Quote du Jour | ZZP’er? Vrijstelling!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “Waarom ondernemers uitgezonderd? Zijn dat in de ogen van de knuffel politici dan nog steeds slavendrijvende en uitzuigende grootkapitalisten? Probeer je als ZZP’er je eigen brood te verdienen en niet afhankelijk te worden van een uitkering – het ondernemerschap moet immers aan alle kanten gepromoot worden – wordt je aan het eind van de rit alsnog buitengesloten van het minimabeleid. De menselijk maat is voor iedereen, behalve voor degenen die daarvan de rekening krijgen, blijkbaar.”

(Gert Jaap van Ulzen, Leeuwarder it-ondernemer, ‘net niet’ in de gemeenteraad voor de VVD)

Gert Jaap wants it all. Als ondernemer wil hij natuurlijk ooit een keer miljonair worden, maar op de weg daarnaartoe wil hij in elk geval recht hebben op zaken waar iedere andere Nederlander ook recht op heeft. En gelijk heeft hij. Dus daarom een verontwaardigd postje als ‘Is het Leeuwarder minimabeleid niet bedoeld voor ondernemers?’ Potjandorie, Gert Jaap kan al net zo goed klagen, mopperen en kankeren als die vermaledijde rooien!

Bij de gemeente waar de kiezers hem zo gemeen een plek in de raad onthouden hebben, moeten ze niet denken dat ze van Gert Jaap af zijn, dus: ‘Je moet voor de aardigheid eens proberen in de gemeente Leeuwarden een vrijstelling OZB digitaal aan te vragen.’ Alert en rechtvaardig maakt de it-man zijn punten: ‘Zo kom je – volgens het advies – niet in aanmerking wanneer je één of meer auto’s bezit met een waarde meer dan €2.269,-. Dat is flauwekul, want wanneer je die auto voor je werk nodig hebt, geldt deze beperking logischerwijze niet.’ Zo is ’t maar net, Gert Jaap, ooit zullen de mensen je sprakeloos aankijken.

Om dan met visie af te sluiten: ‘Samengevat: Bizar en niet meer van deze tijd. Minimabeleid dient gelijkelijk open te staan voor iedereen die na een inkomenstoets daarvoor in aanmerking komt en niet alleen voor degenen die toch al niet moe worden.’ Hmm, onder dit VVD-blazoen zit kennelijk iemand die zich toch eigenlijk wel een beetje boel kan inleven in die minima. Oftewel, even landelijk doorgedacht: als bijvoorbeeld de crisis nog even doorzet dan kunnen VVD-ondernemers zich misschien wel heel goed voorstellen dat ze met de PvdA in een kabinet zitten. In het eerste kabinet Cohen? En trouwens, sommig achterstandsbeleid van die rooien, bijvoorbeeld aangaande beheersing van de Nederlandse taal, zou best goed aan sommige VVD-ondernemers besteed zijn. Zie de quote hierboven: ‘menselijk maat’ en ‘wordt je’…

Reacties (25)

#1 HansR

Van Harlem (NY) naar het Liwwadder Nieuws en weer terug?
Ik begin daarin de menselijke schaal te missen.
Schakelen is best maar dit lijkt op kortsluiting.

Overigens heeft hij wel een punt.

 • Volgende discussie
#2 Stickmeister

Wat wil hij nou eigenlijk?

én
Kwijtschelding voor ondernemers is al mogelijk (doch beperkt) én binnen een jaar volgt de wetgeving met uitbreiding van die mogelijkheid.

ps:
Inkomenstoetsing afschaffen, was dat niet een bedenksel van z’n eigen partij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gronk

Ondernemers wilen eigenlijk gewoon een basisinkomen. Van hun belastingcenten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

Ja. Maar hij komt dan ook uit het Noorden. Daar is *iedereen* rood.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 prometeus

@2 “Wat wil hij nou eigenlijk?”

Naar Naomi Klein: Privatizing the profit, socializing the debt.

