1. 1

  ”Wouter Bos ergert zich aan zijn Europese collega’s in de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen.”

  Dat krijg je ervan als je een partnerschap aangaat met Jan en alleman, daar komen geheid problemen van.

 2. 3

  @Jonas, Polen is economisch (groei) momenteel veruit superieur aan Nederland en een stabiele regering met simpele heldere punten waar jij het niet mee eens hoeft te zijn. Het begrotingstekort loopt ook niet zo op zoals in onze sociaaldemocratische heilstaat

 3. 4

  Nederland laat wel graag het geld stromen. Meepraten doen ze ook nog wel maar meebeslissen niet. Er wordt ons een voordeel aangepraat die er amper is. De echte leiders komen uit de zwakke landen. Portugal is toch echt nog een arm land. Italië is niet echt arm natuurlijk, maar de verhoudingen zijn daar helemaal zoek.

  En wie strooit er weer met geld ? Koenders. Volgens mij heeft de PvdA last van een enorm schuldgevoel wegens allochtonen.
  Wat die grap met dat generaal pardon gekost heeft willen ze ook al niet zeggen.
  Ik zie het voordeel van al die asielzoekers niet in.
  Ze komen hier puur voor zichzelf.
  Niet om de Nederlandse of Europese kultuur te verrijken.
  Was de PvdA ooit gul voor de Nederlander. Nu zijn ze gul voor het buitenland.

  De klimaattop is ook een lachertje.
  Let op! Dat gaat ons weer geld kosten.
  Daar draait het bij de PvdA alleen maar op uit.
  Wij moeten bezuinigen en 3de wereld landen mogen ongeremd doorgaan met het uitstoten van broeikassen.
  Het is allemaal een melkkoe voor de PvdA die in rekord tijd de belasting- en heffings-druk aan het opvoeren is.
  Zogenaamd goed voor het milieu.
  Jaja, maar niet goed voor mijn portemonnee en gezondheid, want die wordt er niks wijzer van.

 4. 5

  @3. Polen is een notoire dwarsligger, dat bedoelde ik. Wel de leuke dingen van de EU, maar niet inleveren, want zij zijn economisch nog zo zwak.

 5. 6

  @3: is dat een pleidooi voor Poolse salarissen en dito sociale voorzieningen? Als het in Polen allemaal zo goed gaat, wat doen al die Poolse mensen dan hier?

 6. 7

  @3 en @6.

  Het zijn groeicijfers. Een kind groeit ook harder dan een volwassene.

  En die zogenaamde Nederlandse soc-dem heilstaat die wordt momenteel heeeeel snel afgebouwd.

 7. 8

  @6

  Nederland is het emigratieland van Europa. Er vertrekken jaarlijks meer mensen dan dat erbij komen (sinds 2003 al). Vooral 55 plussers vertrekken. Dus, als het hier zo goed gaat, waarom vertrekken er dan zoveel mensen? (en dan vooral ouderen, hoogopgeleiden en vermogende Nederlanders?)

  Daarnaast komen hier helemaal niet heel veel Polen. De trend is juist omgekeerd sinds de crisis. Polen gaan weer terug naar Polen omdat hier geen of te weinig werk voor ze is.

 8. 9

  @8:

  Nederland is het emigratieland van Europa

  Geen reden om ons druk te maken over immigratie, dus.

  Daarnaast komen hier helemaal niet heel veel Polen

  Je hebt gelijk: ze zijn er al. Zodra bij ons de crisis voorbij is, komen er weer meer. Daarmee heb je echter niet de vraag beantwoord, waarom ze hier komen, als het in Polen zo goed gaat?

 9. 10

  We plukken inderdaad de vruchten van die voormalige oostbloklanden. De wrange vruchten alleen nog. Eerder zijn ze een blok aan het been. Maar dat schijnen ze in Den Haag nog niet door te hebben. Ik zie helemaal geen voordelen meer aan de EU. Een beetje sinterklaas spelen in de EU. En we moeten altijd maar weer horen of hoe goed we het hier hebben dankzij de EU. Ik dacht dat de EU er was voor ons, maar het tegendeel lijkt waar. Volgens mij was het ook de bedoeling om andere landen te helpen en te delen. Maar volgens mij slurpen ze ons leeg. Heel ons vangnet gaat naar de filistijnen. De AOW gaat op de schop. Rechten worden weer makkelijk afgenomen. Alles wordt steeds duurder. Onze bedrijven worden over genomen door andere giganten. Die mooie marktwerking werkt alleen maar tegen ons en daar plukken we totaal de vruchten niet van. Ja, weer de wrange. En straks, 2010, wordt het nog veel erger met de Codex Alimentarius. Dit is nog maar het begin. De Liberalen krijgen hun zin.

