerikaanse steun? Het lijkt me juist voor een buitenstander moeilijk.

 8. 12

  @10: Denk dat dat wel voor zo’n beetje de hele geschiedenis van Haïti geldt, als je ook een rolletje geeft aan een aantal buitenlanden.

 9. 14

  Van Twitter:

  Haiti-volger @pierrecote laat weten dat Wyclef Jean niet mee mag doen aan verkiezingen, en demonstratie organiseert. Officieel nog niets …
  4 minutes ago via txt

  Dat zal wel door de praktische probleempjes komen die al eerder bekend waren.