Quote du jour | Veilige haven

Serie:

SargQdJ09

Is [de eurocrisis] voorbij, zoals minister Dijsselbloem verkondigde? Wel in Wassenaar, niet in het Laakkwartier of in Thessaloniki. Nog altijd zit 1 op de 12 Nederlanders zonder baan. In Griekenland is dat 1 op 4. Een sociaal drama, maar ook politiek dynamiet onder de muntunie. Zolang de EU wel begrotingsdiscipline afdwingt maar geen halt toeroept aan belastingontwijkers, wel hervormingen eist maar geen investeringen aanjaagt, is de euro niet in veilige haven.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik in de Volkskrant.

Reacties (5)

#2 Derpjan

Dijsselbloem had zelf al gezegd dat het nog niet goed gaat met de werkloosheid, dus het is smerig van Bram van Oijk om dat deel van Dijsselbloem’s toespraak te negeren. Dat de werkgelegenheid achterloopt op economisch herstel is een historische trend (maar natuurlijk bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst), ik denk echter niet dat we de komende jaren een terugkeer naar 4% werkloosheid zullen zien, want het begon allemaal wel met de financiele crisis en de eurocrisis maar ondertussen hebben we gewoon terrein verloren aan opkomende economieen en geen minister kan dat nog terugdraaien zonder militaire avonturen tegen die opkomende economieen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Vilseledd

En moeten we Groen Links en de heer Van Ojik dan geloven? Groen Links is op D’66 na de meest eurofiele partij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

@3 GroenLinks staat dan ook niet voor minder EU maar voor een EU met een sociaal-progressieve koers. Doen ze ook helemaal niet geheimzinnig over, valt duidelijk uit het stuk van Van Ojik af te leiden.

Zolang je in het frame van ‘Eurosceptische’ partijen (UKIP, Artikel 50) versus ‘Eurofiele’ partijen blijft hangen, kun je inderdaad net doen alsof Van Ojik onwaarachtig is omdat hij eigenlijk op dezelfde lijn zit als Rutte en de VVD.

Kwestie van het vermogen om je daadwerkelijk te verplaatsen in het standpunt van anderen. Je kunt Van Ojik best bekritiseren, maar de kritiek dat hij net doet alsof hij eurosceptisch is, slaat nergens op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Vilseledd

@4: Hij maakt zich alleen al onmogelijk door te geloven in de klimaatleugen. De meeste burgers laten zich echter nog steeds zand in de ogen strooien door het feit, dat dergelijke mensen gestudeerd hebben en een flinke staat van dienst hebben opgebouwd. Studeren betekent echter, dat je je in een deelaspectje van de werkelijkheid flink verdiept en dat je kennis van de rest op zijn best blijft hangen op het niveau van een 16-jarige. Zo weten veel politici niet, hoe het geldstelsel tot stand is gekomen, weten ze niks van fractional reserve banking, Jekill, de Rothschilds enzovoort. Als ze uit hoofde van hun functie daar iets over moeten vermelden, kletsen ze veelal uit hun nek.

“GroenLinks staat dan ook niet voor minder EU maar voor een EU met een sociaal-progressieve koers.”

Zo de wind waait, waait hun jasje; Femke Halsema is ooit nog benoemd tot liberaal van het jaar. Andrée van Es pest bijstandsgerechtigden in Amsterdam. In de Groene Amsterdammer laten ze hun onware mooie gezicht zien, maar wanneer ze onbespied zijn, staan ze even ver van de arbeider als de PvdA en trekken ze vooral ‘kosmopolieten’ aan.

  • Vorige discussie