 10. 12

  @ 9

  ”Geen reden om ons druk te maken over immigratie, dus.”
  Dat is jouw conclusie. Autochtone Nederlanders (veelal 55 plusser, hoogopgeleiden en vermogenden) vertrekken, en we krijgen wat Arabieren ervoor terug. Maar blijkbaar vind jij dat een goede ruil en bestaat er geen immigratieprobleem in jouw hoofd.
  Daarnaast is jouw vraag niet te beantwoorden, aangezien je onjuiste informatie erin heb verwerkt. Polen vertrekken juist. Dus, je vraag is onzinnig.

 11. 13

  @12: de Arabieren zijn maar een klein deel van onze immigranten de laatste jaren. Vreemd: zo genuanceerd je over de Polen praat, zo ongenuanceerd ben je over de Arabieren. Vorig jaar kwamen er nog steeds meer Polen ons land binnen dan er vertrokken. Vorig jaar kwamen 9032 meer Polen ons land binnen dan er vertrokken, terwijl het saldo van alle niet-westerse immigranten samen 6219 was.

  Blijkbaar ben je niet goed op de hoogte van de cijfers. Mijn vraag blijft gewoon overeind, omdat jij je op onjuiste informatie baseert.

 12. 15

  @ Pedro.

  Oke oke. Die enorme massale volksverhuizing van Polen (9032 Polen, Polen zlefs telt 25,8 miljoen inwoners)heeft betrekking op werk. beantwoord dat je vraag: ”Als het in Polen allemaal zo goed gaat, wat doen al die Poolse mensen dan hier?”

  Dan mijn vraag. Als het allemaal zo goed gaat, waarom vertrekken dan zoveel autochtonen?

  Zie je nu in dat aan het beantwoorden van je vraag geen enkele conclusie erbonden kan worden?

 13. 16

  @15: eh, ook de andere import komt hier voor het geld, hoor (en anders wil graag van jou het adres van de Polen, die gratis en voor niets bij mij komen werken). En nu je de vraag beantwoord hebt, kan de conclusie getrokken worden, dat er in Polen geen werk is voor hen, of alleen werk, dat te weinig betaalt, en dat je stelling, dat Polen het zo goed doet, onhoudbaar is.

  Autochtonen emigreren om heel veel verschillende redenen. Ik ben zelf ook al aan het sparen voor een leuk zonnig huisje na mijn pensioen.

 14. 17

  Maar Pedro, die landen doen het wel goed, maar net als hier: een paar Polen verdienen te weinig. In Nederland is blijkbaar een gat in de markt voor hun. Dus ze komen hier maar werken, want ze verdienen hier meer. Wij komen er niet van rond, maar heeft iedereen hier dan zo’n slecht betaalde baan ?

  Emigreren is anders dan vroeger. Mensen zoeken hun heil elders.
  Een baan in het buitenland kan ik wel vergeten, maar ik vind het hier wel erg druk worden. Anderen vluchten voor de vreemdelingen-invasie.
  Ook het klimaat vind ik hier maar niks. Wat droger en stabieler zou wel fijner zijn. Zodat het niet zo snel (te) koud aanvoelt. Maar het is of te warm of te koud. En anders weer te druk.
  Ja, misschien is een eiland wat voor me ? ;-)

 15. 18

  @17: maar ik vind helemaal niet, dat er van massa-immigratie sprake is en de cijfers lijken dat te bewijzen. Inje beweerde, dat de Polen hier terug naar hun eigen land gingen. Hij beweerde dat autochtone NLers vertrekken en dat we daar Arabieren voor terug kregen. Ook dat blijkt van geen kanten te kloppen.

  PS: het was Sander, die beweerde, dat het in Polen zo goed ging, niet Inje. dat is wel een excuusje en een verbetering waard.

