Quote du Jour | Uw demonstratierecht

Serie:

Laten we niet vergeten: hun demonstratierecht is ook het uwe. Hun vrijheid van meningsuiting is ook de uwe. Hun veiligheid is de uwe.

Terecht maken duizenden mensen bezwaar tegen de demonisering van Kick Out Zwarte Piet door De Telegraaf. En inderdaad, de afgelopen dagen waren misschien wel een lakmoesproef voor de staat van vrije meningsuiting in Nederland. Hoe gaat Nederland om met het uiten van een bij grote groepen onpopulaire mening? Niet bepaald goed, zo blijkt. Demonstratierechten worden met de voeten getreden, agressie richting – vreedzame – demonstranten onvoldoende voorkomen. Sterker nog, de agressie wordt “verklaard” door de demonstranten de schuld te geven, want “denk om de kinderen”.

Ondertussen infiltreren extreem-rechtse Voorpost-haatpieten zonder ingrijpen een intocht, terwijl ze aan kinderen stickers uitdelen met daarop “Zwarte Piet moet zwart blijven”. Op het moment dat extreem-rechts en hooligans onze kinderen “snoepgoed en een aai over het bolletje” geven, moeten we ons inderdaad zorgen maken over onze veiligheid.

Reacties (44)

#1 KJH

1) Demonstreren is een grondrecht maar, zeker met een grotere groep mensen, mag het heus niet altijd precies daar en wanneer je wilt, en dat geldt al sinds jaar en dag voor iedereen. Pegida wil anders graag ook even met je spreken.

2) Bij het geven van toestemming voor een demonstratie wordt een inschatting gemaakt van de mogelijkheid tot escalatie. Tot nu toe zijn de enige mensen die in deze discussie dreigende taal hebben geuit, de anti-zwarte-pieters (iets met botfragmenten). Die mensen moet je weg willen houden bij iedere andere onschuldige groep mensen (of dat nou kinderen of winkelend publiek is).

3) Het is toch allemaal prima verlopen?

 • Volgende discussie
#2 Joost

Tot nu toe zijn de enige mensen die in deze discussie dreigende taal hebben geuit, de anti-zwarte-pieters

Ah joh, hou toch op @1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

En als iemand nou zo’n voorpostpiet een pak slag geeft omdat die dacht dat ’t een neger was of om hem het gevoel te geven neger te zijn?
@1: Toegegeven: een sluwe zet, maar niet wat je als overheid of organisator (Corps of niet) moet willen. Kristallnacht was indertijd ook prima verlopen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

@3

Ik denk dat democratisch ingestelde mensen ook zo’n voorpostpiet geen pak slaag geeft. Democratisch ingestelde mensen zijn per definitie pacifistisch. Meningen worden niet met geweld opgedrongen. Daarom zou ook de liefhebber van het sinterklaasfeest zich zorgen moeten maken nu extreemrechts en voetbalhooligans zich er mee gaan bemoeien. (Zit daar eigenlijk verschil tussen?) In een ieder jaar zich verscherpend conflict is het hele feest gedoemd te verdwijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 gbh

Demonstratierecht staat niet gelijk aan partycrashen en partycrashen heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@4: Ik had de hoop dat het antizwartepietenkamp b.g.g. een stille dood zou sterven en dat er een geleidelijke metamorfose van ZP, weg van de karikatuur en meer richting voorchristelijk volksfiguur of zo, kon zijn. Maar nee, er is een nieuw soort hooligan uit zijn winterslaap gewekt.

@5: Ach gut, gaan we “andermans feestje bederven” erbij halen? Serviele royalist, dat je bent!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gbh

@6: Tja andermans feestje bederven is geen demonstreren en als jij daar met jouw racism of low expectations anders over denkt moet je ook niet gaan janken als andere debielen daar weer op reageren. Wat je zaait zul je oogsten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lutine

@6

Een grote fout is de houding van politie en bestuur geweest verleden jaar bij de intocht. Opgejut door extreemrechtse media menen nationalistische Nederlanders nu dat ze zich alles straffeloos kunnen permitteren. Ook dit jaar weer grove, bestuurlijke fouten : Rutte en Grapperhaus die openlijk de kant van extreemrechts kiezen. En in Den Helder moest KOZP zelf gecertificeerde beveiligers regelen! Dat lukte niet, maar de pro-pieters gingen wél hun goddelijke gang.

Verbijstering is het enige wat hier past.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 DeVrede

@8

Verbijstering is het enige wat hier past.

