Quote van de Dag: Arrestaties Egypte

[qvdd]

De politie heeft dr. Essam El-Erian en Dr. Mohamed Mursi gevangengezet, en datzelfde geldt voor anderen.

Tot nu toe hield de in Egypte verboden Moslimbroederschap zich gedeisd tijdens de protesten, maar nu een aantal van haar leiders zijn opgepakt zal dat naar verwachting veranderen. Zal dit de druppel zijn voor het regime van Mubarak? En hoe blij moeten we zijn met een revolutie die misschien wel wordt beslist door een moslimorganisatie met wat extremistische trekjes?

 1. 1

  Chaos in Egypte, volg het live:

  http://www.guardian.co.uk/news/blog/2011/jan/28/egypt-protests-live-updates
  http://www.enduringamerica.com/home/2011/1/28/egypt-and-beyond-liveblog-black-hole-or-another-day-of-revol.html
  http://www.livestation.com/channels/3-al_jazeera_english

  Overigens heb ik de indruk dat de revolutie gedragen wordt door de (seculiere) jongeren, en ook de moslimbroeders zelf zeggen dat ze zich aansluiten, en niet leiden.

  Hoewel een goede afloop niet gegarandeerd is, moeten we deze opstand toch steunen.

  De livebeelden van Aljazeera zijn spectaculair

 2. 4

  @2: Ik snap dat niet helemaal. Nu is die El Baradai opeens een oppositieleider. Volgens mij willen we dat in het westen graag horen, maar of het ook echt waar is…

 3. 5

  @Joost: hij is al een tijdje actief als oppositieleider. Toen het duidelijk werd dat hij geen kans zou krijgen (ook niet een half eerlijke) om aan de verkiezingen mee te doen, is hij weer naar Wenen gegaan. Hij is van de oppositie, hij heeft zeker aanhang, maar hij is niet de aanstichter van het protest, en ook niet het boegbeeld. Maar wel een ervaren bestuurder natuurlijk, met goede contacten in het westen, en doet nu mee met de protesten, dus absoluut een kandidaat voor een post-mubarak regering.

 4. 6

  Wederom geldt: als zo een revolutie slaagt, moeten we niet weer de fout maken om de moslimfundamnetalisten in het zadel te helpen om te voorkomen dat links de macht in handen zou krijgen. We kunnen in Iran, Gaza en Afghanistan zien wat ons dat op levert.

 5. 7

  Maken we een derde politieke aardverschuiving binnen 30 jaar mee? Na de val van de muur en het afschaffen van de apartheid nu een eind aan moslimdespotisme?

 6. 8

  @6
  Of zoals in Iran met de “linksen” en religieuzen, waarbij na de revolutie de “linksen” als eerste aan de beurt waren qua vervolging.

 7. 9

  @8: precies: daarom hebben onze rechtse regeringen de religieuzen daar aan de macht geholpen. Bush, Rumsfeld en Cheney leverden wapens en geld aan de religieuzen in Afghanistan en Iran, en Israël gaf volop steun aan Hamas om Fatah dwars te zitten.