Quote du jour | Verstandig

Serie:

SargQdJ09

Ik vind het een heel verstandig voorstel.

Minister Ronald Plasterk over zijn eigen plannen om de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen te voegen.

D66-leider Alexander Pechtold voegde daaraan toe:

Het kabinet wil tempo. Dat lijkt me verstandig.

Wel wil Pechtold eerst nog weten wat de meerwaarde van de samenvoeging is.

Reacties (5)

#1 McLovin

Plasterk wil de geschiedenisboeken in als de nieuwe Thorbecke ofzo? Het huis van Plasterk?

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Meerwaarde is nul. Kost een hoop geld en levert alleen maar meer burocratie op. Maar is een prestigeproject en moet dus koste wat kost doorgedrukt worden.

Provincies, ga hier a.u.b. voor liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Derpjan

Grotere provincies hebben zal op de zeer lange termijn uiteindelijk wel een bezuiniging opleveren, misschien moeten we de provincies ook maar helemaal afschaffen: de inwoneraantallen van de Nederlandse provincies liggen al zover uiteen en hun verantwoordelijkheden zijn zo insignifcant dat ze weinig toevoegen. De nieuwe superprovincie zou met 3,7 miljoen zielen iets meer inwoners hebben dan Zuid-Holland, terwijl we Zeeland dan gewoon door laten ploeteren met slechts 380.000 inwoners.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 roland

Dat een zwabberende D66 die steunt is voorstelbaar, maar is GL nu ook de weg kwijt en lonkt de macht?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arjan Fernhout

20 jaar geleden had ik over Nederland & Europa het volgende idee: deel Nederland in 3 of 4 regio’s met een eigen gekozen (deel)regering en veel autonomie: Holland (randstad plus). IJsselland (boven de IJssel), Brabant enz. Gebaseerd op de eigen cultureel/economische dynamiek en die, net zoals van regio’s in het buitenland, nogal van elkaar verschilt. En verder een gekozen Europese parlement bzw. regering met bevoegdheden die sec regionaal niet op te lossen zijn: monetaire unie, veiligheid, energie, water, enz. In deze tijd waarin veel onder supranationale markten neoliberaal crepeert en nationalisme zich via economisme manifesteert (ondanks zalvende woorden beconcurreren landen in deze mindset elkaar eerder dan dat ze samenwerken) nauwelijks meer denkbaar. Een Europa van 150(?) regio’s dus en waar inter-regionaal (multidisciplinair) kan worden samengewerkt. Bij een dergelijke ecologische ontwikkeling zouden Eerste kamer, Provinciale Staten verdwenen zijn en “Den Haag,” “Groningen” en “Eindhoven” dezelfde functie hebben. Kijk, dat zijn pas “superprovincies.”

Van mensen dicht bij het vuur (zeg ik maar) weet ik dat ze medelijden hebben met Plasterk. Zo lang met iets bezig zijn wat nooit gaat gebeuren, vreselijk .. werd er gezegd. Maar deze info is gedateerd. Met deze tweede kamer kan veel geritseld worden (representatieve democratie? Ehh .. Raad van State, kan dit allemaal?) en je weet tegenwoordig maar nooit wat er allemaal wordt doorgejast.

  • Vorige discussie