Ikzelf zat meer richting medicatie te denken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Analist

@1: 50 aanhoudingen van vn pro Pieters? Goed verlopen is iets anders

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 beugwant

@7: Ik dacht al, vanwaar die link? Maar je vaste zoekwoord komt erin voor:

…that its new chairman, Dr Muhammed Abdul Bari, recently invited to Britain a Saudi cleric who called Jews ‘pigs and monkeys’, and who also said…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 okto

Demonisering door de Telegraaf is niets nieuws. Destijds waren ze het ook niet eens met Wijnand Duyvendak die van leer trok tegen Schiphol. Dat resulteerde ook in een uitzonderlijk hitserig pagina-groot stuk vol stemmingmakerij en halve waarheden, dat de term riooljournalistiek nog niet eens verdiende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Janos

@1 alles is toch prima verlopen? Ja joh! Geen wanklank te bespeuren. Zie het illustrtieve artikeltje “Siegheilen voor zwarte piet”, inclusief foto en filmpje an al het moois:

https://www.vice.com/nl/article/j5zpq4/siegheilen-voor-zwarte-piet

En waar kwam die dreigende taal nou precies vandaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Karin van der Stoop

Ik heb ’t stuk in de Telegraaf gezien, maar niet willen lezen. Too creepy. KOZP is altijd vreedzaam bezig geweest, irritant misschien, maar nooit gewelddadig, al hebben ze zelf het nodige geweld moeten verduren. Ik las op Frontaal Naakt ook dat Duk het hele stuk zo’n beetje aan elkaar heeft gelogen, en Breedveld onderbouwt zijn stukken altijd tot in de puntjes. Daar kan Duk een paar puntjes aan zuigen. Wat een eikel en een hitser is dat zeg. En hypocriet als de pest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bookie

Dit zijn we toch gewend. Hoeveel pegida demonstraties zijn er niet al met geweld of dreigen met geweld verhinderd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Karin van der Stoop

@15: Nou, vertel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lutine

@16

Ik ben anders niet van plan actie te ondernemen. We dienen te beseffen dat een functionerende democratie weerloos is. Dat die alleen kan bestaan als hij breed gedragen wordt. Het begin van fascisme zit niet in kapitalisme, maar in wij/zij verdeling. Dat en alleen dat is de reden dat we deze uitwassen van geweld niet mogen accepteren of gedogen. Het kinderfeestje zelf is van ondergeschikt belang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 gbh

Open brief aan Bij1 en Dipsaus

Paradoxen en racisme van de gekleurde onschuld

Gepubliceerd op 27 maart 2018 – 20:30 door Pamela Pinas

Dag Bij1 en Dipsaus,

Er moet mij iets van het hart dat al lange tijd als een snelkookpan op hoog vuur staat. Ik heb genoeg van alle ingrediënten die onze samenleving vergiftigen. Zaken als: in alles een probleem zien, identiteit belangrijker maken dan prestaties (identiteitspolitiek), klaagzucht, slachtofferschap, holle argumentatie en voortdurende polarisatie.

Jullie, beste Bij1’ers en Dipsaus’ers zijn de belichaming van deze giftige elementen en daarom schrijf ik jullie deze brief.

Slachtofferschap

Racisme en discriminatie bestaan en het is belangrijk om daarvoor passende oplossingen te bedenken. Die oplossingen zie ik bij jullie niet terug. Het lijkt erop dat jullie de problemen liever uitvergroten om je te wentelen in maximaal slachtofferschap. Wees eens eerlijk, komen jullie nu in actie voor mensen zoals ik of doen jullie het louter en alleen voor jezelf? Kritiek op jullie gedrag, uitspraken en standpunten wordt beloond met blokkeringen, of afgedaan als onterecht omdat de kritiek van ‘witte mannen’ kwam. Nu ben ik van mening dat geslacht en kleur in een discussie over wat moreel wel en niet acceptabel is er niet toe doen. Maar laat ik duidelijk zijn: deze brief bevat kritiek van een ‘gekleurde’ vrouw.

Klaagzang

Slachtofferschap is jullie tweede huid. Klagen over volksfeesten, standbeelden, straatnamen en instituties. Het zal en kan niets veranderen aan het koloniale verleden. Ook het tellen van de hoeveelheid ‘witten’ en ‘gekleurden’ op feesten en in organisaties heeft geen enkele meerwaarde. In het huidige Nederland is de bevolking dominant ‘wit’. Dus is het niet zo verwonderlijk dat er meestal meer ‘witte mensen’ aanwezig zullen zijn. Dat is niet racistisch, maar een gevolg van de huidige demografische indeling.

