Quote du Jour | Vier biertjes

Serie:

Quote du Jour

We praten over 12 euro per maand. Dat zijn vier biertjes.

Neelie Kroes heeft geen medelijden met de studenten die protesteren tegen de renteverhoging op studieschulden. Als het dan toch klein bier is in de ogen van Neelie, waarom dan niet gewoon afzien van de renteverhoging? Dat kan niet volgens haar, want:

Zoals we nu opereren is het stelsel niet houdbaar. We hebben het niet over toegankelijkheid van het onderwijs. We hebben het over terugbetalen als je straks die studie achter de kiezen hebt.

Onzin, het is maar net welke prioriteiten je stelt. Maar goed, tellen in biertjes spreekt tot de verbeelding. Laten we daar eens op doorgaan. Afschaffen dividendbelasting: bijna 700 miljoen biertjes. Vrijstelling Shell winstbelasting: 2,3 miljard biertjes. Dat is samen 750 miljoen keer vier biertjes. Zo Neelie, je ziet het: die biertjes zijn snel gevonden.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Met 35 jaar af- en rente betalen zijn dat toch al gauw 1680 biertjes, of even €5000 die ex-studenten extra moeten ophoesten. In Frankrijk en België worden mensen om minder doodgereden.

  • Volgende discussie
#2 JANC

Interessant dat die mensen die van gratis studeren profiteerden, nu doen alsof een lening (met terugwerkende kracht) een goed idee is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ben Alumnus

De studie van de plastisch chirurg die drie ton per jaar binnenharkt is evenals die van onze Koning bekostigd uit algemene belastingmiddelen, mede opgehoest door onderwijzers en stratenmakers. Dat lijkt mij een verkeerde vorm van solidariteit. In een sociaal leenstelsel, met de nadruk op sociaal, wordt eenieder in staat gesteld te investeren in de eigen toekomst door te studeren, en wordt de financiële investering die daarbij hoort terugbetaald alnaargelang de studie rendement – dus inkomen – oplevert. Dat lijkt mij een prima idee. Zini Özdihl en anderen maken zich schuldig aan populistische prietpraat. Dat het leenstelsel zoals het nu is ingericht voor verbetering vatbaar is, is een ander verhaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: “Dat het leenstelsel zoals het nu is ingericht voor verbetering vatbaar is, is een ander verhaal.”
Nou nee, dat is precies het topic, waar je van weg probeert te sturen. Het huidige leenstelsel is helemaal niet sociaal (van terugbetaling naar gelang rendement is maar zeer beperkt sprake en dan alleen via de belasting op inkomen, naast terugbetaling van lening en rente, die inkomensonafhankelijk is). Bovendien doe je hier alsof er sprake is van investeren in jezelf, terwijl de werkelijkheid is dat de investering uiteindelijk ten goede komt aan de samenleving, maar opgehoest moet worden door de student. Vergeet niet dat een student geen plastisch chirurg of koning is, maar een iemand zonder inkomen en met vrijwel geen vermogen, die later als onderwijzer (of stratenmaker, dat is nog waarschijnlijker dan de twee beroepen die jij visioneert voor ex-studenten) naast de algemene belastingmiddelen ook nog een flinke studieschuld mag ophoesten. Doe mij dan liever maar een wat progressiever belastingstelsel, zodat inderdaad degenen die het meest van de samenleving profiteren, ook een groter steentje bijdragen en de toekomst ervan, in plaats van iedereen met nog een extra startschuld (naast de hypotheek) op te zadelen.

  • Vorige discussie