Quote du Jour | Handige nagellak…

SargQdJ09“Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen.” (Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen).

Niet alleen met de OV-chipkaart kan gefraudeerd worden, volgens minister Schultz van Haegen is fraude met de strippenkaart ook kinderlijk eenvoudig. En ja, het is een oud maar zeer simpel trucje. Smeer vaseline of transparante nagellak op de kaart, laat hem stempelen en de stempel is er vervolgens zo weer af te vegen. Rijst de vraag of Schultz van Haegen het trucje zelf ook ooit gebruikte. Jaren geleden, als studente, in de bus van Laag-Soeren naar Station Dieren?
Foei Melanie!

 1. 1

  Dat trucje werkt niet. De kaart en inkt zijn zo gemaakt dat de inkt meteen een stukje de kaart intrekt (zonder nagellak), dat ziet er heel anders uit dan als hij op de lak blijft drijven. Een beetje oplettende buschauffeur ziet dat meteen.

 2. 3

  @Bismarck;

  Rijst de vraag of Schultz van Haegen het trucje zelf ook ooit gebruikte. Jaren geleden, als studente, in de bus van Laag-Soeren naar Station Dieren?

  Nee dus, rechtzinnige trut.

 3. 4

  Blijft de vraag als we een strippenkaart hebben, waarvan toegegeven de logica van de zones enzo soms ook niet geheel eenduidig is, maar wat verder een ingeburgerd en werkend systeem is, waarom dan een peperduur systeem waarbij je nu al weet dat het een continue race wordt tussen de leverancier(-s) en de hackers? (lees: extra omzet voor de leveranciers want ik neem aan dat ze alle toekomstige updates en upgrades niet gratis gaan doen). Om zwartrijden tegen te houden? Dat is dan wel erg cynisch dat het systeem om zwart rijden tegen te houden vanaf dag 1 zo lek als een mandje is. Ik ben niet snel van het complot denken maar is het niet gewoon een door de vervoersbedrijven en systeem leveranciers door gelobbyt project waarvan nu niemand de stekker er meer durft uit te trekken? Noem me conservatief maar ik zie niet de voordelen, behalve dan het gemak: nooit meer een strippenkaart te hoeven afstempelen, alleen nog maar je kaart langs een bliebkastje halen. Tja als dit kleine stukje extra gemak al deze kostbare techniek waard is…..

 4. 5

  @4 2x bliepen vs 1x stempelen, de gewonnen tijd valt dus wel tegen.

  Maar goed, we zijn ouwe lullen die de vooruitgang in de weg staan. Ofzo.
  Wordt het niet eens tijd dat we ambtenaren (en bedrijfsmedewerkers) persoonlijk verantwoordelijk kunnen gaan stellen voor al die geldverslindende k*tprojecten van ze?

 5. 7

  Ik weet niet hoe het elders zit, maar het is ook niet bepaald goedkoper om met bus, tram of metro te reizen. En nog veel onlogischer is dat hetzelfde traject in omgekeerde richting regelmatig niet hetzelfde kost.

 6. 8

  @1: correct
  @2: de kleurverandering is 1 van de beveiligingen op/ in het papier verwerkt. Ik meen mij te herinneren dat er iets van 20+ beveiligingen in totaal zijn.

  Een beetje chauffeur ziet het meteen. Lastiger tijdens de spits, uiteraard.

  Vaseline e.d. valt gewoon op, aangezien dit het papier “vettig” maakt. De strippenkaart zelf is niet zo gevoelig voor fraude. Niet zo extreem als men doet voorkomen. De OV-shit kaart daarentegen…Tja. Het mag weer wat kosten.

 7. 9

  Wat ik wel heeeeeeeel erg stupide vind, is dat je met deze hack ‘ingecheckte’ kaarten mee kunt nemen de trein in – je hoeft niet langs de paal. Als de controleur langs komt, is er niets aan de hand – de kaart is ingecheckt en er staat voldoende saldo op

  ondanks het feit dat de computer waarop je zou kunnen uitlezen of die kaart echt wel ingecheckt is op dit voertuig, naast die controleur staat !

  Wat een ranzig kut-ontwerp.

 8. 10

  Software die zich bewezen heeft bij een groot OV-bedrijf (HongKong of Parijs ofzo) kopen zal wel te simpel zijn en te gemakkelijk werken.

 9. 13

  Marc W.

  Een gebruikte strippenkaart gooi je weg, op de niet pers.gebonden chipkaart staat altijd een tegoed van MINIMAAL gem. 2 a 3 euro of meer (toch?). Doe dat eens x 2 miljoen x rente

  Strippenkaart: van veel automaten werd de inkt vaak te laat bijgevuld of was het “hamermechanisme” waarmee het stempel a.h.w. in de kaart werd geslagen versleten. Kon je eenvoudigweg het stempel uitstuffen (op het oog nauwelijks zichtbaar voor controleur). Iedere morgen onthouden bij welke automaat je stempelde uiteraard. Kon er al gauw een hele week mee naar school…

  Gaat niks boven de romantiek van zwartrijden. Controleurs misleiden hekjes alsof ze er niet waren, de benen nemen of smoesjes verzinnen. Piepen is fijn, piepen moet. Zo wel eens naar Venlo heen-en-weer geweest met de trein, en elke week voor 2 gulden naar de kuip, of gewoon via het dak van de giraffes naar de dierentuin over hekken klimmen van zwembaden of gewoon de sloot overzwemmen…oooof een stuiver fooi geven aan de uitsmijter van de disco (een allejezus grote neger), en dat iemand anders dan een plak op de smoel kreeg…

  Haaa. Ja, je hebt nu eenmaal sierpaarden en werkpaarden…

 10. 14

  Het grootste bezwaar tegen de OV-chipkaart vind ik dat ik, voorheen, gewoon een ‘gezins-strippenkaart’ kon hanteren (lag bij de voordeur), zodat je, als je op stel en sprong weg moest ook weg kon, en het gaf niet hoeveel personen er ook nog mee moesten. Iedereen kon op die ene kaart en je kon direct aflezen hoeveel er nog op stond. Risico op ‘nu niet kunnen reizen’ was in feit non-existent, overbodige kosten waren er niet, en het gebruiksgemak van een enkel token was gigantisch.

  Nu moet ik voor iedereen een aparte kaart hebben, onthouden of iedereen wel genoeg saldo heeft, en dat is, met een groot gezin zoals ik heb, met daarin veel (nog) onverantwoordelijke kinderen, niet eenvoudig verdomme! Voor de jongsten valt het nog wel mee, maar die ene puber op de middelbare school stookt haar tegoed op alsof het snickers in de pauze zijn, en papa mag gaan uploaden. Als ze eraan denkt, tenminste. Efficient inbliepen met vijf, zes kaarten in je handen? Ik geef het je te doen!