Quote du Jour | Verwitting

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“Hoezeer Federatie Ho.Re.Ca. Vlaanderen ook een verwitting van de sector toejuicht, het is niet eerlijk dat enkel onze sector dit systeem moet accepteren.” [Bron]

Wonderland Bolgië heeft een neurotische relatie met geld.
Priveverdiensten zijn zowat privé staatsgeheim, de 20 grootste bedrijven betalen geen cènt belasting, er is geen enkele vorm van taks op aandelenwinst – maar het heeft waarschijnlijk wel de hoogste belasting op arbeid ter wereld – samen met het aandeel zwartwerk. Dit alles moet de Ho.Re.Ca. van Bolgië (België bestaat naar het schijnt niet meer) hebben aangespoord tot een surrealistische realitycheck. Ze gaan een proces aanspannen tegen de staat omdat ze vanaf 2013 een sluitend kassasysteem moeten invoeren. Dat laatste is een deel van de deal die in 2009 gemaakt is, en waarbij meneer Ho.Re.Ca een BTW-verlaging heeft verkregen van 21 naar 12%.
Kijk dus even goed naar uw euro’s bij het moment van betaling op dat Antwerpse terrasje deze zomer, o gij die uw verwit geld zal neerleggen voor een pintje.
De kans dat die euro’s magisch verzwarten is namelijk bijzonder groot.

Reacties (10)

#1 Bismarck

Wie betaalt er dan cash met wit geld? Daar gebruik je toch je zwart geld voor? Of is dat in België anders?

 • Volgende discussie
#2 Crachàt

Zijn er veel loontrekkenden in Nl die zwart geld overhandigd krijgen? Of halen ze hun witgeld ook gewoon uit de muur zoals elke Bolgische loonslaaf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Meestal doe je het “ernaast”. Je hebt een witte baan (of uitkering) voor de belasting (en vooral om niet op te vallen met je 2 vierkante meter TV of BMW) en daarnaast “klus je bij”. Sinds deeltijd werken in zwang is, komt dat alleen maar meer op (minder tijd wit werken = meer tijd zwart werken = meer geld).

Daarnaast, ik ben er vrij zeker van dat in ieder geval in mijn stad in de horeca grootschalig een deel van de tijd/het loon zwart wordt gewerkt/betaald. Je weet wel, een contract voor 10 uur/week en dan gewoon 40 uur/week werken. De 10 uur worden netjes overgemaakt, de overige 30 contant afgerekend.

Ik zou me hogelijk verbazen als er bij mij in de straat iemand woont zonder zwart (verkregen dan wel uit te geven) geld in de beurs. Henk en Ingrid zijn wat dat betreft echt niet anders dan de vastgoedjongens (toegegeven, voor mijn gevoel zijn vastgoedjongens ook vooral Henken met wat meer startkapitaal).

Tenslotte nog een wijsheid die ik van mijn ouders meegekregen heb: Denk erom jongen, witte inkomsten moet je wit uitgeven en zwarte inkomsten zwart. Ik zal er aan denken als ik weer eens op een terrasje ergens in het Belgische zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

Ah. Dat klinkt Limburgs. De Ho.Re.Ca-man van Bolgië is uiteraard ook een Limburger. En daar is zwart heel gewoon. Omdat de rest van de wereld toch een beetje anders is, en ons eigen geld is van ons eigen, eigenlijk.
Zoiets?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Heel goed, het is ook Limburgs. Geen idee hoe dat in de Randstad of zo gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Misschien een stukje historisch gegroeid in Nederlands Limburg. Na de opstand toen Oost-Limburg weer door Nederland bezet werd, kreeg het gelijk te maken met nogal onrechtvaardige en zware belastingen (vanwege de schulden die Nederland gemaakt had van 1830-39, toen Limburg er op Maastricht na niet bij hoorde).

Sindsdien heerst er toch een sfeertje dat de Hollanders eigenlijk nergens goed voor zijn (nog versterkt toen de Hollanders kolen, mergel en grind kwamen halen) en weinig geven om Limburg en de Limburgers (die stemming vind je overigens nog steeds bij grote groepen Hollanders, die keer op keer suggereren Limburg maar te verpatsen aan België of Duitsland, helaas zonder ooit de daad bij het woord te voegen).

Gevolg is dat Limburgers bijzonder weinig op hebben met Holland of Den Haag en dus ook zo min mogelijk geld die kant op willen sturen (maar uiteraard wel ontvangen, ter compensatie van eerdere roof en aangedaan leed). Het besef van die oorspronkelijke redenen is inmiddels bij de meerderheid wel verdwenen, maar de bijbehorende praktijken uiteraard niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 KJ

Beter niet als Nederlander in Antwerpen in de kroeg gaan zitten, is mijn ervaring. Nou ja, in de Stengel dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tjerk

Nee, neem A’dam dan waar je 5 euro betaalt voor een pintje slootwater. Dan ben je in België toch wel beter af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: Maar krijg je die wel van een wit werkende ober? Dat moet toch ook een speciaal gevoel geven, niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Tjerk

Ik zou het niet weten, en vind het niet netjes om dat aan een ober te vragen. Het liefst wil ik mijn pint natuurlijk van een zwartwerkende ober.

 • Vorige discussie