Quote du Jour – Zweden

Quote du JourHet land van de riante zwangerschaps-/zorgverloven, ruime uitkeringen, goede gezondheidszorg, uitgestrekte naaldbossen en ietwat introverte bevolking koos dit weekeinde voor ‘een ruk naar rechts’. Zal het beroemde Zweedse sociale vangnet nu bruusk aan stukken worden gescheurd? Volgens politicologieprofessor Ulf Bjereld van de Universiteit van Göteborg valt het allemaal wel mee: “De sociaal-democratische waarden zijn zo verankerd, dat het onmogelijk is om er afstand van te nemen als je een grote partij wil zijn”. (Trouw)

 1. 1

  De grootste rechtse partij heeft een ruk naar links gemaakt. Een beetje als het Europese nieuw-links, maar dan omgekeerd. Daarom hebben ze gewonnen. Eigelijk viel er ook niets meer te kiezen. Het was links of links. En links heeft gewonnen.

 2. 3

  Nou ja, ik kwam met die ‘ruk naar rechts’ geinspireerd op de kop van de Telegraf: “Zweden laat links vallen”. De wens is de vader van de gedachte daar bij de collaborateurste krant van Nederland.

 3. 4

  De sociaal-democratische waarden zijn zo verankerd, dat het onmogelijk is om er afstand van te nemen als je een grote partij wil zijn

  Wat willen ze hier nou mee zeggen? Dat ze moeten kiezen? Òf de sociaal-democratische waarden eens flink aanpakken, òf een kleinere partij worden?

 4. 5

  Links is 12 jaar aan de macht geweest dan krijg je bijna automatisch een wissel.
  In België is hetzelfde aant gebeuren.
  VLD heeft er volgend jaar 2 regeerperiodes opzitten dan denken de mensen het is weer is tijd voor wat anders.
  Waarschijnlijk wordt dus de CD&V de grote winnaar.

  Het is misschien vreemd maar aan de macht zijn is slecht voor de populariteit van een partij. Dat bewijst het VB in Blegië maar al te goed.

 5. 6

  Niet in Zweden:

  “After 1932, the Cabinets have been dominated by the Social Democrats. Only three general elections (1976, 1979 and 1991) have given the centre-right bloc enough seats in Parliament to form a government.”
  (wikipedia)

 6. 7

  Och, het is een zaak van perspectief. Als hier VVD veertig zetels haalt, zullen onze kranten spreken van een ‘ruk naar rechts’, terwijl voor een Amerikaan of Brit de VVD een wat linksige partij is.

  Je moet deze verkiezingsuitslag bekijken in de context van het land Zweden: namelijk een land waarin de overheid 2/3 van het BNP opëet en de vakbonden oppermachtig zijn. Sowieso een beweging naar rechts lijkt mij.

 7. 10

  @7: Tja, in de VS is liberal een scheldwoord voor links, hier is liberaal een eufemisme voor rechts… Daar staat tegenover dat “links” zijn in de VS net zo’n taboe is als de verzorgingsstaat afbreken in Zweden.