Quote du Jour | The World Capital of Killing

SargQdJ09“It’s easy to wonder how world leaders, journalists, religious figures and ordinary citizens looked the other way while six million Jews were killed in the Holocaust. And it’s even easier to assume that we’d do better.
But so far the brutal war here in eastern Congo has not only lasted longer than the Holocaust but also appears to have claimed more lives. A peer- reviewed study put the Congo war’s death toll at 5.4 million as of April 2007 and rising at 45,000 a month. That would leave the total today, after a dozen years, at 6.9 million.”

De grootste misdaad van vandaag speelt zich in stilte af. De NYTimes journalist Nicholas Kristof legt het eenvoudig en doeltreffend uit. Lees, en huiver. Het is nog steeds daar waar wij onze rijkdom vandaan plunderen. En nee, wij kunnen niet veel doen, toch? Maar achteraf zeggen dat we het niet wisten – dat zou sterk zijn, in onze knusse overgeïnformeerde wereld.
In België wordt een discussie gevoerd of koning Albert II moet ingaan op de uitnodiging van Kabila om binnenkort 50 jaar onafhankelijkheid te ‘vieren’. Niet iedereen vindt dat een goed idee. Geef je met andere woorden een signaal door nièt te gaan, of maak je jezelf sterker door wèl te blijven spreken met Kabila. En eigenlijk is het enkel China die de touwtjes in handen heeft, ondanks verwoede westerse pogingen om dat te ontkennen.

 1. 4

  Dan is Haiti nog een makkie om op het goede pad te krijgen.

  Wat is die website globalresearch.ca trouwens een bespottelijke bron. Per ongeluk zal er wel eens iets waars bij staan, maar verder is het een chaos.

  Met ruime ervaring in heel Afrika valt het mij op dat de Francofone landen het zoveel slechter doen dan de Anglofone. Engeland had altijd het idee om aan een empire te werken, met een bestuur, infrastructuur, handel en industrie.

  De franstaligen haalden hun koloniën gewoon leeg, zonder iets op te bouwen. Je ziet het verschil nog steeds, ook al verkruimelden de structuren in de voormalige GB-landen na hun onafhankelijkheid.

 2. 5

  Hm…. Fransen zijn meer chaoten, altijd geweest. En de klassenmaatschappij der Britten: die hielp natuurlijk wel bij het koloniseren. In de caraïben zijn de meeste Franstalige eilanden er beter aan toe – maar eigenlijk komt het neer op bronnen.
  Hoe meer in de grond, hoe dikker de stront.

 3. 6

  @4: het is ook wel makkelijk om Belgen en Fransen op 1 hoop te gooien. De Belgen (en dan vooral hun tweede koning) maakten er echt een potje van. Deze genocide past volledig in de lijn met wat er tussen ongeveer anderhalve en één eeuw geleden gebeurde.