1. 2

  @Rood Oost..u bedoelt wellicht de Zimbabwe methode “eerst weg met het eten zonder moraal”

  Inderdaad droefstemmend.

  Vorig jaar vertelde ik een kontakt uit Bloemfontein van de stalletjes naast de weg in de buurt waar ik woonde met een blikje geld, soms tot de rand gevuld.
  Zijn reaktie was dat in Suid Afrika eerst de mensen worden beroofd die in de buurt staan van het stalletje, dat dan de rovers elkaar gaan beroven, dan het blikje, dan de handelswaar, dan de stand en dan naar de eigenaar om die ook kaal te plukken.

  Ik zei datie overdreef, het is een rustige man, maar blijkbaar niet :(

 2. 3

  Ik vind het artikel juist heel hoopgevend; dalende misdaad, een besef dat onschuld niet automatisch komt, de bereidheid om te veranderen… (Uiteraard is het artikel wel zo geschreven.)

  Maar in een land waarin het absurd hoge aantal geweldsmisdrijven jaarlijks daalt, stijgt natuurlijk wel het aantal mensen dat met geweldsmisdrijven te maken heeft.

 3. 6

  @JSK: Ook in de rijke VS zijn er genoeg mensen die kunnen kiezen tussen leven van de gaarkeuken of van de criminaliteit. Zuid-Afrika is niet alleen armer, maar de rijkdom is er ook nog eens zo mogelijk nog schever verdeeld en zover mij bekend zijn er geen gaarkeukens.

 4. 7

  Gaarkeukens is nu typisch een uitvinding van blanke christenen, nietwaar?
  Uit schuldgevoel over hun onverdiende rijkdom en over de ‘ongelijkheid’ natuurlijk, maar toch fijn als je honger hebt..
  Ik zou echt niet weten waarom het verbazing wekt dat Zuid-Afrika naar de vaantjes gaat nu ‘de blanken’ weg zijn; dat gebeurt in Afrika toch altijd?
  Afrikanen zijn vooralsnog gewoon niet in staat om een civic society te onderhouden, en mannen als Mandela zijn er net zo zeldzaam helaas als sneeuw
  Misschien is het wel alleen een gemeenschappelijke vijand die Afrikanen ertoe kan bewegen gezamelijk op te trekken of een goede man te volgen; zodra de vijand verjaagd is komen de stam-sentimenten en het egoisme weer boven en is het iedereen voor zich en god voor ons allen.
  Het is alleen maar jammer dat de blanken de apartheid in stand hebben gehouden toen die zijn bestaansrecht en -reden allang overleefd had. Een gezamelijke gemengde regering is Afrika’s enige kans
  Zuid-Afrika zal door een zwart bewind op dezelfde manier naar de afgrond geleid worden als overal op het continent gebeurt.
  De erfenis van Mandela was natuurlijk al veel eerder verspeeld..André Brink sond er bij en keek ernaar, maar wilde het niet geloven.

 5. 8

  @Bismarck, bij navraag in Bloemfontein en een wijboer kreeg ik als antwoord dat gaarkeukens bestaan in de townships. Voor 100% islamitisch gebeuren, eten en de islampaplepel zijn ter plekke nauw verbonden. De laatste paar maanden ook tamelijk nadrukkelijk aanwezig in de buurt van de wijnboeren, die zweten peentjes.

  http://www.uniqwa.ac.za/content.php?cid=8&uid=282&&PHPSESSID=60f41dcbaa2328fb4b4e7e2be6130a11

  Terzijde maar ik zie een verband hier.

  In Oost-Duitsland zag ik onlangs een heuse gaarkeuken, bemand door de NPD (rechtse zeg maar nazi partij in Duitsland). Bleek normale gang van zaken te zijn.

 6. 11

  @8: Tja, of dat de gaarkeukens zijn die je wilt? Klinkt meer als het geweld wordt er met de soeplepel ingegoten. Overigens wel een goed argument voor rondkomenswaardige uitkeringen:
  Of je investeert nu in minima die wel nog menswaardig kunnen leven (en uitzicht op beter voor hun kinderen houden), of je betaalt over een paar jaar met geradicaliseerde minima die nog veel hogere kosten veroorzaken.

 7. 13

  Hm – ik heb nog wel wat meer gezegd, geloof ik

  Gaarkeukens vind je natuurlijk overal – zelfs gerund door niet-gelovigen. Een kwestie van naastenliefde
  Zakat daarentegen is meestal dawa; islam is ook in Zuid-Afrika aan het ronselen natuurlijk.
  Dat was in de dagen van De Klerk en Botha nog niet het geval.

  Wat vervelend Larie – dat je het zonder spellingschecker niet redt.
  En hoe genant dat je meent dat uitval van je kruk je verontschuldigt..:-)