Maar hij heeft wel een punt, tenminste: als hij het over de bijstand heeft. Maar waar hij het precies over heeft, wordt niet helemaal duidelijk. Control-F-en op de gelinkte site, levert alleen ‘bijstand’ op in Google-adds :-)

“De menselijk maat is voor iedereen, behalve voor degenen die daarvan de rekening krijgen, blijkbaar.”
Grappig dat iedereen zijn eigen rekeningetje weet op te stellen. Geheel in de geest van Des Bouvrie de VVD zou je dit dus een gevalletje “creatief politiek factureren” kunnen noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 stoethaspel

Je kan zeggen wat je wilt maar het is een feit dat een ZZP´er die niet meer in zijn eigen bestaan kan voorzien helemaal onderaan in de bijstand komt te bungelen en slechter af is dan menigeen. Zelfstandig ondernemers krjgen niets terug voor hun inspanningen zelf hun broek op te houden en niet de staat te hoeven vragen om geld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Stickmeister

@5

Hmm ja, mij is het in ieder geval niet zo duidelijk wat hij wil.
Er zijn ook fiscale voordelen voor de zzpr.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

Eigenlijk wil hij dus gewoon een investering van de staat, en dit is zijn onderhandelingsverhaal. Wellicht dat dat staat, als ze zijn verhaal overtuigend genoeg vindt en het risico heeft overwogen, hem een lening kan verstrekken op gunstige voorwaarden, waarbij als zijn venture winstgevend wordt, er natuurlijk vette dividenden te halen zijn.

Zoiets ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Stickmeister

@6

Als dat al zo is, dan moet je geen zzpr meer zijn. Als er geen werk voor je is, of je krijgt geen opdrachten moet je iets anders doen. Dan kun je mijn inziens zo de bijstand in en word je geholpen in het zoeken naar een baan.
De overheid is er niet om de verliezen van een zzp’r te financieren. (al lijkt dat tegenwoordig wel zo – zie banken)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 prometeus

@6 Als ondernemer kun je je volgens mij ook inkomensverzekeringen afsluiten. Veel mensen (in de bouw) zijn gaan ZZP-en omdat ze op die manier hetzelfde konden doen, maar meer betaald kregen. Nogal wiedes: de voormalige werkgevers hoefden namelijk niet allerlei premies af te dragen en kregen er flexibiliteit bij. Maar dan ligt de verantwoordelijk wél bij de ZZP-er om daarin (zekerheid voor zichzelf) te voorzien. Verzekeren of een potje opbouwen dus. Als ze dat nalaten; tja… moet de staat dan inspringen? Dan op z’n minst wel met de waarschuwing dat het eens, maar niet weer is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 stoethaspel

Tuurlijk kun je een verzekering afsluiten. Kost tenslotte bijna niks… Maar waarom zit die verzekering niet in de meer dan behoorlijke belastingbijdrage die je betaalt?

Potjes opbouwen is ook aardig maar als je met een potje in bezit failliet gaat (dat wil zeggen, je krijgt je normale financiële planning niet rond), dan eet je die pot dus noodgedwongen leeg voor je naar de staat kunt stappen. Diezelfde staat dwingt je dan ook je koophuis op de markt te zetten en je auto en alles van waarde dat je bezit. Als je helemaal kaal en leeg bent kom je dan eindelijk in aanmerking voor de aller, allerlaagste uitkering die er in Nederland bestaat: De bijstand. Daarmee schakelt de Nederlandse overheid een ZZP´er bij wie het misgaat gelijk aan alles dat er verder in de bijstand te vinden is; Mensen die nog nooit van hun leven gewerkt hebben, gelegaliseerde illegalen, etc. Als je dan als voormalig ZZP´er een KvK nummer wilt behouden, om terwijl je je hand ophoudt, misschien nog eens een klus binnen te halen en een factuur te kunnen sturen, dan dwingt men je dus die KvK inschrijving ongedaan te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Olav

Stoethaspel, dat heb ik ook meegemaakt. Van ZZP naar bijstand, wegens ziekte en niet meer fulltime kunnen werken, en je mag ineens helemaal niets meer. Je mag nog wel bijv. naar een uitzendbureau en een ander de winst van je arbeid laten opstrijken. Maar zelf af en toe een opdracht aannemen mag niet meer, zelfs al wil je je inkomsten heus wel netjes opgeven en af laten trekken van je uitkering.

Over verzekeren en een potje opbouwen gesproken: ik verdiende een minimaal inkomen waar ik best van kon leven, maar dergelijke luxe kon ik me eenvoudig niet permitteren.

Overigens moeten we wel oppassen dat we niet op bijstandsgerechtigden moeten neerkijken. Mijn ervaring en waarneming is dus dat het iedereen kan overkomen, en daar hebben we die regeling dan ook voor. En mensen die nog nooit van hun leven gewerkt hebben bestaan misschien wel, maar neem maar gerust aan dat daar dan ook iets mee aan de hand is.

