Quote du Jour | Verboden te Twitteren…

SargQdJ09“Results disseminated to an individual’s friends through Facebook’s e-mail service would not be considered public transmission. However, results posted to a Facebook user’s wall may be considered public transmission, including cases where the user’s Facebook profile is public.” (John Enright, manager en pr-brein, licht een verbod toe op Twitteren en Facebooken tijdens de verkiezingen in Canada)

Met drastische maatregelen denkt de Canadese overheid tijdens de komende verkiezingen het voortijdig lekken van uitslagen op Twitter en Facebook te voorkomen. Canada zit namelijk met een gapend tijdsverschil van 4,5 uur tussen de oost- en westkust. Met het melden van uitslagen op hun Facebook- of Twitterpagina zouden mensen in het oosten van het land daardoor de stem van mensen in het midden en westen kunnen beïnvloeden. Een nieuwe wet moet het twitteren van uitslagen daarom verbieden. Wie toch stout doet, hangt volgens de site BoingBoing een boete van 25.000 dollar of een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. Ofwel, paranoia ten top? Of zouden veel Canadezen echt hun stem door Twitter of Facebook laten bepalen?

  1. 1

    Natuurlijk. Als het in Nederland nek-aan-nek is tussen PvdA en VVD heeft dat ook effect. Laat staan als de echte uitslagen in Toronto en Montreal al bekend worden voor er in Vancouver gestemd wordt.

  2. 3

    Sja, kwestie van de gegevens naar het buitenland mailen en daar online laten zetten. Ik snap dat het minder gewenst is, maar ik denk ook dat het simpelweg een realiteit is.

  3. 5

    @4: Als ik me niet vergis heeft Canada een districtenstelsel, dus zijn exitpolls waarschijnlijk vrij betrouwbaar. Los daarvan moeten gewoon landen met meer dan 3 tijdzones verboden worden (opdelen die hap).