Quote du Jour – Wachttien

Quote du Jour“Als de aanpak hier een succes wordt, hopen we dat het ook elders in het land ingevoerd wordt”

PvdA-minster van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst startte gisteren een proef in twaalf Overijsselse gemeenten om drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Zo gaat onderzocht worden of de politie bij aanhouding van een voetganger standaard een blaastest mag uitvoeren. Het meest (tranen) in het oog-springende van het hagelpakket aan maatregelen van Ter Horst is een verhoging van de alcoholkoopbekwame leeftijd naar 18 jaar. Daarnaast zouden supermarkten geen bier en wijn meer mogen verkopen (Hoogervorst had de Breezah al V3rb4Nne|\|).

Ik geloof niet zo in die verboden. Waarom Amerikanen doorgaans relatief netjes in het verkeer opereren, is omdat zij al vroeg met die verantwoordelijkheid leren omgaan. Eenzelfde principe geldt voor drank, of in elk geval: wachten tot je achttiende met dan slechts de ervaring van illegaal klemzuipen is niet de oplossing. Gelukkig springen de liberalen van het CDA op de bres tegen deze spruitjesluchtuitstoot. CDA-kamerlid Cisca Joldersma ziet niks in het plan en vindt dat het kabinet er eerst maar eens voor moet zorgen dat de huidige grens van 16 jaar gehandhaafd wordt.

Nr.2 QdJ is Juryvoorzitter Cox Habbema die de De Libris Literatuurprijs 207 (tweehonderdzeven) uitreikte voor Arnon Grunberg’s Tirza

 1. 3

  misschien dat amerikanen met hun 16e mogen autorijden, drank komt pas na de 21e verjaardag. en daar doen ze dus nogal uitermate gefrustreerd over. bezie hun war on drugs bv….
  helaas wordt nederland ook een paradijs voor reli-achtige betuttelaars. maakbaarheid met normen en waarden. we zitten nog midden in de middeleeuwen!

 2. 4

  Ik vind het ook helemaal niets. 16 is een prima leeftijd. Als men nou iets wil doen gaat men idd meer handhaven op drinkers in de leeftijd 11-14. Alhoewel dat ook deels de verantwoordelijkheid van ouders is.

  Een effectieve maatregel zou ook boetes zijn voor minderjarigen die betrapt worden op alcohol kopen.

  Bovendien tegelijkertijd je rijbewijs mogen en wellicht nog de consequenties van drinken niet helemaal overzien lijkt mij ook geen wenselijke situatie.

 3. 5

  Het werkt pas als de maatregel ook echt kan worden gehandhaafd (dwz, politie prioriteit), anders is het een geval papieren tijger. Wat is er verder precies mis mee, behalve dat het een verbod is – ieuwh, een verbod, dat is zo onnederlands? De leeftijdsgrens van 18 jaar wordt al een paar jaar gehanteerd in coffeeshops, sigarettenautomaten werken met agecoins.
  Nederlandse jongeren beginnen op steeds jongere leeftijd meer te zuipen, alle goedbedoelde preventiecampagnes (zingt vergeefs mee met Phil Collins do you know, do you care) ten spijt.

 4. 6

  Ik ben het voor de verandering eens met het CDA eens: er wordt al jaren gezeurd over jongeren onder de 16 jaar die drank kunnen kopen (en sterke drank onder 18), terwijl die leeftijdsgrens ook al jaren is vastgelegd.

  Daarbij, als je de problemen in de categorie “t/m 14 jaar” wil aanpakken (ik denk dat dat het grootste probleem is) heeft het ophogen van de leeftijdsgrens natuurlijk helemaal geen nut.

 5. 7

  Een hoge leeftijdgrens voor drank werkt m.i. niet, kijk bijvoorbeeld maar wat er in de US gebeurd als de dames/heren 18 worden. Ze zuipen zich tijdens de summercamps meteen geheel klem.