Basisinkomen klinkt me als muziek in de oren. Of bij gebrek aan beter, werken als zelfstandige met behoud van uitkering ook. Een bijstandsgerechtigde die zelf af en toe wat geld verdient kost minder, want het wordt afgetrokken van de uitkering. En hij/zij blijft nuttig bezig binnen eigen mogelijkheden en houdt perspectief op een betere toekomst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Karel

Ik dacht dat ik het goed voor elkaar had: zelfstandig en een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering (e. 6000,-/jaar).
Totdat ik arbeidsongeschikt werd: inmiddels heeft de verzekeraar mij (bijna) failliet geprocedeerd om onder de verplichting uit te komen. In twee instanties heb ik gelijk gekregen van de rechter, maar ze gaan alweer hogerop. En mijn huis is inmiddels verkocht, mijn geld voor advocaten is nu op en om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen moet ik eerst het studiepotje van mijn kinderen en mijn laatste restje geld dat gereserveerd was voor mijn oude dag, opmaken.

Ik had mij het toch allemaal heel anders voorgesteld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Martijn T

#13, Karel, dat is echt klote. Die arbeidsongeschiktheidsverzekering is de duurste verzekering die je als ondernemer hebt (tenminste, bij mij zo ;) … En als je er dan geen profijt van hebt… Bah, welke maatschappij is dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Plinius van den Akkkker

Wat een naar stukje, Danny. Veel ZZP’ers starten omdat ze geen WW-uitkering willen en denken dat zij hun brood met hun expertise kunnen verdienen. Dit is de directste manier van geld verdienen, met het grootste risico. Mocht het moeilijk zijn dan worden ze harder gegrepen dan de gemiddelde fraudeur.

En dan nog een schop na geven omdat iemands taalgebruik niet het jouwe is, foei! Ik schat zo in dat jij zelf wel van belastingsopbrengsten leeft, gezien het dedain voor iemand die als ondernemer en als lokaal politicus zijn best doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@11: “Potjes opbouwen is ook aardig maar als je met een potje in bezit failliet gaat (dat wil zeggen, je krijgt je normale financiële planning niet rond), dan eet je die pot dus noodgedwongen leeg voor je naar de staat kunt stappen. Diezelfde staat dwingt je dan ook je koophuis op de markt te zetten en je auto en alles van waarde dat je bezit.”

Dat geldt toch ook voor een werknemer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Fred

@10: Prometheus, lees reacties 11, 12 en 13 voor enige realiteitszin.
Veel zzp’ers zijn al blij als ze netto op modaal uit komen. De verzekeringen waarover u het heeft is meestal onbetaalbaar of je krijgt problemen als je er beroep op doet zoals Karel onder 13 vermeldt.
Er komen nu belastingmaatregelen om het aantal gewerkte uren enigszins op te krikken, zodat de zelfstandigenaftrek iets makkelijker te halen is, maar ook dat is voor menig zzp’er waarschijnlijk niet voldoende om het te redden.

Waarom kunnen zzp’ers niet net als mensen in loondienst via loonbelasting en premies gebruik maken van dezelfde voorzieningen als het een tijdje minder gaat?
De zzp’er is vreemd genoeg de laatste rechteloze arbeider geworden. De vakbonden hebben dat goed door, die zijn een paar jaar geleden begonnen ook deze groep toe te laten. Die zien in dat een zzp’er eigenlijk een eufemisme is voor ‘losse arbeider’, namelijk iemand zonder vast contract die per geleverd produkt wordt uitbetaald en verder rechteloos is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 gronk

@fred: klopt. Vriend van me (met tuinbedrijf) had ooit eens een gesprek met ‘De Bank’, die ‘m een verzekering van 600 euro/maand in de maag wilden splitsen. Op dat moment mocht-ie blij zijn als dat z’n maandomzet was…

Maar goed, daar stonden dus ook leuke bepalingen in als ‘als je last had van je knieen dan gingen de premies omhoog, *en* je kon niet gebruik maken van je verzekering als je arbeidsongeschikt werd door je knieen (‘preexisting condition’).

Tel daar ook nog eens bij op dat ‘gevaarlijke dingen doen’ niet meer mocht. In plaats van de kas opklimmen om dingen te repareren moest-ie gebruik maken van peperdure arbo-goedgekeurde hulpmiddelen. Etcetera.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Olav

Bismarck, 16, dat geldt NIET voor een werknemer. Een werknemer kan namelijk gebruikmaken van ZW en/of WW. Als een ondernemer zich zou kunnen inkopen in het ZW/WW systeem dan viel e.e.a. misschien nog mee. De premie zou in elk geval een stuk lager uitvallen en je bent ook niet meteen alles kwijt als je er (tijdelijk) gebruik van moet maken. Kan je ook makkelijker weer opniwue beginnen als het weer wat beter gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Danny Jouwe

@15 Plinius: Ik ben ook een zzp’er, maar van een iets andere politieke signatuur. Overigens heb ik niets tegen coalities met Gert Jaaps partij. Als ik daar dan maar wel een klein beetje vilein over mag schrijven.

