Quote du Jour – Snackbar Verbod

Quote du Jour“Los Angeles bepaalde onlangs dat er in een arme wijk het komende jaar geen fastfoodrestaurants bij mogen komen. Zo’n beleid moet er ook in Nederlandse steden komen, vindt het Voedingscentrum” (Distrifood.nl)

Het Voedingscentrum is van mening dat er in arme kans prachtwijken geen snackbars en andere fastfoodrestaurants meer bij mogen komen. In deze wijken is men namelijk al significant dikker. Zal een dergelijk verbod helpen of zal het thuisfrituren op driehoog nu een hoge vlucht nemen? In Los Angeles is er in ieder geval veel kritiek op dit nieuwe vestigingsbeleid voor fastfoodrestaurants, dat zal in Nederland niet veel anders zijn. In het reaguurveld van het AD viel al verontwaardigd het woord ‘communistisch’… Je kan zeggen wat je wilt, maar in de DDR waren ze wel slank!

 1. 1

  Nogal appels met peren vergelijken van het voedingscentrum. Zoals ik het begrijp is het probleem niet alleen dat er teveel fastfood ketens zijn, maar dat er ook te weinig supermarkten en winkels in de buurt zijn, gekoppeld met de verminderde mobiliteit van de armen. Nederland is al in schaalgrootte niet hiermee te vergelijken. Zelfs de prachtigste wijken hebben supermarkten op loopafstand.

 2. 4

  Is toenemdende dikheid dan geen ‘echt’ probleem? Of versta jij (@2, Napoleon) zaken als bijvoorbeeld ‘verminderd vertrouwen van de consument in de economie’ als een écht probleem?

 3. 5

  Het is ook wel een beetje cultureel bepaald, in de Antiliaanse, Arabische en RTL4 cultuur worden dikke vrouwen als aantrekkelijk gezien. Als je er zelf geen probleem mee hebt waarom zal de overheid je dan een probleem moeten aanpraten?

 4. 8

  De echte problemen (waar Napoleon het wellicht over heeft) zijn dan waarschijnlijk te weinig voorlichting op school (en thuis) over goed en gezond eten en de weinige en te dure mogelijkheden voor het doen van sport. Als je daarmee begint, hoef je waarschijnlijk helemaal geen fastfoodrestaurants te gaan verbieden in bepaalde buurten, want dat vind ik best wel eng!

 5. 9

  Een echt beter plan is om bij de ingang van de snackbar in de vetste wijken, een weegschaal te bevestigen. Als het gewicht van de klant boven de 80 kilo uitkomt, dan gaat een alarm af en sluit de deur automatisch en er komt een weloverwogen advies van het voedingscentrum uit een apparaatje gerold. En we gaan het snackbarpersoneel opleiden tot preventiemedewerker zodat er een signaleringsfunctie aanwezig is. En dat gaan we dan monitoren!

 6. 10

  De zoveelste flauwekul van het voedingscentrum. In Nederland zijn ook in achterstandswijken overal supermarkten. Vaak ook nog zo’n Turks buurtwinkeltje waar je vaak goedkoper groenten en fruit kan halen dan in een supermarkt.
  In de supermarkt betaalbaar voedsel vinden dat gezond is, dat is pas een uitdaging.

  Bovendien, alsof een extra stukje rijden er voor gaat zorgen dat die mensen minder snackvoedsel gaan eten. Ik zat laatst een ijsje te eten op een terasje van een snackbar in de provincie. Stipt om 6 uur stroomt het helemaal vol met mensen (sort of) die avondeten voor het hele gezin komen halen. Met de auto.

 7. 11

  Aansluitend bij Hugo: Langs de Route du Soleil is nabij Langres een afslag als je die neemt en een paar kilometer het Franse plattelandsniemandsland inrijdt staat daar opeens een frietkot die je sterk aan België doet denken. Niet alleen verdwaalde péage-passanten nuttigen hier vette slappe frieten van zeer slechte kwaliteit ook de héle lokale arme bevolking komt van heinde en verre gereden (nog wel geld genoeg voor iets op vier wielen) om zich te laten volgieten met verzadigde vetten. Het was echt de Zelfkant van Frankrijk die ik daar gezien heb: bijzonder leerzaam voor iemand uit de Ivoren Toren zoals ik. Met deze waardevolle kennis en pure levenservaring op zak kan ik zeggen dat het dus niet gaat werken dat Voedingscentrum idee, men zal desnoods naar Langres rijden voor haar vette frieten.
  De Zucht naar Vet moet men niet onderschatten!

