Quote du jour | Zeventig uur

Serie:

SargQdJ09

Turken maakten zeventig uur per week, dat deden Hollanders niet.

Wim Barendse, voormalig groenteteler, haalt herinneringen op aan de eerste Turkse gastarbeiders waarmee hij te maken kreeg.

Het waren echte harde werkers, altijd bereid om overuren te maken. Vooral met schoonmaken en vuile was sorteren. En ze gaven niet overal commentaar op.

Aldus Paul Tettero, oud-directeur van Wasserij Eigen Hulp in Den Haag.

Ik ben overigens erg benieuwd of al die overuren ook werden uitbetaald, maar dat vertelt het artikel niet.

Hoe dan ook, dit klinkt niet echt alsof deze arbeidsmigranten hier naartoe kwamen om hun hand op te houden.

Tegelijkertijd tonen deze citaten waarom buitenlandse arbeidskrachten werden geworven: ze werkten lang en ze zeurden niet (Bijvoorbeeld over de uitbetaling van hun overuren?). En dus waren ze goedkoop, wat de werkgevers natuurlijk goed uitkwam.

De massa-immigratie van de jaren zestig en zeventig, inclusief de gezinshereniging die daarop volgde in de jaren tachtig, was dan ook een project van rechts.

En eigenlijk illustreert deze hele episode perfect hoe rechts in elkaar zit. Eerst worden goedkope buitenlandse arbeidskrachten geworven, waarmee de concurrentiepositie van de autochtone werknemers wordt ondermijnd. Met andere woorden: meer winst voor de werkgever en relatief minder inkomen voor de werknemer.

Vervolgens zegt links: ‘Die mensen die hier zijn, moeten we wel een beetje fatsoenlijk en eerlijk behandelen.’ Waar rechts dan weer op reageert met ‘Stelletje softe, multiculti gutmenschen, het is allemaal jullie schuld.’

En dankzij die volstrekt hypocriete, maar succesvolle boodschap hebben de laatste jaren natuurlijk allereerst rechtse partijen (van LPF tot PVV en VVD) geprofiteerd van de breed levende onvrede over immigratie in Nederland. Een onvrede die overigens ook actief in stand wordt gehouden.

Zodat we ook straks door rechts genaaid kunnen worden. En dat is natuurlijk precies het doel.

Reacties (1)

#1 Inkwith Barubador

Tsja, die Turken lieten zich ongegeneerd uitbuiten, omdat ze het in Turkije nog slechter hadden.

Mooie tijden waren dat. Vooral voor immorele ondernemers.