 6. 8

  Als ik zo om mij heen kijk in het weekend en tijdens feestdagen ligt het probleem helemaal niet zo bij jongeren. Ouders dienen kinderen te leren hoe er verantwoord mee om te gaan, lukt dat als ze zelf elk weekend met een krat of 5 slepen?

 7. 9

  De PvdA is weer aan het betuttelen… Hebben ze niks beters in dat kabinet te doen, dan me naar een slijter te laten omrijden als ik op zaterdag boodschappen doe?

  Zet die Guusje ter Horst lekker met Paris Hilton in een cel…

 8. 11

  De enige reden waarom de “GEZINS-partij” CDA tegen het ophogen van die leeftijdsgrens is:

  In de plattelandsachterban van die partij wordt enorm gezopen door de jeugd (Achterhoek, Twente etc) en ze zijn bang daar aanstaande kiezers kwijt te raken. Volslagen hypocriet dus van Balkenende en zijn vriendjes.

 9. 12

  Kunnen de campagnelijers niet gewoon zeggen waar het op staat? Zolang je levertje nog niet tot volle wasdom is gekomen is het niet verstandig om alcohol te consumeren:

  Alcoholconsumtie = leverschade = minder functioneel leverweefsel op latere leeftijd = minder bestand tegen alcohol op latere leeftijd = sneller dronken met minder drank = meer waar voor je geld = eigenlijk zo slecht nog niet…

  Eh…

 10. 15

  Het is niet per se een landelijke politieke trend, ook op gemeentelijk niveau – denk aan een GGD – wordt al een tijdje gepraat met onder andere de verslavingszorg en gemeentelijke diensten zoals openbare orde en veiligheid om het drankmisbruik onder jongeren aan te pakken. En daar horen niet alleen de beschikbaarheid van alcohol inperken bij, maar ook het intensiveren van preventie op scholen, ouders informeren over het feit dat je kind thuis laten klemzuipen niet zo verstandig is.

 11. 17

  Volgens mij is een van de problemen in dit land dat je ongeveer niks meer mag:
  – Hardrijden mag niet meer
  – Drinken mag niet meer
  – Drugs mag niet meer
  – Naar voetbal gaan is niet leuk meer omdat je een pasje nodig hebt

  Waar moet je nou in dit door politieke niemendallen platgereguleerde land je lol nog vandaan halen????

 12. 18

  Het probleem bij dit soort ideeen zit hem in de handhaving van nieuwe verboden, zeker op het moment dat de overheid van plan is danig te snijden in het ambtenarenbestand.

  Meer controle met minder ambtenaren? Blijft lastig zolang ze niet een soort alcoholflitspaal voor kroegen slijters en supermarkten kunnen plaatsen.

 13. 19

  Soms vraag ik me wel eens af of mensen het verschil nog wel kunnen zien tussen goed en legaal, of tussen slecht en illegaal. Drinken onder de 16 is illegaal, dus slecht. Drinken boven de 16 is legaal, dus goed. Zo lijkt men te redeneren. Of nou ja, redeneren, men (ouders) denkt er verder niet meer over na.

  Die proef in Overijssel lijkt me prima, voorlopig, maar doe ook eens proef in, weet ik het, Zeeland met het afschaffen van een leeftijdsgrens voor alcoholgebruik. Winkeliers en (eventueel boze) ouders zullen dan wellicht zelf eens gaan nadenken over wat zij hun kinderen toewensen (of hoeveel boze ouders zij voor hun winkel willen hebben).

 14. 20

  @17: dat is te makkelijk geredeneerd. De verboden en beperkingen zijn immers ingesteld om problemen tegen te gaan en te voorkomen. Zonder verboden gaat iedereen ook maar zijn eigen gang.

 15. 21

  @19
  In Zwolle eo gaat men alleen harder ingrijpen bij misdrijven plegende jeugd met een borrel op. Die worden namelijk door de politie thuisgebracht en moeten een filmpje kijken.