Dipsaus-podcast

In de met ons belastinggeld mogelijk gemaakte podcast Dipsaus – gemiddeld met niet meer dan welgeteld 70 luisteraars – hef jij, Anousha Nzume, klaagzangen aan over racistisch en patriarchaal Nederland. Op het boekenbal, waarvoor Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi en jij waren uitgenodigd, klagen jullie over de witheid van het feest en het feit dat de overleden ‘witte’ dichter Menno Wigman werd herdacht. Kom op dames, jullie moeten toch snappen dat dit niet chique is. Of zijn jullie echt zo schaamteloos?

Jullie vormen onderdeel van het publieke debat, worden overal uitgenodigd en gehoord en krijgen volop financiële en journalistieke steun. Bovendien weet Bij1 met slechts 6571 stemmen toch 1 hele zetel te bemachtigen in Amsterdam dankzij het fenomeen restzetels. Vanwaar die klaagzucht? Het witte privilege? Is er inmiddels geen sprake van gekleurd/zwart privilege?

Argumentatie

Weet je nog Sylvana dat je bij De Wereld Draait Door zei dat, wat politiegeweld betreft, de Verenigde Staten niet de maatstaf moeten zijn voor Nederland? Maar dit geldt kennelijk niet voor de argumentatie die in de Verenigde Staten wordt gebruikt als het gaat over de verhoudingen tussen ‘witte mensen’ en ‘gekleurde mensen’. Ik dacht dat jij niet deed aan ‘hokjes denken’. De argumenten die in de Verenigde Staten worden gebruikt kunnen niet klakkeloos toegepast worden op de Nederlandse samenleving. Nederland heeft een andere samenlevingsstructuur, een andere cultuur en een andere geschiedenis.

Kennelijk heb je het zo hoog in je bol dat je denkt dat je de eerste’vrouwelijke partijleider van kleur’ bent die een zetel krijgt. Heb je ook weleens gehoord van het Zaandamse gemeenteraadslid Juliëtte Rot? Die is al jaren hard aan het werk. Om nog maar te zwijgen over de onsmakelijke vergelijking die je probeert te maken tussen jezelf en Dr. Martin Luther King.

Gloria Wekker

Natuurlijk kom je niet helemaal zelf op al je argumenten. Die worden aangedragen door Gloria Wekker, voorzien van een ‘wetenschappelijk’ stempel. Beste mevrouw Wekker, als u echt wilt laten zien dat u de terechte winnaar bent van de Joke Smit-prijs, dan zult u toch eerst uw ‘proefschrift’ moeten herschrijven en onderzoek verrichten naar de werkelijke verhoudingen in Nederland. Hierbij maak ik, als mede-academica, even de kanttekening dat wetenschap bedrijven iets meer is dan het vergaren van louter emotionele argumenten op basis van een paar vage casestudies.

Inclusief

Jullie belangrijkste punt is het streven naar een gelijkwaardige samenleving die inclusief moet zijn. Een mooi gedachtegoed. Helaas werkt geen van jullie aan de verwezenlijking hiervan. Jullie luisteren niet naar politieke tegenstanders en willen niet met hen in gesprek. Bij1-lid Jazie Veldhuyzen verstoort liever een debat en mag dan vervolgens op Joop.nl de Social Justice Warrior uithangen. Goed gedaan Jazie, weer een stapje dichter bij die inclusieve samenleving.

Bovendien vinden jullie allemaal dat Gloria Wekker 100% gelijk heeft als zij zegt dat ‘witten’ als racist worden geboren. Ik zou graag willen weten hoe dit bijdraagt aan een inclusieve samenleving en waar het wetenschappelijk bewijs is voor het ‘aangeboren racisme’ bij ‘witten’. Jullie weten immers als geen ander dat het toeschrijven van aangeboren kenmerken aan een groep mensen nogal gevoelig ligt.

Racistische trekjes

Ook cultuur zien jullie als een afgebakend goed. ‘Witten’ mogen zich vooral niet bemoeien met andere culturen. Doen zij dit wel dan noemen jullie dat stelen of toe-eigenen. Maar culturen zijn toch fluïde, constant onderhevig aan verandering en geen eigendom van een exclusief groepje mensen?

