1. 1

  Ik zou wel eens willen weten door hoeveel handen deze verklaring is gegaan voordat ze werd goed bevonden. Waarschijnlijk zag ze er op het laatst even bezoedeld uit als de geslachtsdelen waarmee de bisschop heeft gespeeld.

  Veel schuldbewustzijn spreekt er niet uit. Ronduit stuitend is het dat het bisdom de zorg over de eigen positie in deze verklaring durft te noemen.

  Wie schrijft de beste Alternatieve Persverklaring voor het bisdom? Onderstaand mijn poging.

  Pedo-Priester bepotelde pubers
  Enz.

 2. 4

  Zo deed de Telegraaf dat ook, een paar jaar terug, toen met dat jochie dat de enige overlevende was van een vliegramp, en waarbij enkele opdringerige Telegraaf-journalisten hadden weten door te dringen tot aan z’n ziekenhuisbed. Ophef, en de Telegraaf ging door het stof. Min of meer. De letterlijke tekst was dat ze spijt hadden van de ophef die was ontstaan. Dus niet van hun akties, maar alleen van het feit dat er ophef over was ontstaan.

 3. 5

  Hier past alleen een stevige Godwin.
  “Het Duitse leger betreurt het dat de reputatie die korporaal A. Hitler tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft opgebouwd, beschadigd is.”

 4. 7

  Niet dat de Katholieke kern veel voordeel van de twijfel verdient, maar je zou het ook anders kunnen lezen

  Ook ervaart mgr. Wiertz het als zeer verdrietig dat de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn.

  De kerkelijke positie en voorbeeld functie waar mensen hun vetrouwen in gehad hebben en die ze als levensrichting hebben gezien is beschadigd, dus de mensen zijn ‘bedrogen’. Ze stelden vetrouwen in iets dat later iets anders bleek. Dat vertrouwen is beschadigd, en dat is verdietig.

 5. 8

  @7: Noortje, dat is een nieuwe invalshoek die me ertoe brengt te veronderstellen dat de tekst bewust zo is geformuleerd dat hij ook kan worden opgevat zoals jij aangeeft. In de politiek wordt ook vaak met dit soort teksten gewerkt. Komt bij dat men het nieuws al twee maanden kende. Je mag er dus vanuit gaan dat de woorden met grote zorgvuldigheid zijn gekozen.

  Uit die ‘politieke’ stijl van schrijven spreekt echter nog steeds weinig ‘ownership’.

 6. 9

  Het was een van de meest conservatieve reactionairen in de RK Kerk die moderniseringen bestreed.Altijd al het vermoeden gehad dat het een perverseling was.
  Je ziet dat wel vaker met mensen die wat te verbergen hebben,dat conservatieve masker om de aandacht af te leiden van hun smeerlapperij .
  En dat die roomsen dat proberen te verbloemen/weg te mofelen past in hun traditie ,daar kijkt toch niemand meer van op .

 7. 10

  @8 :) ik gaf al aan, de katholieke kerk verdient eigenlijk geen voordeel van de twijfel. En over die tekst zullen vast 50 geestelijken hun plasje hebben gedaan. Politieke formulering niet uitgesloten.