 8. 12

  Oh ja, want dan gaat iedereen opeens gezond eten!
  Ik vermoed dat het dan frikandellen uit de supermarkt worden. Neemt het aantal branden weer toe omdat dikke/arme/domme mensen zelf gaan frituren en dan op de bank in slaap vallen.

  Het voedingscentrum maakt zich terecht zorgen maar pakt het probleem op de verkeerde plaats aan. Als je dan toch een maakbaarheidsideaal hebt, begin dan met het goedkoper maken van gezond voedsel en sportvoorzieningen. Zou gewoon via de belastingen kunnen. Lessenpakketje over gezond eten erbij, snackautomaat uit de scholen scholen schoppen, dat soort dingen. Nou ja, dat kan iedereen bedenken. Maar waarom dat al niet allang praktijk is?

 9. 13

  Oja de mooiste friterie die ik ooit in mijn leven heb bezocht blijft die in het Belgische Boom waar de vrouw die de frieten schept lange zwarte haren op haar armen heeft!

 10. 16

  (13) …en de man die de frieten bakt een taal spreekt die, nog geholpen door het feit dattie geen tanden heeft, nog nooit door iemand ooit begrepen is.
  Maar de frieten zijn 11/10.

 11. 18

  Sterk Taco! Menu VIP?????

  “Menu VIP 7,50 €
  Onze meest gevraagde menu is een mix van al het best wat Frituur Royale te bieden heeft:
  – Groot pak friet op grootsmoeders wijze
  – Saus naar keuze
  – Vers stoofvlees (op vlaamse bierwijze) of filetbrochetje
  + frikandel of kipnuggets
  Elke klant krijgt hier dus twee snacks in dit pakket.”

 12. 25

  @9:
  “Als het gewicht van de klant boven de 80 kilo uitkomt”

  80 kilo? Jij bent wel de Al-Zawahiri strijder onder de gezondheidsfundi’s. Mag bijvoorbeeld Jaap Stam dan niet eens van zijn welverdiende pension genieten met af en toe een patatje mét? Of hoe moet dat met het wekelijkse broodje kroket van Mark Huizinga in de officiersmess?

 13. 26

  Twee links naar Wikipedia en je zit in het spamfilter…

  Den Helder had trouwens een tijdje een Snackbar Kafka. Je kreeg je patat altijd gewoon zonder in een bureaucratische hel terecht te komen. Best wel teleurstellend…

 14. 27

  @13 plaatjes uit mijn hoofd!!!
  dacht dat ik in Antwerpen de mooiste had gezien, friteur, ong. 120 kg schat ik, met bolle, harige pens, harige navel onder t-shirt vandaan en lange, vette haren (hoe kan het ook anders) naar achter gekamd in een staart. Nabij Schelde…brrr kostte me veel moed om dat ‘voedsel’ ook nog op te eten.

 15. 28

  @Martijn; ik stel gewoon een heldere limiet, dat hebben de mensen nodig. Ik had ook wel een meetlat kunnen voorstellen, in combinatie met het gewicht zodat de Body Mass Index berekend had kunnen worden, maar dan maak je het ongewild te moeilijk. Heb je weer informatieavonden in de buurt nodig waarbij een wethouder alles moet gaan zitten uitleggen. Niet doen!
  Jaap Stam gaat maar naar de Febo. Dat is een laagdrempelige vetvoorziening in het centrum (dus ook nog toegankelijk voor toeristen) waar het controlesysteem nog niet van toepassing op is.

 16. 29

  Terwijl het zo eenvoudig is. Gelijk de gokkende mens in de frietkraam ook al stapje voor stapje van zijn slechte hobby werd beroofd (..terecht?? toch?…) …

  … zou men de beloning weer in eere kunnen herstellen, niet ? Hoofdprijs: 1 Gouden GokDukaat, aan de wbalie in te wisselen voor een kilo versgewassen winterpenen. Drie maal zeven is uiteindelijk goed voor twee raapstelen….

  En iedereen blij!!

 17. 31

  Seperatorvlees en chips zijn voor een bepaald slag mensen de enige weg naar geluk.
  De voedingsbank moet maar een deal sluiten met de overheid om bepaalde additieven per postcode in het leidingwater te stoppen.
  wat met fluor kan,kan met laxeermiddelen ook.