Quote van de Dag: Europese defensie

[qvdd]

Het is bijna onmogelijk om als Europa je belangen te verdedigen met de versplinterde krijgsmachtjes van vandaag de dag, die alleen maar kleiner worden door de huidige bezuinigingen. […] Die bezuinigingen zullen over 20 jaar nog steeds doorwerken. Ik verwacht dat deze ontwikkeling een belangrijke drijfveer zal zijn om te streven naar een Europese defensie.

Professor Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, denkt dat de bezuinigingen op de krijgsmachten van Europa misschien een onbedoeld, en door velen niet gewenst, bijeffect hebben.

 1. 1

  Naar mijn idee is De Wijk van mening dat door de bezuinigingen Europawijd het niet anders kan dan dat er een Europees leger komt binnen enkele decennia.

  Nou, dat werd wel eens tijd. Dan zal de macht van Brussel groter worden. De soevereiniteit aangetast worden. En (nog) minder democratische controle op defensie (ministerie van oorlogsvoering) kunnen zijn.

  Jammer is wel dat mensenrechten een mindere rol gaan spelen, maar meer de economische belangen voorrang zullen krijgen, volgens De Wijk, dat gebeurde m.i. al Irak, Afghanistan (pijpleiding) enz.

 2. 2

  De wens is de vader van de gedachte bij deze. mijn inziens is Europa op haar retour. Daarnaast vind ik Rob de Wijk niet echt een autoriteit op het gebied van de EU. Ik heb zat van z’n boekjes moeten lezen en ze zijn nogal simplistisch.

 3. 3

  @2. Volgens mij heb jij ook bepaalde wensen, die jouw mening(en) domineren. Simplistisch is niet erg, dan komt de boodschap beter over. Waarom zou Europa op haar retour zijn – welke weg zou er terug zijn?