  Werelds!

 16. 23

  @Roy #20: is dat niet het verhaal dat we altijd gevoerd krijgen als er weer eens iets verboden of bestreden moet worden…???

  Denk toch eens goed na!
  Wordt er weer een minimaal risicootje gedefinieerd, hup: het volgende verbod. En zo gaat het al jaren…

  Dit is het zoveelste gevalletje betutteling waarop eigenlijk niemand zit te wachten. Het is weer pure symptoombestrijding.

 17. 24

  @esgigt: zeker leveren verboden vaak meer problemen op dan het probleem dat ze aanvankelijk probeerden te bestrijden.

  Maar laten we eerlijk zijn, preventieve reclamespotjes hebben geen nut, accijnzen ook niet; dan moet er op een gegeven moment iets mee gedaan worden. Dat dat een verbod moet zijn, is ook niet mijn ding.

 18. 25

  @Roy #24: verboden zijn ook mijn ding niet. Ik snap echter niet waarom een verbod dan MOET. Zijn er dan geen andere oplossingen?

 19. 26

  Verbod vraagt om handhaving…die nauwelijks uit te voeren is. Hoeveel ambtenaartjes moeten dan wel niet op pad. Verantwoordelijkheid ligt bij de slijter en de kassameisjes bij de super…tja..nounounou..tja…

  Onder jeugd is “Binge- drinken” populair toch. 5 aan de bar..met allerlei Schnapps (skihutidee) tot er iemand “sneuvelt”?…of “enen” met dobbelstenen..5e een bestellen, 10e betalen, 15e opdrinken…geluk/ ongeluk (hoe je er tegen aankijkt) wie de klos is qua betalen/ opdrinken…

 20. 27

  Gevalletje typische PvDA- betutteling?.. mevrouw Ter horst vertelt jongeren graag wat ze moeten doen terwijl ze zelf bezopen achter het stuur zit

 21. 28

  @sikbock : ik dacht al: wat komt die naam bekend voor.

  #heeft zoveel gezopen dat hij niet meer kan staan en denkt :”gelukkig heb ik mijn wagen bij me!”#

 22. 29

  @26: Die kassameisjes zijn vaak zelf nog geen 18. Hoe kun je die de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven?

 23. 31

  Trouwens, wij drinken thuis alleen bij het eten. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen smaak leren. Dat betekent voor mij dat zij da laatste twee jaar (ze zijn nu 14) af en toe een klein beetje wijn mee mogen/moeten proeven bij bepaalde gerechten. Ik zeg met nadruk proeven en dus niet zuipen. Het gaat m.i. namelijk om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Zo leren kinderen verstandig om gaan met drank, en ondanks dat officieel drank dus niet mag onder de 16, vind ik dat dat in deze context met beperkte hoeveelheden prima kan. Zoals je ze eerst leert lopen en fietsen, leer je ze op deze leeftijd prima wat alcohol is en hoe het smaakt. En van max. 1/2 glas wijn wordt ook een 13 jarige echt niet dronken, maar leert wel dat wijn en spijs een prima combinatie kunnen zijn.

 24. 32

  Dat bedoelde ik ook Bismarck. Of het nou drank is aan een 15- jarige..of een sticker “uien” à 0,19 geplakt op een kilo kogelbiefstuk…scannen, afrekenen, punt klaar. Letten verder nergens op. Algeheel verbod opgelegd door staat van alcoholverkoop supermarkten komt er niet. Met een ministerie (kabinet/ gemeente) die vergunningen verleent voor de bouw van gokhallen op 50m van een school zeker. Maatregel heeft alleen zin bij verkoop via slijter en hoge boetes bij overtredingen. Maar dan nog..een ouder iemand vragen..en Nee verkopen aan een jochie die een fles wodka wil voor Vaderdag? In VS (>21 jr) schijnt het goed te werken, maar daar is het w.s. moonshine-on-the-rocks drinken geblazen.