 16. 19

  Pedro, volgens mij heb ik het ook niet over massa-immigratie gehad.
  In Polen zou het wel beter gaan, maar net als in Nederland profiteert niet iedereen er van. De Polen komen hier de gaten opvullen die de kansloze Nederlanders laten liggen. En daar reken ik mijzelf ook bij. Geen 2 linkerhanden, maar ook niet bepaald 2 rechterhanden. Meer gewoon onhandig als in een handicap. Ik kwam vorig jaar een Pool in de spoelkeuken van een verpleeghuis tegen. Redelijk goed geïntegreerd. Turken en Marokkanen kwam je daar ook veel tegen. Laag betaald, ik stond daar om een andere reden, maar blijkbaar kom je er als Nederlander al niet meer tussen. Wilde daar nog steeds wel voor vast werken. Maar het is altijd of tijdelijk of onbetaald.

  Volksverhuizingen zijn van alle tijden.
  We zijn zelf ook import. Als we de geschiedenisboekjes mogen geloven.
  Volgens mij is hier door de Romeinen ook aardig huis gehouden. De Spanjaarden en Fransen deden het dunnetjes over. Dat mag geen naam hebben.

  Volgens mij hebben we al ruim 1 miljoen buitenlanders. Vrijwel zeker 1 miljoen arabieren. Ik weet niet hoe jij Turken noemt ? Ja, dat is zo’n land die zit op de wip. De ene keer horen ze bij Azië en de andere keer bij Europa. Oh, ik geloof zeker wel dat een deeltje bij Europa hoort. Maar niet bij de EU.
  Net als de Benelux onzin.
  Geert Wilders wil voor 2011 weg bij die vriendenklub. Ik vroeg me al af waar ze gebleven waren. BalkenEllende is natuurlijk voor verlenging.

  De EU is bestuurlijke chaos op hoog nivo. Laat elk land zijn eigen identiteit bewaren. Er moet nog hard gewerkt worden aan saamhorigheid, maar de politiek wil dat afdwingen en opdringen.
  Volgens mij kon je al vrij reizen en in wezen is er niks veranderd. Voor het paspoort is er een NIK bij gekomen. Allemaal dubbele wetten. Daar gaat gewoon niet werken. Ik kom nooit meer in het buitenland en loop al liever helemaal geen voedselvergiftiging op. ;-)

 17. 20

  Volgens mij hebben we al ruim 1 miljoen buitenlanders. Vrijwel zeker 1 miljoen arabieren. Ik weet niet hoe jij Turken noemt ?

  In Nederland wonen ongeveer 3 miljoen mensen met een buitenlandse achtergrond. Ongeveer 1 miljoen daarvan komt uit Europa of Amerika, ongeveer 2 miljoen uit de rest van de wereld. De grote groepen daaronder zijn de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, en vormen samen ongeveer de helft van deze groep niet westerse allochtonen. Turken, Marokanen en Surinamers zijn daar ongeveer gelijkelijk in vertegenwoordigd (tot ± 350000 per groep) en die groepen zijn ongeveer 2 keer zo groot als de Antillianen. En er zijn dus ook nog eens 1 miljoen buitenlanders, die niet uit de al genoemde gebeieden afkomstig zijn.

 18. 22

  Ja, ik bedoelde ook 1 miljoen niet Europese.
  Surinamers en Antillianen reken tot Nederlanders.
  Kan nog een leuke diskussie worden. ;-)
  Het is immers de Nederlandse Antillen.
  Veel Surinamers hebben ook gewoon een Nederlandse achternaam. De mooiste namen vaak nog. Of de gekste.
  Een Surinamer die ik kende van mijn werk had echt een buitenlandse naam, maar hij sprak vrij normaal Nederlands.
  Laten we maar niet beginnen over slavernij. Dat staat buiten kijf.
  Wil ik niks (meer) mee te maken hebben.

  Voor de rest ben ik de tel kwijt geraakt. Ik luister al niet meer. Generaal pardon. Het zal wel.
  Ja, zo groeit de bevolking natuurlijk wel hard was me opgevallen.
  Van mij zijn ze allemaal wel komen, maar niet voor niets.
  Ze worden mij iets te spontaan en met te open armen ontvangen.
  We moeten niet overdrijven.
  Maar zolang de uitstroom even groot is is er toch niets aan de hand ?