Jullie vertonen racistische trekjes, waarbij ‘witten’ slechts moeten incasseren en jullie vooral mogen uitdelen. Colored only? Behalve dan op liefdesgebied, want vies van ‘witte mannen’ zijn jullie niet. En dat komt best hypocriet over! Nu jij, Sylvana, in de Amsterdamse gemeenteraad komt, ben ik benieuwd hoe die inclusieve samenleving gestalte gaat krijgen.

Verdienmodel

Je handen wassen in gekleurde onschuld, je eeuwig profileren als slachtoffer, het levert een aardig verdienmodel op. Jullie zijn de koninginnen van het slachtofferschap en de polarisatie geworden. En ik ben jullie beu. Ik wil mij namelijk niet eeuwig profileren als slachtoffer en als historica wil ik leren van het verleden, niet erin blijven hangen.

Hier een suggestie van mijn kant:

Probeer de gedrevenheid en kracht van slaven-voorouders, die iedere dag moesten ploeteren voor een betere toekomst voor het nageslacht, te gebruiken als motivatie om te laten zien dat succes bereikt kan worden door hard te werken. En dat uiterlijke kenmerken je lot niet zullen bezegelen.

Groet,

Pamela Pinas

https://opiniez.com/2018/03/27/open-brief-aan-bij1-en-dipsaus/pamelapinas/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 AltJohan

Wie denk je dat dit gaat winnen op lange termijn. De kick-outers of de pro-pieten die snoep uitdelen?

Ik kan me voorstellen dat populistisch rechts op een bepaald potje creëert voor sinterklaas-cadeaus voor de arme volksbuurten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Analist

@19: liever niet integraal “opinie artikelen” herposten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 R. Chohan

@4: Dat is ook de bedoeling van alles! Ze willen alle christelijke feesten weg hebben. En piey moet gewoon zwart zijn zoals altijd was. Antifa en links gaan samen en dat vindt de politie/regering/burgemeester ok!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 6822

@16: He, leuk, credits. Tegenwoordig reageer ik alleen nog op closing times. Al het andere is ijdel (toch, Prediker?)

@18: Klopt als een bus wat je zegt. Je mist alleen de volgende denkstap: kapitalisme is de ultieme geïnstitutionaliseerde wij/zij verdeling. Dus zijn we terug op @16.

@22: Oh, wauw. Maar het zijn die “beroepsgekwetste zwartjoekels” die zich wentelen in slachtofferschap toch? Wat is bangrechts toch een slechte grap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Le Redoutable

Tuig zoekt tuigt, KOZP en co hebben al jaren confrontaties met de politie achter de rug voordat er “tegendemonstranten” waren. KOZP zoekt bewust de confrontatie op het zit al in de gekozen naam, dat levert lekker veel publiciteit op, als het hele doel al niet is om lekker een relletje te schoppen en te polariseren. Als je op grote schaal een bevolking gaat beledigen en treiteren dan doe je dat doelbewust en dan weet je dat niet iedereen daar vriendelijk op gaat reageren. Wat het nog een keer extra doet escaleren is dat (extreem) links meedoet aan die opruiing en doet of KOZP, Grauwe Eeuw en Majority Perspective hele respectabele en vreedzame organisaties zijn. De harde kern daarvan is echter helemaal niet zuiver met meerdere veroordelingen voor geweld en bedreiging op hun naam.

Het recht van demonstratie en vrijheid van meningsuiting blijft desalniettemin belangrijk, het is aan de politie om dit in goede banen te leiden. Met heeft al jaren ervaring met voetbal hooligans en Antifa achtig spul. In de jaren 70 was het regelmatig en veldslag op de Dam, vele malen erger, men moet gewoon dezelfde strategie inzetten tegen KOZP en de contra hooligans. Laat ze net als voetbal hooligans eigen beveiligers regelen en laat ze ergens op een afgesloten plek met ruime tussenruimte hun ding doen. Dat werkt, problematische confrontatie tussen voetbal supports komen ook haast niet meer voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@19

Denk je dat de deelnemers hier zo’n lap tekst gaan lezen?

@20

De verliezers zijn al bekend: de democraten en mensen die rustig een feestje willen vieren. Winnaars zijn er nooit bij een conflict.

