Quote du Jour | Vurig Pasen

Quote du Jour“We hebben de warmste Pasen sinds 25 jaar!”

De roodharige weerman van het NOS-journaal, wiens naam mij even is ontschoten, zei het gisteren met een blijde glimlach richting kijkers. En mogelijk nog vrolijker voorspelde hij temperaturen van plus twintig voor de traditionele gang naar de meubelboulevards, dan wel vers geopende pretparken, die vandaag moet plaatsvinden.
Allemaal goed en wel, maar onze buismeteoroloog geeft geen enkele verklaring voor zoveelste weerrecord dat wordt gebroken. Moesten we vorig jaar de eieren nog her en der onder een pak sneeuw vandaan toveren, gisteren was het subtropisch ploeteren geblazen. Weer koren op de molen van de klimaatknuffelaars die elke opwarming vertalen in een paar centimeter zeestijging binnen nu en later.
Nu moet gezegd dat de CO2-uitstoot tijdens de paasdagen weer even flink piekt. Want in het niet-stedelijk gebied worden dan de paasvuren weer ontstoken. In Duitsland gebeurt dat traditioneel op paaszaterdag en we hadden gisteren oostenwind, dus NL werd zondag goed voorverwarmd door de oosterburen. Vandaag is het de beurt aan oost-Nederland waar hoog opgetaste bergen afval- snoeihout in de hens gaan. Vochtig hout wel te verstaan en dat betekent vooral veel rookgassen. Gecontroleerde bosbrandjes zeg maar, die volgens de overlevering symbool staan voor hernieuwde vruchtbaarheid bij plant, dier en mens. Zoals in Frankrijk nog steeds hele weilanden vol stoppels in de fik worden gezet, om de grond weer vruchtbaar te maken.
Uitgaanstip: doe vandaag een avondje Twente/Drente, want daar worden de plaatselijke warmterecords het paasvuur weer na aan de schenen gelegd. Roken toegestaan.

 1. 5

  Meneer de weerman vergeet even voor het gemak dat Pasen vorig jaar extreem vroeg was, 23 & 24 maart (nog bijna in de winter dus).

  De warmste Pasen sinds 25 jaar is dus ook een flut opmerking omdat Pasen nooit op de zelfde datum valt en dus niet bepaald een betrouwbaar referentie middel is.

 2. 6

  @Rønald
  Goed dat je even aantoont mijn #3 te begrijpen.
  Je bent wellicht slimmer dan je meeste opmerkingen hier doen geloven.

 3. 11

  @Bianconero: Je moet voor het weer ook naar Frank Deboosere kijken. Die vertelde ook dat we een heel warme Pasen hadden (en vorig jaar sneeuw), maar gaf er wel bij aan dat Pasen dit jaar veel later viel. Hij en Sabine leggen het weer sowieso een stuk interessanter uit, met hoge/lage druk gebieden en fronten en de consequenties daarvan (en geven ook mooier aan waar de onzekerheden liggen). Als je dat een week of twee bekeken hebt, zou je zelf het weer vrij aardig kunnen voorspellen, als je maar luchtdrukpeilingen en wolkenfoto’s zou krijgen.