Behoorlijk taalgebruik zie ik niet als een ‘keuze’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Cabron A

het grappige is: praten over zzp-ers als ondernemers is misleidend. veel zzp-ers, met name de meest recente generatie, zijn serieel in dienst. deze it-meneer werkte natuurlijk niet voor 12 klanten per jaar, samen met een netwerk andere specialisten, in een gevarieerd aantal markten. hij deed drie klussen voor twee bedrijven en dat zag er gewoon uit alsof hij daar werkte: elke dag om 9 uur aan de koffie, 5 uur naar huis, voor de warme hap. en dat voor het vijfvoudige per uur.

dat kan dus niet meer. en blijkbaar is het hem niet gelukt om van die 100-150 euro per uur de helft opzij te leggen voor zware tijden. en blijkbaar heeft meneer de ondernemer ook niet gedacht: ik doe het voor minder, op andere markten, ik doe het met een netwerk, ik doe net als andere ondernemers: ik zoek andere kansen.

ok. ik vul het allemaal een beetje in.

maar het is van 2-en 1, ook voor deze meneer: of je verdient goed en je weet dat het soms kan tegenzitten en dan verzin je een nieuwe dienst. of je legt je lot in handen van een werkgever en het sociale vangnet – en dan heb je niet dat vrije gevoel, maar wel een uitkering, als er geen werk is.

hoeveel smaakjes zitten daar nou nog tussen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bismarck

@19: ZW/WW zijn maar zeer tijdelijk. Daarna wacht precies dezelfde weg als de failliete ondernemer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 stoethaspel

@22

Ja. Maar hoe tijdelijk ze ook zijn, ze zijn er tenminste, die regelingen voor werknemers. Maar hoe zit het met de pensioenen, tijdelijke ziektekosten en andere dingen die met de sociale premies worden betaald?

Ondernemers zitten in Nederland vooral in het verdomhoekje. Die worden weggezet als grootverdieners terwijl het voor de meesten van ons heel simpel is: Ja, je hebt veel meer vrijheid en je bent je eigen baas. Maar ook je eigen slaaf. Slaaf en slavendrijver ineen.

Leuk, al die pipo´s die 100/150 euro per uur kunnen vangen maar voor het grootste deel van de ZZP´ers zitten dergelijke uurlonen er niet in. Daar is het precies zoals Gronk zegt: Precies genoeg omzetten om jezelf te eten te kunnen geven en daarna is het op. De meesten doen het daarvoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 GoedeMorgenDezeMorgen

jaja, gelijke monniken en gelijke kappen, maar als je geprobeerd hebt boven het maaiveld uit te steken en dat is niet helemaal gelukt dat zul je het weten ook. We zullen je met terugwerkende kracht pakken voor het lef dat je toonde om ‘miljonair’ proberen te worden.

of anders verwoord:
minimabeleid is voor arme zielige mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen.
Ondernemers/ZZP-ers zijn rechtse zakkenvullers, die kunnen zichzelf wel even bedruipen, ook als het wat minder gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 ZZP-er met pech

Als zelfstandig programmeur had ik het jaar tegen; 2 grote klanten failliet (dus mijn rekeningen NIET betaald). Gevolg: een *negatief* ‘belastbaar’ inkomen een dikke 3000 Euro.
Bijstand kun je ongeveer vergeten als ondernemer, laat staan dat je recht hebt op de vrijstellingen-programma van de gemeente. Ik zie hier werkelijk de logica niet van in; ik heb jaren keurig belasting betaald zoals iedereen, een willekeurige bijstandtrekker krijgt vrijstelling vanwege het o zielige lage inkomen, en iemand die ondanks hard werken moet DROMEN van een bijstand krijgt de gemeentelijke incassodienst op zijn dak???!
Kan iemand mij uitleggen waarom dat onderscheid gemaakt wordt? En waarom het terecht is dat ondernemers uitgesloten worden van minima-regelingen? Wees dan consequent en schaf alle minima-regelingen af, of laat zzp-ers ook gewoon toe tot die regelingen!

 • Vorige discussie