@18

Kapitalisme verdeelt überhaupt, dat klopt. Daarom is de staat ook nodig om te herverdelen. Nivelleren is een feest. Probleem hierbij is dat het volk de verdelers kiest. Kijk er eens wie er regeren? Maar off topic in dit onderwerp, de verdeling is hier blank vs zwart en democraten vs autocraten. En om mijzelf tegen te spreken; de wettige regering is op de hand van de autocraten in de persoon van Rutte en Grapperhaus. Ollongren past in haar uitspraken slechts de grondwet toe, actief optreden heb ik haar nog niet zien doen. Maar dat kan nog komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Lutine

@24

Waarom denk je met leugens hier weg te komen? Het is bekend dat KOZP verleden jaar op legale wijze mocht demonstreren in Dokkum. Dit is verhinderd door een aantal blokkeerfriezen. Deze werden slechts licht bestraft door een blanke justitie.

Dit jaar zagen we Afriyie met een paar man terug in Tilburg op een achteraf terreintje. Daar kwamen meer dan 50 extreemrechtsen op af. Afriyie en de zijnen gingen al vervroegd weg.

In Den Helder kwam KOZP er niet eens aan te pas, ze moesten zelf de beveiliging regelen! Wat is dat voor waanzin dat demonstranten zelf hun beveiliging moeten regelen?

Ik zou liever de zaak omdraaien. Zwarte Piet is een dusdanig controversieel figuur geworden dat gemeenten die volgend jaar nog zwarte pieten willen opvoeren de beveiliging zelf maar regelen. Nu hebben we (met een capaciteits tekort) honderden agenten nodig voor al dat gedoe. Dat moet ik allemaal maar weer betalen als belastingbetaler. Laat die agenten maar wat nuttigers doen, stop met dat gedoe!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 6822

@24: ” Als je op grote schaal een bevolking gaat beledigen en treiteren dan doe je dat doelbewust en dan weet je dat niet iedereen daar vriendelijk op gaat reageren.”

Je typt het, maar je ziet het zelf niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 majava

Tot zover heb ik, als ik me niet vergis, alle reaguurders waarvan ik weet dat ze anti-Piet zijn zich uit horen spreken tegen idioten als die van Grauwe eeuw en tevens dat ze het niet eens zijn met alles wat KOZP doet en zegt.

Aan de andere kant is er nog geen pro-Piet reaguurder die zich heeft uitgesproken tegen het verbale en fysieke geweld van de afgelopen dagen van pro-Piet demonstranten. Oh, en alleen van pro-Piet zijde. Kom bij mij niet aan met die Charlottesville defensie.

Verbaast me niks. Ik vraag me af wat de volgende stap is, na hooliganisme bij Sinterklaasintochten introduceren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 AltJohan

@Lutine: ” Winnaars zijn er nooit bij een conflict.”
Jij kunt wel eeuwig aan conflictvermijding doen, maar waar houdt het op? Hoelang kun jij doorgaan met de terugtrekkende beweging?

Lutine: Raak jij nooit op een punt dat jij zegt: “nu is de grens bereikt. Tot hier en niet verder!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Lutine

@29

Het is wat ik schrijf: bij conflicten zijn alleen maar verliezers.
Dus waarom zou ik tegen iets, wat ik heb geconstateerd, in gaan?
In feite ben ik dus grenzeloos, er is nergens een grens te bekennen. Sinterklaas vind ik leuk voor de kinderen en voor volwassenen die dáár weer van genieten. Maar ik voorzie een einde aan die traditie nu NVU, voetbalhooligans, blokkeerfriezen en ander tuig zich er mee bemoeit, zeker omdat mensen zoals jij en @24 dat -al dan niet stilzwijgend- ondersteunen.

Sinterklaas wordt nu in de sfeer van NVU, PVV, GS, TPO en andere warhoofden getrokken. Sinterklaas zélf dreigt een symbool te worden van extreemrechts. Hoe kan een mens onbezorgd zijn als een feest bescherming van zulk tuig nodig heeft? Zie ook wat er met het hakenkruis is gebeurd. Ooit een symbool uit het hindoeïsme voor het scheppend principe en bewustzijn. De nazi’s hebben het symbool veranderd, het staat nu symbool voor vernietiging en onbewust zijn. Sinterklaas staat symbool als kindervriend, een gulle man, streng maar rechtvaardig. Ook als volwassene doe je beleefd naar Sinterklaas toe (mits hij niet dronken is). Maar als hij symbool wordt van extreemrechts dan kan hij nuchter ook de pot op.

