Quote du Jour: The N-Word

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du JourIk ben niet tegen het woord, ik gebruik het zelf, maar Quentin is verzot op het woord. Wat wil hij? Dat hij een erezwarte wordt gemaakt?

De Telegraaf trekt een oude quote van Spike Lee uit de kast om een artikel over het mogelijk verbieden van het woord ‘nigger’ in New York te illustreren. Ben je niet veel te laat als zo’n woord dusdanig alom aanwezig is in de populaire media dat zelfs blanken elkaar al nigga’ noemen? Kun je de ene groep verbieden een woord te gebruiken dat de andere groep dagelijks gebruikt?

Toch is er ook een stroming die vindt dat zwart Amerika het woord niet zou moeten gebruiken omdat het symptomatisch zou zijn voor een aantal problemen binnen de gemeenschap: “Let me tell you something, your dirty laundry gets out of school at 2:30 every day, it’s cursing and calling each other [the N-word] as they’re walking up and down the street. They think they’re hip. They can’t read. They can’t write. They’re laughing and giggling, and they’re going nowhere.” Aldus Bill Cosby 3 jaar geleden

Reacties (11)

#1 mescaline

Cosby heeft helemaal gelijk. Ik hoor mijn tweeling regelmatig uit over wat er speelt in de klas en geef hen soms wat grappen en amazing stories mee zodat ze onafhankelijk blijven, en in ieder geval niet naar benee worden gezogen.

Maar om niggah op gelijke hoogte te zetten als pleurislijer en kankerhoer… die versofting doet ook veel kwaad. Je krijgt een oppervlakkig correcte samenleving die met de knoet wordt bestuurd. Japan is mijn schrikbeeld.

Hoe is dat in China @Cina-man ? Ruwe bolsters, gele pitten nog steeds ?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ligt het aan mij, of is in nederland niet juist neger het correcte woord en zwarte beledigend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Chinaman

@ mescaline

Ha Mescaline, interessante vraag. Helaas is mijn Chinees niet dusdanig ontwikkeld dat ik de guppies bij mij in de buurt kan uithoren over alle schuttingtaal… Wel is China natuurlijk erg singlecultureel. Het zal hier eerder gaan over de haves en have-nots, veel geklaag over de 150+ miljoen “gastarbeiders” uit de armere provincies. Wel word ik regelmatig voor “guilao” versleten, wat iets als spook betekent. Het slechte broertje van laowei (buitenlander). Erg handig als je die woorden kent. Een politieagent noemde mij guilao en even dreigen met de ambassade was genoeg om hem te laten kruipen. Gerechtigheid! ;-)

Trouwens, het vreemdste aan de Chinese omgang met elkaar is het beschaafde peil van veel jongeren. De ex-culturele revolutie oudjes zijn daarmee vergeleken vaak echt “boeren”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 SN

The N-word: Newspeak?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

@Bismarck: Ik dacht dat neger momenteel beledigend was. Maar volgens mij kan het beide hoor. Het gaat om de toon waarmee het uitgesproken wordt lijkt me, african american kun je ook zeer denigrerend uitspreken. Als het lullig bedoeld is kun je alles lullig laten klinken. Dat zit ‘m niet in het woord zelf.
Een oud collega (van oorsprong haitiaanse nederlander, tamelijk donker) destijds toen er bezwaar tegen de term neger werd gemaakt: “Waarom mag neger niet? Ik bén toch gewoon een neger?”

Wat wel kan: we doen gewoon alles in hexadecimaal. Die collega was #603311 en ik was #FAEBD7

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Baron E

slightly off-topic, maar ik heb een sterke neiging dit vaak te herhalen:

Het valt me op dat degegen die zich slachtoffer van racisme/discriminatie noemen, zelf vaak de grootste racisten zijn, in de zin–is er een andere?–van “onderscheid maken op grond van ras”. Joden in Israel is hét voorbeeld, maar zwarten/negers/African Americans kunnen er ook wat van.

Als je behoefte hebt van je stoel te vallen, moet je dit interview (flash) van Stephen Colbert met Debra Dickerson bekijken. Ongelooflijk wat die vrouw allemaal verkondigt (spoiler: ze heeft het over “degrees of blackness”). En zij is dan zogenaamd left-wing. Colbert weet het echter prachtig onderuit te halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jimmy

Ach, een woord is een woord: meer niet. Maar als iemand te kennen geeft zich hierdoor beledigd te voelen, dan kun je toch zo fatsoenlijk zijn om die persoon niet meer zo te noemen, lijkt me.

Beetje aardig zijn voor elkaar, werkt prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: afrikaans amerikaan zal ik sowieso niet tegen een neger zeggen hier in Europa, dat is gewoon klinklare onzin. Moet ik dan afrikaans europeaan zeggen? Dat schiet ook niet op bij de aanduiding, dan kun je net zo makkelijk zeggen, die met de donkere huidskleur.

Ik bedoel als er drie mensen staan en ik zeg “je moet bij die zijn”, komt de vraag “welke?”, dan zeg je “die neger”, net zoals “die lange” (toch ook niet “die met een bovengemiddelde lengte”).

Spijkers en laag water enzo. Zwarte slaven zijn er in Limburg nooit geweest (naja in de mijnen dan, maar daar was iedereen zwart, al of geen neger en officieel was iedereen loonarbeider natuurlijk).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

Zwààr overspannen, het hele PC gebeuren is op hol geslagen van neurose naar psychose, imho. Zie ook criteria filmcategorieën, hoofddoekendebat, boerkini, enz. Tijd dat de linguïsten en de academici en andere Wittgensteins (nee dank u Baudrillard) zich mengen !

Ceterum censeo http://members.cox.net/g12241/songs/dcmnw.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Agricola

Helpt het te weten, S’z, dat neger/negroe/niggah alle van het Latijnse woord niger ‘afstammen’ en derhalve ook alle gewoon ‘zwart’ betekenen?

Ik denk, zoals Grobbo #5 ook al schrijft, dat de manier waarop men iets zegt belangrijker is dan welk woord men precies gebruikt, c’est la ton qui fait la musique.

~ GBA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 S’z

The Niger River is a relatively “clear” river – QED. Allez salut maintenant.

 • Vorige discussie