Quote du Jour | Verantwoording afleggen

SargQdJ09“Deze mensen kunnen plaatsen wat ze willen en hoeven nooit verantwoording af te leggen”

VS Defensie minister Gates ergert zich aan Wikileaks omdat hij nu wordt gedwongen verantwoording af te leggen voor iets dat hij zelf nooit publiek had gemaakt.

In oorlogen gebeurt veel naars waar heel bewust nooit verantwoording voor wordt afgelegd. In elk geval weten we nu wel dat als er door een Amerikaanse helikopter burgerslachtoffers worden gemaakt, er haarscherpe beelden van zijn en als deze ze niet boven water komen, dit te maken heeft met onwil om verantwoording af te leggen.

 1. 2

  Ik zou me er ook aan ergeren als ik in zijn positie verkeerde. Wil nog niet zeggen dat het niet terecht is dat ze het plaatsen.

 2. 6

  Irakees ergert zich aan Amerikaans leger en private ‘beveiligers’: “Deze mensen kunnen doodschieten wie ze willen en hoeven nooit verantwoording af te leggen.”

  Het lijkt me overigens wel erg belangrijk dat wikileaks zich inzet om wandaden van alle soorten regimes en bedrijven aan het licht te brengen.

 3. 7

  Ik erger me aan regeerders: die mensen leggen nooit verantwoording af en begrijpen het hele begrip niet. Beter gezegd, ze begrijpen het heel goed maar willen het niet begrijpen. Nou ja, whatever… over begrip. Begreep, begrepen, ikke niet begrijpen, oostindisch onbegrip… etc…

 4. 9

  Met andere woorden: ‘Wij bepalen wie wij doden en wie niet en het is aan ons om te bepalen of daar verantwoording over afgelegd dient te worden. Wij zijn niet onderhevig aan het oorlogsrecht. Wij ZIJN het oorlogsrecht.’

  Gadverdamme, wat is internationale politiek in en in smerig!

 5. 15

  @14
  Ja net zoals de paus die zich ook wel zal ergeren aan al die rottigheid die ze allemaal zo nodig naar buiten motten brengen over zijn kerk

 6. 16

  Ik erger me aan journalistiek in het algemeen, die geen verantwoording aflegt tegen de beeldvorming die door hun wordt gecreëerd.

  Door toenemende massacommunicatie is er nu een vierde macht ontstaan. Naast de wet makende macht, een uitvoerende macht en een rechtsprekende macht is er nu een beeldvormende macht zonder enige controle. Maakt of kraakt personen, regeringen of beleid. Prima, maar niet zonder enige verantwoording of bekendmaking van de eigen agenda (zoals invloed of gewoon geld).

 7. 17

  De paus hoeft zich ook ‘nergens’ voor te verantwoorden. D.w.z. als de laatste katholiek wegblijft uit de kerk heeft hij wel een geloofwaardigheids-probleem. En laat dat nou mooi overeenkomen met wikileaks. Pro-tipje voor Gates: de verantwoording van wikileaks is naar hun lezers toe. Niet naar jou.