In het hindoeïsme noemen ze dit verschijnsel samsara. Eindeloze wordendheid, waarin alles in zijn tegendeel omkeert en weer terug. Begeertes, irritatie en dat soort basale emoties zorgen daarvoor in de mensenwereld. Je ziet, Johan, dat je veel kan leren van andere volkeren, godsdiensten enzovoorts. Daarom hou ik ook zo van de multiculturele samenleving. De wereld komt samen in Nederland en toch is de wereld buiten Nederland niet verdwenen. Ik kan gewoon in mijn onbenullige huisje gesprekken hebben met moslims, hindoes en wie weet wat er nog meer langs komt. Daar ruil ik graag Sinterklaas voor in. Maar van jouw politieke stroming moet ik niet zo veel hebben, dat begrijp je wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 beugwant

@30: Kinderen worden steeds vroeger volwassen, dus de leeftijd waarop het geloof in de sint wordt beëindigd kan dan ook wel fiks omlaag. Dan de middenstand nog meekrijgen dat ze hun melkkoe eraan willen geven…
Ga je echt zo lang struisvogelen met dat circus samsara? Als je zo’n kanker als in dat vicefilmpje waar Janos in #13 naar linkt laat voortwoekeren zijn er straks geen ‘moslims, hindoes en wie weet wat er nog meer’ over die in jouw onbenullige huisje langs kunnen komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bookie

@17
Ik weet niet hoeveel (vandaar het vraagteken). Volgens google aardig wat:
https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=pegida+demonstratie+verboden&ie=utf-8&oe=utf-8

En de idioten van Pegida zouden net zoveel recht moeten hebben op demonstraties als de idioten van KOZP. Burgemeesters en justitie lijken daar echter anders mee om te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Lutine

@31

De vraag is wie de struisvogel is natuurlijk. Na 70 jaar vrede is het volstrekt logisch dat nazi’s weer aan de macht komen. Ze lopen nu als Zwarte Piet verkleed in Rotterdam rond. Het valt dus nog altijd mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 KJH

@32: Aan welke kant je ook staat, het volgende adagium geldt altijd:

Voor mijn medestanders wil ik dat de wet ruimhartig wordt uitgelegd, voor mijn tegenstanders wil ik dat de wet tot op de letter wordt uitgevoerd.

Dat leidt tot argumentatie die altijd redelijk klinkt (want zowel ruimhartigheid en correctheid worden gezien als positieve dingen), maar die tot heel andere (vooropgezette) resultaten kan leiden, afhankelijk van wie het zegt (en het voor het zeggen heeft).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 su

@32 De eerste pagina hits verwijzen naar de moskeedemonstraties tijdens ramadan. Op de overgrote meerderheid daarvan werd er een alternatief demonstratieplek aangewezen. Gevalletje rechtse huilie huilie om niks dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Bookie

@35
Dat jij niet voor objectieve rechtspraak bent was mij bekend.
Of nu links, rechts, of religieus tuig demonstraties wil verhinderen zou niets moeten uitmaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 su

@37 Punt is natuurlijk dat de demonstraties juist niet worden tegengehouden, maar slechts verplaatst worden. Is KOZP ook gebeurd, en dan maken ze het beste ervan zoals zondag in Tilburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Joop

Jammer, dat het zo uit de hand loopt. Sinterklaas zal nooit meer hetzelfde zijn. Je kan alles en iedereen de schuld geven. En extreem rechts er bij halen. Helpt allemaal niet. Veel ouders voelen zich vernacheld door KOZP. En Telegraaf is nog altijd het meest gelezen en besproken op de werkvloer. Demonisering van de KOZP is daarom zeer gemakkelijk. Vijanden van een mooi feest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 6822

@28: Ik weet het niet, wat voor verkeerde dingen heeft KOZP zoals gezegd en gedaan, waarvan het duidelijk moge zijn dat ook antipieters hier zich distantiëren?
En sterker nog: los van over the top cynisch provocerende opmerkingen, wat is er mis met de analyses van het kolonialisme, neokolonialisme en racisme van de GE?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Bookie

@40
Die laatste is makkelijk. Uit Europees onderzoek blijkt dat er geen causaal verband is tussen het koloniaal verleden van een land en de mate van racisme in dat land t.o.v. landen zonder koloniaal verleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 AltJohan

@Lutine: Het zou suf zijn om niets meer te willen leren van andere culturen. Denk alleen al aan de verrijking van de keuken, door van andere landen dingen over te nemen.

“In feite ben ik dus grenzeloos, er is nergens een grens te bekennen.”
Behalve privé. Ik neem aan dat je je huisdeur wel op slot doet. Of heb je deuren (want deur=grens).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 6822

@41: En de GE beweert ergens dat er wel causaal verband is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 JANC

@41: wordt causaliteit geinsinueerd?

 • Vorige discussie