Quote du Jour | Telegraph a Message

SargQdJ09

Britain’s unique contribution has been to be the only state prepared to make the argument not to rescue migrants to “telegraph a message” to deter migrants from making the perilous journey across the Mediterranean.

Een samenleving kan snel afstompen.

Toen er in oktober 2013 driehonderdzesenzestig vluchtelingen omkwamen bij een scheepbreuk nabij het eilandje Lampedusa, schrok Europa wakker.

Vooral ook Italië zelf: dat richtte prompt de zeereddingsoperatie Mare Nostrum op. Een veiligheidsnet aan marine- en reddingsboten scande het Middellandse Zeegebied tot vlak voor de territoriale wateren van Libië op schepen in nood, om drenkelingen uit het water te vissen. Zo werden naar schatting in een jaar tijd 170.000 zielen gered.

Kosten: negen miljoen euro per maand. Dat tikte fors aan, en dus drongen de Italianen er bij de andere EU-landen op aan dat de rekening gezamenlijk zou worden opgebracht. Die hadden daar echter geen trek in, en Mare Nostrum werd per 1 november 2014 vervangen door een operatie van een geheel andere aard:

Under the euphemistic term of “border management” it was decided to replace the Italian effort with the EU’s Operation Triton, which patrols within only 30 miles of the Italian coast to “reinforce border surveillance in the waters close to the Italian shores”. It specifically does not have a search and rescue remit which is left to the individual efforts of member states.

Het is namelijk niet de bedoeling, zo lijkt de redenering, dat wij hier in Europa gaan dokken om als veerdienst te dienen voor vluchtelingen die we nu juist zoveel mogelijk buiten de deur willen houden. Drenkelingen redden is de verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten, luidde de officiële verklaring. Bijkomend voordeel: Triton kost slechts een derde van Mare Nostrum. Zo spaar je nog geld uit ook.

Nu er wederom vluchtelingen met honderden tegelijkertijd verdrinken en de beelden van drijvende kinderlijkjes in de Westerse media opduiken, zien de Europese politici zich genoopt om nog eens stevig te vergaderen.

Niet dat men met een werkelijke oplossing zal komen, maar men moet natuurlijk op z’n minst de schijn wekken dat men de menselijke drama’s die zich op de Middellandse Zee voltrekken serieus neemt, en er nu toch echt iets aan gaat doen.

Gezien Europa’s track record op dit punt, lijkt het erop dat men het probleem vooral voor zich uit schuift, zich verschuilt achter de vraag hoe de rekening verdeeld gaat worden, over een paar maanden met een halfbakken oplossing komt en ondertussen het zeewater het vuile werk laat opknappen.

 1. 1

  Hiermee motiveer je de mensenhandelaren om nog gammelere boten de zee op te sturen, “Fort Europa” komt ze immers toch wel op halen.

  Zolang de EU ervoor zorgt dat asielzoekers opgehaald en met geld overspoeld worden zal dit niet eindigen.

 2. 2

  @1.

  En gelijk hebben ze! Het zal ook niet eindigen als de EU ze niet meer ophaald en in jouw leugenachtige woorden met geld overspoeld. Dan komen ze nog. Je moet wat verder denken, Thallman ist tot!

 3. 3

  Zolang de EU ervoor zorgt dat asielzoekers opgehaald en met geld overspoeld worden…

  @1 Als je het artikeltje daadwerkelijk gelezen had in plaats van meteen aan te slaan als een Pavloviaans keffertje, dan had je gezien dat de EU het Italiaanse initiatief van een reddingsbrigade nu juist effectief de nek om heeft gedraaid.

  Wat de mensensmokkelaars motiveert om mensen in gammele bootjes de zee op te jagen, is dat de EU enerzijds legale vluchtelingenimmigratie onmogelijk maakt en anderzijds alle andere routes afgesloten heeft.

  Verder: zolang Westerse bedrijven corrupte cliques in allerlei Afrikaanse landen blijven omkopen teneinde de bodemschatten voor een appel en een ei onder mensen hun hol weg te roven en arbeiders uit te buiten op plantages, om over het verkreupelende effect dat de IMF-leningen hebben gehad nog maar te zwijgen, zullen mensen hierheen blijven komen.

  En dat wordt de komende decennia alleen maar erger, want aangezien we nauwelijks iets doen om de opwarming van de aarde te stuiten, zullen continenten als Afrika daarvan de rekening gepresenteerd krijgen op een schaal die gerust genocidaal genoemd kan worden.

 4. 4

  @1: Wat een stompzinnige reactie:

  Voor de mensenhandelaren houdt het op zodra er betaald is.
  En of die mensen nu wel of niet gered of aankomen zal ze een rotzorg zijn.

  Maar je hebt je ware aard weer eens getoond!!!

 5. 6

  @2
  Net zoals ze massaal naar andere landden trekken die niet zoals de EU de rode loper uitrollen. Hoeveel zijn er naar de golf staten gevlucht?

  @3
  Deze asielzoekers gaan de zee op omdat ze in Europa opgevangen worden, jarenlang een uitkering krijgen, boven op de ranglijst voor een woning komen, en wat hun werkelijke vluchtelingen status ook is, vrijwel nooit uitgezet worden. Als dat over is, is het met deze invasie ook over.

  Deze asielzoekers behoren tot de rijkere Afrikanen, die kunnen de mensenhandelaren betalen. Er is geen door global warming veroorzaakte hongersnood, de honger in Afrika is afgenomen, ook dat is dus geen reden.

 6. 7

  Net zoals ze massaal naar andere landden trekken die niet zoals de EU de rode loper uitrollen.

  @6 Het idee dat de EU “de rode loper uitrolt” is volstrekt bezijden de waarheid. De EU doet er juist van alles aan om te voorkomen dat asielmigranten Europa bereiken.

  Tegelijkertijd heeft Europa verdragen getekend dat vluchtelingen het recht hebben op bescherming en dat ieder mens een menswaardige behandeling verdient. Dat ze in de Golfstaten nu schijt hebben aan dat soort verdragen, is geen reden om dan maar net te doen alsof de EU asielzoekers met open armen ontvangt.

  Want dat is dus niet zo. Integendeel.

  Deze asielzoekers gaan de zee op omdat ze in Europa opgevangen worden, jarenlang een uitkering krijgen…

  Fact free borrelpraat. Lees je eerst eens in de materie in voordat je dit soort hatelijke flauwekulpraatjes verkoopt.